QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Dreptul maghiar

Seria II,grupa 109

DREPTUL MAGHIAR


Din punctul de vedere al legislatiei statul maghiar a avut o evolutie distincta fata de tarile din restul continentului si chiar fata de tarile apropiate precum Polonia si Cehoslivacia , adepte ale modelului pandectist.
De mentionat este faptul ca Ungaria nu avea inca la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial o legislatie civila scrisa.
Sistemului maghiar , caracterul cutumiar i-a dat o infatisare particulara . Raporturile civile erau reglementate de cutumele redactate in1514. Pe baza acestor cutume s-a format « Tripartitum opus iuris inclyti Regni Hungariae » aplicat timp de secole , fara a avea insa un caracter oficial. In fata instantelor se aplica un rezumat al Tripartitumului si anume « Planum tabularem » .In anul 1852 in Ungaria a fost extins A.B.G.B –ul , codul civil austriac , insa aceasta masura a fost considerata ilegala . Juristii maghiari au organizat o conferinta numita “Judexkurial Konferenz” prin care se stabilea revenirea la vechiul sistem , dar cu pastrarea in vigoare a catorva legi imperiale.
In cadrul dualismului austro-ungar , stataul maghiar nu si-a pierdut identitatea juridica , avand un sistem de drept care a fost in mica masura influentat de dreptul austriac.
Asta nu inseamna ca dreptul maghiar nu a fost influentat deloc
Influentele majore Ale dreptului austriac si ale dreptului german s-au manifestat nu asupra legislatiei , ci asupra jurisprudentei , mai ales datorita faptului ca dreptul era facut de judecator.
De asemenea dreptul maghiar a imprumutat principiile , institutiile si chiar norme concrete din dreptul austriac.Dealungul timpului au existat multe incercari de a realiza un cod scris. Sunt mentionate eforturi in aceasta privinta inca din secolul XIX.


Totusi prin regimul hortyst , Ungaria s-a intors la institutiile dreptului feudal . In acea perioada erau ocrotite interesele chiaburimii si ale jandarmilor , patura sociala pe care se baza regimul . Existau legi care promovau discriminari de origine feudala si discriminari rasiale.

Primul cod al Ungariei a intrat in vigoare in 1960.
Acesta era structurat pe cinci parti:
In prima parte era prezentat scopul legii .Se arata modul in care se exercita drepturile si obligatiile.In aceasta parte era mentionata si interzicerea abuzului de drept.


Persoanele.


Prprietatea.Se reglementa prprietatea sociala ,pe care cetatenii erau obligati sa o ocroteasca, si proprietatea privata . Prima forma de proprietate era alcatuita din proprietatea de stat si proprietatea cooperatista.
Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }