QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Actiunea in granituire

Actiunea in granituire

Actiunea in granituire este actiunea prin care titularul ei solicita instantei de judecata sa stabileasca prin semne exterioare linia despartitoare intre cele doua fonduri vecine. Ea poate fi exercitata de catre proprietar, uzufructuar si chiar de catre posesor, nu insa si de catre detentorii precari. Ea poate fi introdusa si impotriva chiriasului sau arendasului, nu insa intre coproprietarii aceluiasi fond. Asadar, granituirea este o operatiune de individualizare prin semne exterioare a limitelor a doua fonduri vecine care apartin unor titulari diferiti si ea se efectueaza fie prin conventia partilor, fie prin hotarare judecatoreasca.  In acest sens C. civ. stabileste ca: 'orice proprietar poate indatora pe vecinul sau la granituirea proprietatii lipite cu a sa; cheltuielile de granituire se vor suporta pe jumatate'. Actiunea in granituire este o actiune reala, imobiliara, petitorie si imprescriptibila. Izvorand din dreptul de proprietate, care este un drept real si avand ca obiect un imobil (respectiv un terne), actiunea in granituire este o actiune reala. Ea este petitorie deoarece are drept scop delimitarea proprietatii limitrofe; ea nu se confunda cu actiunea de stramutare de hotare care este o actiune posesorie. Caracterul petitoriu este urmarea faptului ca actiunea in granituire izvoraste din dreptul de proprietate, scopul ei fiind delimitarea proprietatilor limitrofe. Intrucat dreptul de proprietate nu se stinge prin neuz, actiunea in granituire este imprescriptibila. Obiectul actiunii in granituire consta in pretentia concreta a reclamantului care, in cazul granituirii consta in cererea de a se delimita doua fonduri limitrofe apartinand unor titulari diferiti. Actiunea in granituire priveste numai terenurile, cladirile putand fi delimitate numai printr-o actiune de iesire din diviziune. Principalul efect al admiterii actiunii in granituire este restabilirea, iar nu stabilirea adevaratului hotar prin asezarea semnelor de hotar pe linia care delimiteaza terenurile partilor din proces. De retinut ca hotararea pronuntata intr-o actiune in granituire este declarativa de drepturi si nu constitutiva de drepturi. Hotararea  in granituire este declarativa de drepturi intrucat se tinde la reconstituirea limitelor reale intre doua fonduri.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }