QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Conflictul de legi in timp si spatiu ( respectarea drepturilor castigate in tara straina)
CONFLICTUL DE LEGI IN TIMP SI SPATIU ( RESPECTAREA DREPTURILOR CASTIGATE IN TARA STRAINA)


*     Notiune

Exista conflict de legi in timp si spatiu, atunci cand efectele juridice ale unui raport nascut sub imperiul unei legi straine, se cer a fi recunoscute intr-un alt stat.
Acest conflict este  in timp , intrucat, intre nasterea raportului juridic sub incidenta unui sistem de drept si invocarea lui, in cadrul sistemului de drept al altui stat, trece un interval de timp. Totodata, este si un conflict  in spatiu , deoarece cele doua sisteme de drept in prezenta coexista din punct de vedere spatial.

Conflictul de legi in timp si spatiu mei este cunoscut in literatura de specialitate si sub denumirea de  teoria recunoasterii drepturilor castigate in tara straina  sau  teoria efectelor extrateritoriale ale drepturilor castigate .

*     Comparatie cu conflictul de legi in spatiu

Cele doua forme de conflict se aseamana prin faptul aceea ca amandoua sunt  in spatiu , adica sistemele de drept in prezenta coexista spatial.

Deosebirea consta in aceea ca la conflictul de legi in spatiu sistemele de drept in prezenta sunt susceptibile de aplicare simultan, in vreme ce la conflictul de legi in timp si spatiu, ele se aplica succesiv, prin aceea ca dreptul recunoscut intr-un stat urmeaza a fi recunoscut intr-un alt stat.

Exemple:

- conflict de legi in spatiu: doi cetateni, unul roman si unul francez, cu domiciliul comun in Romania, solicita desfacerea casatoriei prin divort si se pune problema ce lege se aplica divortului.

- conflict de legi in timp si spatiu: doi cetateni, divorteaza in Franta, iar sotia (cetatean roman) vine apoi in Romania si solicita pensie de intretinere de la sot.

*     Forme  

Acest conflict se prezinta sub doua forme:

1) raportul juridic se naste (modifica sau stinge) in dreptul intern alunei tari si apoi se invoca in alta tara.

In acest caz, la momentul nasterii lui, in strainatate, dreptul nu avea nici o legatura cu tara forului. Conflictul se naste in momentul in care se invoca in tara forului.

2) raportul juridic se naste ( modifica sau stinge) in cadrul dreptului international privat al unei tari, iar ulterior se invoca intr-o alta tara.

In aceasta situatie, cu privire la acest raport juridic exista succesiv un conflict de legi in spatiu ( la momentul nasterii sale) si un conflict in timp si spatiu atunci cand se invoca intr-un alt stat.

Aceasta forma prezinta doua variante:

a) in momentul nasterii raportul juridic de drept international privat nu avea nic o legatura cu tara forului. De exemplu, un cetatean olandez si unul irlandez se casatoresc in Olanda si apoi vin in Romania si cer sa li se recunoasca efectele acestei casatorii.

b) in momentul nasterii sale, raportul juridic avea legatura cu tara forului, prin faptul ca, cel putin unul din elementele sale de extraneitate priveau dreptul roman. De exemplu, se pronunta divortul dintre un cetatean roman si unul strain in strainatate, iar ulterior se cere recunoasterea acestei hotarari in Romania.

*     Domenii

Conflictul de legi in timp si spatiu poate apare:

In domeniul dreptului material, cu privire la un drept subiectiv dobandit in temeiul unei legi straine;

In domeniul dreptului procesual, cu privire la un drept dobandit in baza unei hotarari straine, caz in care se pune problema recunoasterii efectelor acelei hotarari.

*     Temeiul juridic al recunoasterii in Romania a drepturilor dobandite in strainatate

Acest temei il constituie art.9 din Legea 105/1992 care prevede  Drepturile castigate in tara straina sunt respectate in Romania afara numai daca sunt contrare ordinii publice de drept international privat .

* Conform noului Cod Civil, temeiul juridic al recunoasterii drepturilor dobandite in tara straina il constituie art.2563 potrivit caruia  drepturile castigate in tara straina sunt respectate in Romania, cu exceptia cazului in care sunt contrare ordinii publice in dreptul international privat roman .*     Conditiile recunoasterii in Romania a unui drept dobandit in strainatate

Se cer a fi intrunite doua conditii:

1) dreptul sa fie corect nascut (modificat sau stins) conform legii straine competente;

Pe planul dreptului material, dreptul subiectiv nascut in strainatate va fi recunoscut in Romania daca s-a nascut valabil dupa legea straina competenta a i se aplica, conform normei conflictuale a sistemului de drept strain. De exemplu, posibilitatea unei societati straine de a-si deschide o reprezentanta in Romania, a fost conditionata, printre altele, de dovedirea  existentei sale legale  in tara de sediu.

Pe planul dreptului procesual, o hotarare straina va fi recunoscuta in Romania daca este valabila potrivit legii statului unde a fost pronuntata.

2) dreptul (raportul juridic) a carui eficacitate se pretinde, este cel care s-a dobandit si nu altul care ar fi substituit acestuia. De exemplu, daca hotararea straina a carei recunoastere se solicita a fost modificata in timp.

3) dreptul dobandit intr-o anumita tara va produce efecte in alta tara, daca intre timp nu s-a creat in tara unde se invoca, un drept nou care il include pe acela creat in strainatate. De exemplu, depozitarul instraineaza un bun mobil intr-o tara in care legea acorda proprietarului dreptul de a-l revendica de la subdobanditor, apoi bunul este transportat intr-o alta tara a carei lege prevede ca posesia de buna credinta valoreaza titlu de proprietate, astfel ca proprietarul nu va mai putea revendica bunul de la noul proprietar. S-a creat in acest mod un drept nou, care l-a inclus pe cel vechi.

4) dreptul dobandit in strainatate sa nu fie contrar ordinii publice de drept international privat roman.

Conditia se aplica atunci cand dreptul s-a nascut in cadrul intern al unui stat, cat si in cazul in care s-a nascut in cadrul international, iar ulterior este invocat in Romania. Spre exemplu, o hotarare straina prin care se face o discriminare intre soti pe criteriu de rasa, nationalitate, religie etc, nu poate fi recunoscuta in Romania, chiar daca nu priveste un cetatean roman.

Legea 105/1992 reglementeaza anumite situatii de incalcare a ordinii publice de drept international privat roman, in cazul in care dreptul s-a nascut in strainatate in cadrul international si chiar din momentul nasterii sale avea legatura cu dreptul roman, prin cel putin unul din elementele sale de extraneitate. De exemplu:

a) dreptul dobandit in strainatate nu va fi recunoscut in Romania daca priveste starea civila si capacitatea unui cetateam roman caruia i s-a aplicat o alta lege decat cea romana, iar dreptul difera de cel care i s-ar fi acordat potrivit legii romane.

b) hotararea straina prin care s-au incalcat dispozitiile privitoare la competenta exclusiva a jurisdictiei romane nu va putea fi recunoscuta in Romania.

*     Efectele dreptului subiectiv dobandit potrivit legii straine

Acestea sunt:

in principiu, dreptul dobandit produce toate efectele admise de legea straina respectiva. De exemplu, o casatorie religioasa, intre doi cetateni straini, valabil incheiata in strainatate, va produce in Romania toate efectele juridice pe care legea straina i le recunoaste.

un drept dobandit conform legii straine nu poate produce in Romania mai multe efecte juridice decat in tara in care a fost dobandit. De exemplu, o hotarare straina poate fi executata in Romania in termenul de prescriptie a dreptului la executare silita din dreptul roman, dar numai daca nu se implinise prescriptia in statul strain, in care a fost pronuntata hotararea.

dreptul dobandit conform legii straine nu poate produce efecte in alta tara daca ra contraveni ordinii publice de drept international privat.
loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }