QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.



AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente drept

Cheltuielile judiciare - notiune



Cheltuielile judiciare - notiune


Cheltuielile judiciare sunt cheltuielile facute de organele judiciare sau de parti pentru indeplinirea actelor de procedura, administrarea probelor si conservarea mijloacelor materiale de proba, retribuirea aparatorilor, precum si pentru orice alte activitati inerente desfasurarii procesului penal.In cheltuielile judiciare se includ si sumele de bani cuvenite martorului, expertului si interpretului pentru transportul, intretinerea, locuinta si a altor cheltuieli necesare prilejuite de chemarea in fata organului judiciar. La acestea se adauga si venitul de la locul de munca, pe durata lipsei de la serviciu, daca sunt salariati. Daca martorul nu este salariat, dar are venit din munca, el are dreptul la o compensatie pentru venitul de care a fost lipsit. Expertul si interpretul vor primi pentru indeplinirea insarcinarii date si o retributie, in cazurile si conditiile prevazute de lege Sumele de bani cuvenite se platesc martorului imediat dupa infatisare, iar expertului si interpretului, dupa indeplinirea insarcinarii date, pe baza dispozitiilor organului judiciar care a dispus chemarea din fondul cheltuielilor judiciare special alocat. Venitul de la locul de munca se plateste de unitatea al carei salariat este martorul, expertul sau interpretul.Cheltuielile judiciare se acopera in cursul procesului penal de catre parti sau din sumele avansate de stat. Sumele avansate de stat sunt cuprinse, distinct, in bugetul de venituri si cheltuieli al Ministerului Justitiei, Ministerului Public si Ministerului Administratiei si Internelor.Cheltuielile judiciare avansate de stat Obligatia de a suporta cheltuielile judiciare avansate de stat se determina in raport de solutia procesuala data cauzei penale. Cheltuielile judiciare vor fi suportate de partea aflata in culpa procesuala.In caz de condamnare, obligatia platii ii revine inculpatului mai putin in ceea ce priveste cheltuielile privind interpretii si aparatorul, daca s-a dispus acordarea de asistenta gratuita, care raman in sarcina statului. Cand in cauza sunt mai multi inculpati, cheltuielile se vor imparti intre acestia, in functie de masura in care au provocat cheltuielile, instanta trebuind sa stabileasca partea fiecaruia.Daca partea responsabila civilmente a fost obligata in solidar cu inculpatul la repararea pagubei, ea va fi obligata in mod solidar si la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat.In caz de achitare sau de scoatere de sub urmarire penala, plata cheltuielilor revine:partii vatamate, in masura in care au fost determinate de aceasta;



partii civile careia i s-a respins in totul pretentiile civile, in masura in care au fost determinate de aceasta parte;

inculpatului, in cazul cand, desi achitat, a fost obligat la repararea pagubei sau cand a fost achitat pentru ca fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni.

In caz de incetare a urmaririi pen`ale sau a procesului penal, obligatia de a suporta cheltuielile judiciare avansate de stat ii revine :

inculpatului, daca s-a dispus inlocuirea raspunderii penale sau exista o cauza de nepedepsire;

ambelor parti, in caz de impacare;

partii vatamate, in caz de retragere a plangerii prealabile sau cand plangerea a fost tardiv depusa.

Daca inculpatul cere cont proc penal, cheltuielile judiciare sunt suportate de catre partea vatamata, daca inculpatul este scos de sub urmarire penala sau achitat si de catre inculpat, atunci cand, neputandu-si dovedi nevinovatia, procesul penal a incetat fata de acesta.In cazul declararii apelului sau recursului ori introducerii oricarei alte cereri, persoana careia i s-a respins ori care si-a retras apelul, recursul sau cererea va fi cea obligata la plata cheltuielile judiciare.In toate celelalte cazuri, cheltuielile avansate de stat raman in sarcina statului. Cheltuielile facute cu interpretul desemnat de organul judiciar si cu aparatorul, in cazul acordarii de asitenta juridica gratuita, raman in sarcina statului indiferent de solutia data fondului cauzei.Cheltuielile judiciare facute de parti In ceea ce priveste cheltuielile judiciare facute de parti, plata acestora se face tot de partea aflata in culpa procesuala.

In caz de condamnare si in caz de admitere a actiunii civile, inculpatul este obligat sa plateasca partii vatamate, si respectiv partii civile, cheltuielile facute de aceasta. Cand actiunea civila este admisa numai in parte, obligarea la plata cheltuielilor poate fi totala sau partiala. Daca in cauza exista mai multi condamnati, cheltuielile se vor imparti intre acestia, instanta trebuind sa stabileasca partea fiecaruia, iar daca partea responsabila civilmente a fost obligata in solidar cu inculpatul la repararea pagubei, ea va fi obligata in mod solidar si la plata cheltuielilor judiciare facute de partea civila.In caz de achitare, partea vatamata este obligata sa plateasca inculpatului si partii responsabile civilmente cheltuielile judiciare facute de acestia, in masura in care au fost provocate de ea.In toate celelalte cazuri, obligatia de restituire se stabileste potrivit legii civile.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }