QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente drept

Competenta organelor de cercetare penalaCompetenta organelor de cercetare penala


Organele politiei judiciare. Potrivit art.207 C.p.p. cercetarea penala se efectueaza de organele de cercetare penala ale politiei judiciare pentru orice infractiune care nu este data in mod obligatoriu in competenta altor organe de urmarire penala. Rezulta ca aceste organe de cercetare nu sunt indrituite sa cerceteze cauzele date in competenta obligatorie de urmarire penala a procurorului (art.209 alin.3), si nici cele revenind organelor de cercetare speciala (art.208). In toate celelalte cauze organul de cercetare al politiei judiciare este competent sa efectueze urmarirea penala.Potrivit art.27 din Legea nr.218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane, ministrul administratiei si internelor cu avizul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie desemneaza politistii care au calitatea de organe de cercetare penala ale politiei judiciare, iar potrivit art.10 din O.U.G. nr.43/2002 privind organizarea si functionarea Parchetului National Anticoruptie ofiterii de politie judiciara care isi desfasoara activitatea in cadrul Parchetului National Anticoruptie sunt numiti prin ordin al procurorului general al Parchetului National Anticoruptie si trebuie sa aibe o vechime de minim 6 ani in structuri cu atributii de constatare, investigare si cercetare a faptelor de coruptie. De asemenea, ministrul administratiei si internelor cu avizul favorabil al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie va desemna ofiterii si agentii politiei judiciare care isi vor desfasura activitatea sub conducerea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (art.10 din Legea nr.508/2004).

Potrivit Legii nr.364/2004 privind organizarea si functionarea politiei judiciare au calitatea de organe de cercetare ale politiei judiciare, ofiterii si agentii de politie specializati in efectuarea activitatilor de constatare a infractiunilor, de strangere a datelor in vederea inceperii urmaririi penale si de cercetare penala.

Organele de cercetare ale politiei judiciare sunt organizate si functioneaza in cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, Inspectoratului General al Politiei de Frontiera si unitatile teritoriale ale acestora.

Pe langa numeroasele aspecte care revin politiei ca organ administrativ (paza, ordinea, evidenta populatiei, regimul pasapoartelor, circulatia pe drumurile publice, acordarea de autorizatii in anumite domenii etc.) aceasta in ansamblul ei are si sarcini legate de prevenirea savarsirii de infractiuni. Dupa ce fapta penala s-a comis, sarcinile legate de constatarea faptelor, identificarea si eventual prinderea infractorului precum si strangerea datelor necesare inceperii urmaririi penale si de cercetare penala sunt sarcini care revin politiei judiciare.

Cu ocazia savarsirii unei infractiuni sau imediat dupa comiterea acesteia nici un lucrator din aparatul politiei nu poate refuza interventia. Astfel potrivit Legii nr.364/2004 lucratorii de politie care nu fac parte din politia judiciara au dreptul dar si obligatia de a efectua orice act de constatare a infractiunilor incunostiintand despre aceasta procurorul sau organele politiei judiciare si de a le inainta actele de constatare.

Prin luarea acestor masuri urgente agentul de politie care intervine nu capata statutul de ofiter de politie judiciara, iar activitatile respective nu dobandesc caracterul unor acte de urmarire penala.

Organele de cercetare speciale. Sunt asemenea organe potrivit art.208 C.p.p. ofiterii anume desemnati de catre comandantii unitatilor militare pentru infractiunile savarsite de militarii in subordine, de catre sefii comenduirilor de garnizoana pentru infractiunile savarsite de militari in afara unitatilor militare si de catre comandantii centrelor militare pentru infractiunile savarsite de persoanele civile in legatura cu obligatiile lor militare, precum si ofiterii politiei de frontiera anume desemnati pentru infractiunile de frontiera, si capitanii de porturi pentru infractiunile mentionate in art.208 alin.1 lit.c.

Cand competenta de cercetare revine ofiterilor desemnati de comandantii unitatilor militare, de sefii comenduirilor de garnizoana sau de comandantii centrelor militare, cercetarea se poate efectua si de catre cei care au facut desemnarile. Aceste organe speciale au o competenta de cercetare penala exclusiva.

Pentru infractiunile legate de regimul de frontiera, competenta de cercetare revine ofiterilor politiei de frontiera (O.U.G. nr.105/2001 privind frontiera de stat a Romaniei aprobata prin Legea nr.243/2002).


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }