QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Normele conflictuale in materia dreptului munciiNORMELE CONFLICTUALE IN MATERIA DREPTULUI MUNCII


*     Precizari prealabile

Contractul de munca este international daca:

a) angajatorul este o intreprindere cu sediul in Romania, iar angajatul este cetatean strain sau persoana cu domiciliul in strainatate;
b) angajatorul este o intreprindere romana, iar angajatul este cetatean roman dar locul muncii este in strainatate;

c) angajatorul este o intreprindere straina, iar angajatul este cetatean strain, dar locul muncii este in Romania;

*     Legea aplicabila contractului de munca

In principal, contractul de munca este guvernat de legea aleasa de parti (lex voluntatis). Aceasta lege este aplicabila numai in masura in care nu aduce restrangeri ocrotirii pe care o asigura salariatului dispozitiile imperative ale legii incidente in lipsa unei asemenea alegeri. Limitarea impusa prin art.101 din Legea 105/1992, este o expresie a aplicarii exceptiei de ordine publica in dreptul international privat.

In lipsa de lex voluntatis contractul de munca este supus:

1) legii statului pe al carui teritoriu salariatul isi indeplineste in mod obisnuit munca (lex loci laboris), in temeiul contractului, chiar daca este temporar detasat intr-un alt stat;

2) legea statului pe al carui teritoriu se afla sediul sediul intreprinderii angajatoare (lex societatis) , daca salariatul isi indeplineste munca, prin natura functiei, in mai multe state. De exemplu: angajatii din transporturile internationale, auxiliarii dependenti de comert (prepusi, comisi pentru negot etc).

Art.102 lit.b din Legea 105/1992 prevede o exceptie de la aceasta solutie, in sensul ca atunci cand exista legaturi mai puternice ale contractului de munca cu un alt stat decat cel al sediului intreprinderii angajatoare, devine aplicabila legea acestuia.

1. Domeniul de aplicare al legii

Legea aplicabila contractului de munca reglementeaza:1) conditiile de fond ( cu exceptia capacitatii de a contracta supusa legii personale a contractantilor);

2) efectele contractului, de exemplu: felul muncii si modalitatile de realizare, salariul, alte obligatii ale partilor, durata, executarea contractului, suspendarea si modificarea contractului, raspunderea juridica a partilor, incetarea contractului, nulitatea contractului.

Anumite aspecte, formeaza latura de drept public al acestei ramuri, si nu pot fi supuse normelor conflictuale, ci normelor teritoriale, de aplicatie imediata.

Cad sub incidenta normelor de aplicatie imediata, cu precadere, urmatoarele aspecte:

1) sistemul de salarizare (salariul minim garantat);

2) vechimea in munca;

3) unele aspecte privind concediul de odihna;

4) disciplina muncii;

5) conflictele colective de munca;

6) sindicatele si patronatul;

7) pregatirea si perfectionarea profesionala;

8) asigurarile sociale necontractuale;

9) protectia muncii.

*     Conventii internationale in materia dreptului muncii

Romania a incheiat mai multe acorduri bilaterale in aceasta materie si a devenit parte la numeroase conventii internationale multilaterale, majoritatea fiind adoptate sub egida Organizatiei Internationale a Muncii. Dintre acestea din urma, mentionam de exemplu: Carta sociala europeana revizuita, adoptata la Strasbourg la 3 mai 1996 ratificata prin Legea nr.74/1999.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }