QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente drept

Compartimentele auxiliareCompartimentele auxiliare [1]

Toate instantele judecatoresti si parchetele exista compartimente auxiliare care nu participa in mod nemijlocit la activitatea de infaptuire a justitiei dar au un rol deosebit de important in realizarea actului de justitie de catre judecatori.

Sunt compartimente auxiliare existente in cadrul oricarei instante sau oricarui parchet: registratura, grefa, arhiva, biroul de informare si relatii publice, biblioteca.Sunt alte compartimente auxiliare de care dispun in mod necesar numai anumite instante ori parchete. De pilda, curtile de apel si parchetele de pe langa curtile de apel, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Directia Nationala Anticoruptie au in structural or si un compartiment de documentare si un compartiment de informatica juridica. Aceste compartimente se pot infiinta si in cadrul tribunalelor, tribunalelor specializate, judecatoriilor si parchetelor de pe langa aceste instante. Tribunalele, curtile de apel si parchetele de pe langaaceste instante, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Directia Nationala Anticoruptie au si cate un compartiment economico-financiar si administrative condos de un manager economic.

Un rol deosebit in activitatea judiciara in indeplineste grefa instantei sau a parchetului. Grefierul de sedinta participa la sedintele de judecata si la efectuarea actelor de urmarire penala si consemneaza operatiunile infaptuite in cadrul activitatilor judiciare, intocmeste concepte pentru citarea partilor din proces, intocmeste actele de procedura dispuse de completul de judecata, completeaza condica sedintelor de judecata in care se trec dosarele din sedinta respectiva, cu indicarea motivului amanarii cauzei sau solutia pronuntata, comunica hotararile judecatoresti, tehnoredacteaza hotararile judecatoresti si alte lucrari repartizate de conducerea instantei, transcribe inregistrarile audio saau stenogramele sedintelor de judecata, in conditiile legii.

Departamentul economico-financiar si adminsitrativ este compus din compartiment financiar-contabil si compartiment administrativ.

Compartimentul financiar-contabil are atributii pe linia elaborarii proiectului debuget annual de venituri si cheltuieli, efectuarea operatiilor contabile privind evidenta patrimoniului, activitatea de administrare si inventariere a acestuia, casarea si declasarea mijloacelor fixe si a altor bunuri materiale, asigurarea evidentei contabile pentru activitatea desfasurata de instante, asigurarii calculului si platii drepturilor banesti etc.

Compartimentul administrativ are atributii in privinta intocmirii documentatiei pentru achizitiile publice, serviciile si lucrarile necesare desfasurarii activitatii instantei, asigurarii aprovizionarii cu materiale de intretinere si uz gospodaresc, mijloace fixe si alte bunuri necesare activitatii instantelor, asigurarii intretinerii si functionarii cladirilor, instalatiilor tehnico-sanitare li de incalzire etc.

Biroul de informare si relatii publice asigura legaturile instantei sau parchetului cu publicul si cu mijloacele de comunicare in masa, in vederea garantarii transparentei activitatii judiciare, in conditiile legii. Tot acest compartiment asigura activitatea de solutionare a petitiilor, potrivit dispozitiilor Legii nr.544/2001 privind accesul liber la informatiile de interes public si ale Ordonantei Guvernului nr.27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor.

Personalul de specialitate care lucreaza in compartimentele auxiliare este subordonat ierarhic conducerii instantelor sau parchetelor unde functioneaza.

Eliberarea din functie a personalului de specialitate din compatimntele auxiliare se poate face numai pentru motive prevazute in Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti si al parchetelor. Decizia de eliberare din functie se emite de catre presedintese instantei. In caz de abateri disciplinare, tot presedinte instantei este cel competent sa aplice masuri disciplinare prevazute in regulamentele de ordine interioara.

Paza sediilor instantelor judecatoresti si parchetelor, a bunurilor si altor valori apartinand acestora, supravegherea accesului si mentinerea ordinii in sedii, se asigura in mod gratuit de catre Jandarmeria Romana prin structurile sale specializate.

Activitatea personalului Jandarmeriei Romane insarcinat cu activitatile de paza si supravegherea a ordinii instantelor si parchetelor este coordonata de presedintele instantei sau de conducatorul parchetului.
In cadrul acestei sectiuni vor fi tratate si aspectele privitoare la compartimentele auxiliare ale parchetelor pentru a evita repetarea unor puncte in cadrul analizei consacrata organizarii Ministerului Public, ce formeaza obiectul unui capitol distinct.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }