QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Etapa deliberarii
ETAPA DELIBERARII


1. Deliberarea si pronuntarea hotararii

Dupa inchiderea dezbaterilor urmeaza etapa deliberarii si pronuntarii hotararii. Deliberarea reprezinta operatia in cadrul careia judecatorii stabilesc solutia ce urmeaza sa fie pronuntata cu privire la litigiul dintre parti.

Deliberarea se realizeaza, in secret, fie in sedinta, fie in camera de consiliu. Dupa deliberare, daca completul este format din mai multi judecatori, presedintele completului aduna parerile judecatorilor, incepand cu cel mai nou in functie, el pronuntandu-se cel din urma (art.256C.proc.civ.).

Daca majoritatea legala nu se poate intruni, pricina se judeca din nou in complet de divergenta, in aceeasi zi sau in cel mult 5 zile (art.257alin.1C.proc.civ.). Completul de divergenta are atributii limitate, la cercetarea chestiunilor asupra carora judecatorii completului obisnuit nu s-au putut pune de acord. Daca, dupa judecarea divergentei, vor fi mai mult de doua pareri, judecatorii ale caror pareri se apropie cel mai mult, sunt datori sa se uneasca intr-o singura parere (art.257alin.3C.proc.civ.). Dupa solutionarea punctelor ramase in divergenta, completul care a judecat inainte de ivirea ei va putea continua judecarea pricinii (art.257alin.5).
Dupa incheierea deliberarii, se va intocmi de indata dispozitivul hotararii care se semneaza, sub sanctiunea nulitatii, de catre judecatori si in care se va arata, cand este cazul, opinia separata a judecatorilor ramasi in minoritate. Dispozitivul se pronunta, in numele legii, de presedinte in sedinta publica, chiar in lipsa partilor (art.258alin.1 si 2 C.proc.civ.). Dupa pronuntarea minutei, urmeaza redactarea hotararii, cu respectarea exigentelor prevazute in art.261C.proc.civ.

Hotararea se redacteaza in doua exemplare originale si se comunica partilor in copie in cazul in care de la comunicare incepe sa curga termenul de exercitare a apelului sau recursului.

2. Hotararea judecatoreasca

Hotararea judecatoreasca reprezinta actul final si de dispozitie al instantei prin care se solutioneaza, cu putere de lucru judecat, litigiul dintre parti. 

Dupa obiectul lor, hotararile judecatoresti se clasifica in sentinte, decizii si incheieri. Sentintele sunt hotararile prin care instantele rezolva fondul cauzei in prima instanta sau prin care prima instanta se dezinvesteste in temeiul unei exceptii procesuale. Deciziile sunt hotararile prin care se solutioneaza apelul, recursul, precum si recursul in interesul legii. Toate celelalte hotarari date de instanta in cursul judecatii se numesc incheieri (art.255 C.proc.civ.).

Dupa durata actiunii lor, exista hotarari propriu-zise, care solutioneaza fondul pricinii si au de regula, o actiune nelimitata in timp, si hotarari provizorii, cu efecte limitate in timp.

Continutul hotararii-a se vedea art. 261C.proc.civ.


3. Termenul de gratie

Urmarirea silita incepe la cererea creditorului si numai dupa obtinerea la cererea acestuia a titlului executoriu, insa instanta poate acorda debitorului o amanare sau esalonare pentru executarea hotararii. In acest sens art.1101alin.2C.civ.dispune:”..judecatorii pot, in considerarea pozitiei debitorului, sa acorde mici termene pentru plata si sa opreasca executarea urmaririlor, lasand lucrurile in starea in care se gasesc”. Termenul de gratie se acorda in situatii deosebite pentru a nu fi prejudiciat creditorul care a castigat procesul.


4. Cheltuielile de judecataCheltuielile de judecata reprezinta ansamblul sumelor de bani pe care trebuie sa le suporte partile in legatura cu activitatea lor procesuala si se compun din taxa judiciara de timbru si alte cheltuieli facute de parti.


5. Investirea cu formula executorie

Pentru ca hotararea sa poata fi pusa in executare silita, este necesara indeplinirea unei formalitati, respectiv investirea cu formula executorie.

Investirea cu formula excutorie se face de prima instanta (art.374alin.2C.proc.civ.), chiar daca hotararea sa a fost modificata sau casata in caile de atac. Instanta are obligatia de a verifica daca hotararea este definitiva sau irevocabila, deoarece, de regula, numai acestea pot fi puse in executare silita. Instanta se pronunta prin incheiere, data fara citarea partilor.

Formula executorie este prevazuta in art.269C.proc.civ.


6. Executia vremelnica

Prin exceptie, de la regula potrivit careia numai hotararile definitive sau irevocabile pot fi puse in excutare silita, se pot pune in executare si hotarari nedefinitive daca se bucura de executie vremelnica. Executarea vremelnica se prezinta sub doua forme: executare vremelnica de drept si judecatoreasca. A se vedea art.278-280 C.proc.civ.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }