QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente drept

CompetentaCOMPETENTA


In dreptul procesual civil prin competenta se intelege aptitudinea recunoscuta de lege unei instante judecatoresti (unui alt organ de jurisdictie sau cu activitate jurisdictionala) de a judeca o anumita pricina (a solutiona un anumit litigiu).


VI.1. Clasificarea normelor de competenta

Clasificarea normelor de competenta se face dupa urmatoarele criterii:dupa cum ne raportam la organe din sisteme diferite sau la organe din acelasi sistem, distingem intre competenta generala si competenta jurisdictionala. Criteriul are in vedere imprejurarea ca solutionarea pricinilor civile este data in competenta instantelor judecatoresti si a altor organe cu activitate jurisdictionala.

in cadrul aceluiasi sistem de organe, deci a competentei jurisdictionale, distingem intre competenta materiala si competenta teritoriala.

dupa caracterul normei care reglementeaza competenta, distingem intre competenta absoluta (reglementata de norme cu caracter imperativ) si competenta relativa (reglementata de norme cu caracter dispozitiv).A. Competenta materiala (ratione materiae)

Competenta materiala presupune o delimitare a competentei instantelor judecatoresti pe linie ierarhica, intre instante de grad diferit sau intre instante de drept comun si instante speciale.


Competenta materiala a judecatoriilor : a se vedea art.1. C.proc. civ. Competenta materiala a tribunalelor : a se vedea art. 2 C.proc.civ., astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 219/2005 privind aprobarea OUG nr. 138/2000 pentru modificarea si completarea Codului de procedura civila, tribunalele judeca :

Competenta materiala a Curtilor de Apel: a se vedea art.3 C. proc. civ., astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 219/2005 privind aprobarea OUG nr. 138/2000 pentru modificarea si completarea Codului de procedura civila

Competenta materiala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie: a se vedea art. 4 C.proc.civ. Inalta Curte de Casatie si Justitie judeca:


B. Competenta teritoriala


Competenta teritoriala presupune o delimitare intre competentele instantelor de acelasi grad. Formele de competenta teritoriala sunt urmatoarele: competenta teritoriala de drept comun, competenta teritoriala alternativa si competenta teritoriala exceptionala.


a.Competenta teritoriala de drept comun


Competenta teritoriala de drept comun este acea forma a competentei teritoriale care instituie regula potrivit careia cererea de chemare in judecata se adreseaza instantei din circumscriptia teritoriala in care isi are domiciliul paratul. A se vedea art. 5 C.proc.civ.b. Competenta teritoriala alternativa sau facultativa

In anumite cazuri, in afara de instanta de la domiciliul paratului mai sunt competente sa solutioneze pricina si alte instante, competenta teritoriala facultativa dand dreptul reclamantului de a alege intre instantele deopotriva competente. A se vedea cazutile de  competenta teritoriala alternativa prevazute de art. 6 C.proc.civ.


c. Competenta teritoriala exclusiva sau exceptionala

Competenta teritoriala exclusiva este acea forma a competentei teritoriale care determina capacitatea unei instante de a solutiona in exclusivitate anumite cauze civile.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }