QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Declaratiile invinuitului sau inculpatului mijloace de proba in procesul penal
Declaratiile invinuitului sau inculpatului mijloace de proba in procesul penal


Declaratiile invinuitului sau ale inculpatului facute in cursul procesului penal constituie mijloace de proba, putand servi la aflarea adevarului numai in masura in care sunt coroborate cu fapte si imprejurari ce rezulta din ansamblul probelor existente in cauza.

Declaratiile date de invinuit sau de inculpat nu reprezinta numai un mijloc de proba, ci si un mijloc de aparare, astfel ca ascultarea invinuitului si a inculpatului este obligatorie atat in cursul urmaririi penale cat si in cursul judecatii, cat timp acesta consimte sa fie ascultat..
Declaratiile invinuitului si inculpatului sunt obtinute prin:

Ascultarea invinuitului sau inculpatului

Inainte de a fi ascultat, invinuitul sau inculpatul este intrebat cu privire la unele date necesare pentru stabilirea situatiei sale personale: nume, prenume, porecla, data si locul nasterii, numele si prenumele parintilor, cetatenie, studii, situatia militara, locul de munca, ocupatie, adresa la care locuieste efectiv, antecedente penale.I se aduce apoi la cunostinta fapta care formeaza obiectul cauzei, incadrarea juridica a acesteia, dreptul de a avea un aparator, precum si dreptul de a nu face nici o declaratie, atragandu-i-se atentia totodata ca ceea ce declara poate fi folosit impot. sa.

Daca invinuitul sau inculpatul consimte sa dea o declaratie, i se pune in vedere sa declare tot ce stie cu privire la fapta si la invinuirea ce i se aduce in legatura cu asta. In faza de urmarire penala, inainte de a se trece la ascultarea propriu-zisa, organul de urmarire penala va cere atat invinuitului cat si inculpatului sa dea o declaratie scrisa personal cu privire la invinuirea adusa.Ascultarea invinuitului sau inculpatului nu poate incepe cu citirea sau reamintirea declaratiilor pe care acesta le-a dat anterior in cauza. Nu este permisa nici citirea de catre invinuit sau inculpat a unei declaratii scrise mai inainte. Ei se pot servi doar de insemnari asupra amanuntelor mai greu de retinut.Consemnarea declaratiilor

Declaratiile invinuitului sau inculpatului se consemneaza in scris, complet si exact. In fiecare declaratie se va consemna ora inceperii si ora incheierii ascultarii invinuitului sau inculpatului. Declaratia scrisa va cuprinde atat relatarile facute de invinuit sau de inculpat cat si intrebarile ce iau fost adresate acestuia si raspunsurile date. Consemnarea declaratiei se face de catre organul de urmarire penala care procedeaza la ascultare, respectiv de grefierul de sedinta dupa dictarea presedintelui completului de judecata. Declaratia scrisa se citeste apoi celui ascultat sau, daca cere, i se da sa o citeasca. Cand acesta este de acord cu continutul ei, o semneaza pe fiecare pagina si la sfarsit. Daca invinuitul sau inculpatul nu poate sau refuza sa semneze, acest fapt se va mentiona pe declaratia scrisa. Declaratia va fi semnata in faza de urmarire penala si de organul de urmarire penala care a procedat la ascultarea invinuitului sau inculpatului, iar in faza de judecata si de presedintele completului de judecata si de grefier. Invinuitul si inculpatul pot reveni asupra declaratiilor date anterior .

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }