QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente drept

Cercetarea la fata locului si reconstituireaCercetarea la fata locului si reconstituirea


Cercetarea la fata locului este procedeul probatoriu care consta in deplasarea organului judiciar la locul unde s-a savarsit infractiunea, unde s-a produs rezultatul acesteia sau unde au ramas urme, in vederea constatarii situatiei locului savarsirii infractiunii, a descoperirii si fixarii urmelor infractiunii si a stabilirii pozitiei si a starii mijloacelor materiale de proba si a imprejurarilor in care a fost savarsita infractiunea.Cercetarea la fata locului se poate efectua atat in cursul urmaririi penala cat si in cursul judecatii.

In faza de urmarire penala, cercetarea la fata locului se dispune de organul de urmarire penala prin rezolutie si se efectueaza personal de catre acesta. Cercetarea se face in prezenta martorilor asistenti, afara de cazul cand acest lucru nu este posibil, si in prezenta partilor, atunci cand este necesarIn faza de judecata, cercetarea la fata locului se dispune, prin incheiere, si se efectueaza de catre instanta. In timpul cercetarii la fata locului se poate proceda si la ascultarea persoanei vatamate sau a martorilor cu privire la modificarile produse in situatia locului, la efectuarea unui experiment judiciar sau la efectuarea unei constatari medico-legale sau tehnico-stiintifice. Pentru a asigura conditiile potrivite desfasurarii cercetarii la fata locului, organul de urmarire penala sau instanta de judecata poate interzice persoanelor care se afla sau care vin la locul unde se efectueaza cercetarea, sa comunice intre ele sau cu alte persoane ori sa plece inainte de terminarea cercetarii.

Activitatea desfasurata cu ocazia cercetarii la fata locului se consemneaza intr-un proces verbal care trebuie sa cuprinda, pe langa mentiunile prevazute de art.91, si descrierea amanuntita a situatiei locului si a urmelor gasite, a obiectelor examinate si a celor ridicate, a pozitiei si starii celorlalte mijloace materiale de proba. La procesul verbal intocmit se pot anexa schite, desene sau fotografii facute cu aceasta ocazie.

Reconstituirea este procedeul probatoriu care consta in reproducerea, in intregime sau in parte, a modului si conditiilor in care a fost savarsita fapta, in scopul verificarii sau precizarii unor date. Reconstituirea are loc in aceleasi conditii de timp si de loc in care s-a savarsit infractiunea, in prezenta invinuitului sau inculpatului. Celelalte parti sunt incunostintate sau, dupa caz, citate, iar neprezentarea lor nu impiedica efect. reconstituirii. Reconstituirea se desfasoara de asa maniera incat sa nu se aduca atingere moralitatii, sa nu se creeze posibilitatea comiterii vreunei infractiuni sau lezarii intereselor legitime ale persoanelor.

Despre efectuarea reconstituirii se intocmeste un proces verbal care va trebui sa arate cu precizie modul in care s-a desfasurat reconstituirea si rezultatele ce au fost obtinute. Si la acest proces verbal se pot anexa schite, desene sau fotografii.Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }