QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Cazurile de incompatibilitate pentru judecatori

Cazurile de incompatibilitate pentru judecatori


Nu pot face parte din acelasi complet de judecata judecatorii care sunt soti, afini sau intre ei pana la gradul al patrulea inclusiv (art.46).

- judecatorul care a luat parte la judecarea unei cauze nu mai poate participa la judecarea aceleasi cauze intr-o cale de atac. Pentru a interveni acest caz de incompatibilitate e necesar ca judecatorul respectiv sa fi luat parte la dezbateri si la deliberare, pronuntand o solutie asupra fondului cauzei- judecatorul care a luat parte la judecarea unei cauze nu mai poate participa la rejudecarea acelei cauze dupa desfiintarea hotararii cu trimitere in apel sau dupa casarea cu trimitere in recursjudecatorul care si-a exprimat anterior parerea cu privire la solutia care ar putea fi data in cauza, nu poate lua parte la solutionarea acelei cauze (art.47 al.2). Luarea masurii arestarii preventive, in cursul judecatii, nu reprezinta o pronuntare cu privire la fondul cauzei.

nu poate lua parte la judecarea unei cauze judecatorul care a solutionat propunerea de arestare preventiva sau de prelungire a arestarii preventive in cursul urmaririi penale.

nu poate lua parte la judecarea unei cauze judecatorul care a avut anterior in acea cauza o calitatea procesuala diferita si anume (art.48):

a fost procuror si in aceasta calitate a pus in miscare actiunea penala, a dispus trimiterea in judecata sau a pus concluzii in fond la instanta de judecata. Nu este asadar incompatibil sa judece cauza in calitate de judecator cel care in calitate de procuror a ascultat parti sau martori, a dispus efectuarea de expertize sau luarea masurilor asiguratorii sau a facut cereri ori a ridicat exceptii in fata instantei.

a fost reprezentant sau aparator al vreuneia dintre parti. Legea nu mai conditioneaza in acest caz, existenta incompatibilitatii de efectuarea unor anumite acte. Calitatea de aparator dobandita ca urmare a desemnarii din oficiu sau incheierii unui contract de asistenta juridica il face incompatibil pe judecator, chiar daca nu a efectuat nici un act in aceasta calitate.

a fost expert sau martor in cauza.

- nu poate lua parte la judecarea unei cauze judecatorul fata de care exista imprejurari din care rezulta ca este interesat in cauza sub orice forma, el, sotul sau vreo ruda apropiata.- nu poate lua parte la judecarea unei cauze judecatorul al carui sot, ruda sau afin, pana la gradul al patrulea inclusiv, a efectuat acte de urmarire penala, a supravegheat urmarirea penala, a solutionat propunerea de arestare preventiva sau de prelungire a arestarii preventive, in cursul urmaririi penale;

- nu poate lua parte la judecarea unei cauze judecatorul ce face parte dintr-un complet de judecata investit cu judecarea unei cai de atac, atunci cand sotul, ruda sau afinul sau pana la gradul al patrulea inclusiv a participat, ca judecator sau procuror, la judecarea aceleiasi cauze.

- nu poate lua parte la judecarea unei cauze judecatorul care este sot, ruda sau afin, pana la gradul al patrulea inclusiv, cu una dintre parti sau cu avocatul sau mandatarul acesteia;

- nu poate lua parte la judecarea unei cauze judecatorul care se afla in dusmanie el, sotul sau una din rudele pana la gradul al patrulea inclusiv, si una dintre parti, sotul sau rudele acesteia pana la gradul al treilea inclusiv;

- nu poate lua parte la judecarea unei cauze judecatorul care este tutore sau curator al uneia dintre parti;

- nu poate lua parte la judecarea unei cauze judecatorul care a primit liberalitati de la una din parti, avocatul sau mandatarul acesteia.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }