QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente diverse

Sofia VicoveancaPentru marile artiste se foloseste ,de obicei ,numele de regina.Schimbarea mileniilor ne ofera insa o perspectiva mai larga, in care valorile se discern mai usor.
Sa recunoastem deci, ca marea regina a cantecului nostru popular este
SOFIA VICOVEANCA,frumoasa si mult daruita bucovineanca,a carei voce face
ca stelele sa stea in loc.

COPILARIA
Sofia Vicoveanca s-a nascut pe 23 septembrie 1941, peste granita, in localitatea Toporauti(Toporuica de astazi) ,localitate aflata in apropiere de Cernauti.A fost unul din cei patru copii ai familiei de negustori Gheorghe si Veronica Fusa.Copilaria i-a fost intunecata de greutati,tatal sau a fost luat prizonier de catre rusi,mutandu-se din satul natal in comuna Vicovu de Jos , judetul Suceava .Copilaria si-a petrecut-o in vestitul sat bucovinean si din dragoste pentru acesta i-a imprumutat si ii poarta cu mandrie numele,pe care l-a facut celebru in intreaga lume.


DRAGOSTEA DE CANTEC
Vatra Radautilor.Aici s-a creat si de aici se transmite din generatie in generatie un original tezaur de creatie populara.
Pe aceste minunate meleaguri , cu o bogata ambianta spirituala,a inmugurit si a crescut un stejar al cantecului bucovinean: Sofia Vicoveanca.
La poalele obcinilor radautene , in asezarea domoala a satului Vicovu de Jos,aici a copilarit si a frematat la prima atingere cu talmacirea spirituala a vetrei sale. Aici poposeste cu drag si emotie la manifestarile traditionale ale satului , asculta si invata mandre cantece batranesti ,siraguri spontane de strigaturi , tese si coase frumoase podoabe ale costumului popular , contopindu-se astfel cu viata satului.
Din copilarie , in sufletul ei , s-au adunat bogate si dulci miresme ale florilor de pe aceste mandre plaiuri. Datorita sensibilitatii sale muzicale , glasul sau original timbrat, stilul sau foarte autentic, devine artista profesionista a Ansamblului de
cantece si dansuri "Ciprian Porumbescu" din Suceava in 1959 .
DEBUTUL
Au trecut mai bine de patruzeci de ani de atunci. Pe scena ansamblului "Ciprian Porumbescu" din Suceava ,cu sfiala si demnitate , tanara fata, imbracata in pitoresti haine bucovinene,`naltuta, cu miscari mladioase si cu obrazul vesnic luminat de un zambet launtric ,prezenta spectatorilor un buchet de cantece populare aduse din satul sau natal si de pe meleagurile megiese. Publicul urmarea fata de la microfon cu rasuflarea intretaiata izbucnind dupa fiecare cantec in aplauze frenetice. Vocea sa , rascolitoare si sincera ,cand duioasa ca surasul unui izvor , cand groasa si tumultuoasa ca un val ,cand un pic sugubeata si plina de umor , purta spectatorii pe aripile nevazute ale cantecului , prin satele de pe obcinele bucovinene , de la Rarau, Voronet si Radauti, pana sus la izvoarele Sucevei si mai departe spre locurile de legenda ale Putnei .

CARIERA
Impreuna cu ansamblul artistic "Ciprian Porumbescu" din care a facut parte ,a efectuat nenumarate turnee,prezentand pe scenele oraselor si satelor noastre doine , cantece si balade ,ce dezvaluie neintrerupta rotire a starilor sufletesti ale omului , starnite din dragostea lui de glie si de munca , de chipul neasemuit al alesului sau , a alesei inimii , de iubirea nemarginita a unei mame pentru pruncii sai , de tremurul frunzei din codru la adierea vantului ,de trilul ciocarliei inaltat spre soare ,de unduirea blanda a graului dat in parga
Sofia Vicoveanca si-a purtat cantecele si mai departe , peste hotare , in Italia ,America ,Polonia ,Australia ,Germania, China etc ducand si acolo seninatatea neamului nostru , frumusetea fara seaman a sufletului nostru romanesc.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }