QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Aspecte introductive privind principiile procesului penal

Aspecte introductive privind principiile procesului penal


Notiunea de principiu fundamental al procesului penal


Pentru atingerea obiectivelor sale, activitatea procesual penala trebuie desfasurata in concordanta cu anumite idei si reguli diriguitoare, intreaga desfasurare a cauzei penale subordonandu-se cerintelor majore de realizare in conditii optime a scopurilor si sarcinilor justitiei, potrivit cu orientarile generale de infaptuire a politicii penale. Acest comandament impune ca fiecare reglementare procesuala sa aiba la temelie anumite principii fundamentale care sa materializeze regulile sale de baza.
Notiunea de principiu al procesului penal reprezinta o categorie teoretica cu largi implicatii practice care s-a conturat mai de mult in gandirea juridica si in stiinta dreptului procesual penal. Pentru legislatiile din multe tari prezinta o trasatura caracteristica faptul ca in fontispiciul normelor juridice de mare amplitudine cum sunt codurile, se inscriu principiile fundamentale care reflecta conceptia generala a intregii reglementari. Fidel unei asemenea conceptii, Codul roman de procedura penala cuprinde in primul sau capitol intitulat „Scopul si regulile de baza ale procesului penal”, norme in care sunt inscrise principiile sale fundamentale (art.2-8 C.p.p.).

Principiile fundamentale ale procesului penal constituie un temei neindoielnic si principal pentru orietarea in practica a organelor judiciare in numeroase situatii complexe si uneori deosebit de complicate care nu sunt integral reglementate sau cu privire la care nu exista norme judiciare de amanunt. In asemenea situatii principiile fundamentale ale procesului penal vor constitui o calauza sigura in orientarea organelor judiciare, deoarece rezolvarea unei cauze in conformitate cu aceste principii se inscrie in tendinta generala de solutionare a cauzelor penale, fiind corespunzatoare cu realizarea sarcinilor justitiei si infaptuirea politicii penale a statului.


Sistemul si interactiunea principiilor procesual penale


In majoritatea lucrarilor de specialitate, autorii au incercat sa inchege sistemul principiilor procesual penale pornind de la anumite dispozitii din reglementarile internationale, ratificate de tara noastra, din Constitutie, din legea de organizare judiciara sau normele considerate mai generale sau importante din Codul de procedura penala.

Avand in vedere ca se parcurge o perioada de tranzitie cu adanci prefaceri in legislatia procesuala care fara indoiala are la capatul drumului un nou Cod de procedura penala, prezentul capitol urmeaza sa fie structurat in mod corespunzator.

In consecinta, vor fi analizate principiile procesului penal inscrise in primul capitol al Codului de procedura penala si anume: legalitatea, oficialitatea, aflarea adevarului, rolul activ, garantarea libertatii, respectarea demnitatii umane, prezumtia de nevinovatie, garantarea dreptului de aparare, folosirea limbii romane in desfasurarea procesului penal si asigurarea folosirii limbii materne prin interpret, iar intr-o sectiune distincta se vor face referiri la principii pe care doctrina le considera de pe acum castigate procesului penal, unele fiind inscrise in reglementarile internationale ori in Constitutia Romaniei, cum sunt: dreptul la un proces echitabil si solutionarea cauzei intr-un termen rezonabil, egalitatea cetatenilor in procesul penal, operativitatea, asigurarea inviolabilitatilor care garanteaza in procesul penal viata intima, familiala si privata a persoanelor.Necesitatea analizelor stiintifice din domeniul cercetarii precum si cerintele reglementarii legislative fac ca principiile procesului penal sa fie prezentate sau abordate individual si separat. In activitatea practica insa un principiu nu se manifesta niciodata izolat, organele judiciare realizand concomitent un manunchi de asemenea principii.

In faza de urmarire penala si in faza de judecata principiile prrocesului penal se aplica intr-o continua interactiune si conditionare reciproca. Continutul fiecarui principiu este determinat de existenta celorlalte reguli de baza, dupa cum aplicarea consecventa a uneia dintre ele nu se poate face fara respectarea riguroasa a tuturor.

Fiecare principiu are contingenta cu toate celelalte. Exista principii in conexiune atat de stranse intre ele incat isi determina reciproc continutul si intinderea. Mai mult, unele nu-si gasesc explicatia decat in masura aplicarii celorlalte. Folosirea limbii materne se leaga de principiul egalitatii participantilor in cauza penala, ambele de dreptul de aparare si toate de oficialitatea procesului penal. Oficialitatea nu poate fi rupta la randul ei de principiul operativitatii, iar acesta de garantarea libertatii persoanei. Intre legalitatea procesului penal, garantarea dreptului la aparare si prezumtia de nevinovatie exista de asemenea incontestabile relatii si exemplificarile ar putea evoca inca numeroase legaturi.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }