QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Consideratii generale cu privire la raspunderea internationala. Notiunea de raspundere in dreptul international
Consideratii generale cu privire la raspunderea internationala. Notiunea de raspundere in dreptul international


Dreptul international public a aparut si s-a dezvoltat datorita necesitatii formarii unui cadru ordonat de manifestare a relatiilor internationale. Rolul determinant al dreptului international public este de a contribui la dezvoltarea armonioasa a comunitatii internationale, asigurand functionarea acesteia si, totodata, de a-si aduce aportul la prevenirea si solutionarea conflictelor care afecteaza aceasta comunitate.
Problema raspunderii internationale este fundamentala pentru comunitatea internationala, de al carei mod de definire si angajare depinde, intr-o masura hotaratoare, ordinea internationala.

Raspunderea internationala institutie juridica complexa garanteaza eficienta dreptului international, indeplinind, dincolo de particularitatile fiecarei forme de raspundere, importante functii in dreptul international: legalitatea internationala, garantarea ordinii publice, dezvoltarea acestora.[1]

Importanta institutiei responsabilitatii internationale este atestata de atentia care s-a dat acesteia la nivelul forurilor internationale, regula general acceptata fiind ca subiectele de drept international isi angajeaza raspunderea internationala prin savarsirea unor acte ilicite, fiind responsabile pentru nesocotirea normelor de drept international ori pentru nerespectarea angajamentelor juridice asumate pe cale conventionala.

In dreptul international public, prin raspundere se intelege obligatia celor care au incalcat normele acestuia de a suporta consecintele conduitei lor ilicite, obligatie impusa sub forma sanctiunilor stabilite de catre alte state. Potrivit unei alte definitii, responsabilitatea internationala constituie o institutie juridica in virtutea careia statul caruia ii este imputabil un act ilicit potrivit dreptului international, datoreaza reparatie statului impotriva caruia a fost savarsit acest act.

Se poate, deci, concluziona, ca raspunderea internationala constituie institutia dreptului international public in temeiul careia statul sau alte subiecte ale dreptului international, sunt raspunzatoare fata de statul lezat prin aceste fapte, ori fata de toate statele lumii, in cazul crimelor internationale.[2]In prezent, dreptul international public nu detine un instrument juridic general pentru instituirea unui cadru adecvat de reglementare a institutiei raspunderii, in ansamblu, fapt pentru care regulile specifice raspunderii internationale au un caracter precumpanitor cutumiar, in dreptul conventional fiind abordate doar incidental probleme de responsabilitate.

Grigore Geamanu, Drept International Public, vol. 1, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1981, p. 327.

Ion M. Anghel, Viorel I. Anghel, Raspunderea in dreptul international, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 1998, p. 12.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }