QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate diverse

Organizatia hamas - palestina
Organizatia HAMAS - PALESTINA


Alte denumiri: Miscarea de Rezistenta Islamica (Harakat Muqawam Islamiya). In limba araba, cuvantul hamas are intelesul de curaj, bravura.

Arie de actiune: Israel si Teritoriile Ocupate.
Obiective: Gruparea Hamas se autodefineste drept adevaratul reprezentant al intereselor poporului palestinian, in detrimentul O.E.P. si a celorlalte grupari si organizatii palestiniene.

Hamas considera infiintarea Statului National Palestinian (in varianta Arafat) drept o tradare a cauzei palestiniene, iar Israelul o forta rasista sprijinita de imperialismul occidental. De aceea, gruparea si-a asumat sarcina de a actiona pentru realizarea Statului National Palestinian pe calea revolutiei islamice si de a stopa prin intermediul atentatelor realizarea procesului de pace inceput in anul 1993.

Isi defineste obiectivul prioritar ca fiind Jihadul pentru eliberarea Palestinei si infiintarea unui stat islamic palestinian de tip iranian, „de la Marea Mediterana pana la raul Iordan”, adica pe teritoriul palestinian din perioada anterioara celui de-al doilea Razboi Mondial, pe actualul teritoriu al Israelului, fasiei Gaza si Cisiordaniei. Mijlocul de realizare a acestui scop il reprezinta lupta armata si, in ultima faza, Jihadul, la care sa participe nu numai musulmanii din Palestina, ci din intreaga lume islamica.

De asemenea, Hamas respinge procesul de pace israeliano-palestian, iar acordurile semnate intre cele doua parti le califica drept o capitulare in fata Sionismului.

Infiintare: Gruparea Hamas a fost infiintata in 1978 in Fasia Gaza, de catre seicul Ahmed Yassin, sub forma unei asociatii islamice denumita Al-Mujamma Al-Islamiyya. Exista unele dovezi potrivit carora, la inceputul existentei sale, Hamas a fost sprijinita de Israel pentru subminarea liderului O.E.P., Yasser Arafat si pentru a grabi aducerea acestuia la masa negocierilor.

Hamas si Fratii Musulmani: Ideologia de baza a Hamas a fost fundamentata, in principal, pe principiile organizatiei Fratilor Musulmani. Astfel, in cadrul Declaratiei Islamice, organizatia se autodefineste „ramura palestiniana a Fratilor Musulmani”. Exista insa o diferenta intre prioritatile Hamas fata de cele ale Fratilor Musulmani in Teritorii, in principal referitor la Intifada si Jihad. Fratii Musulmani inteleg Jihadul ca pe o datorie generala si ca pe un principiu si sustin ca Islamul va fi realizat in primul rand in lumea musulmana si apoi, prin violenta, impotriva Israelului. Hamas subliniaza insa ca Jihadul este singurul mijloc in rezolvarea problemei palestiniene si trebuie realizat in primul rand in Palestina.

Istoric:

Dupa ce a facut parte din Imperiile Roman de Rasarit, Bizantin si Otoman, Palestina este ocupata in 1917 de Marea Britanie, care obtine in numele Societatii Natiunilor (1922), apoi al O.N.U., un mandat de administrare. In baza hotararii Adunarii Generale a O.N.U. din 29.11.1948, Palestina este impartita in doua state – arab si israelian.

In urma refuzului tarilor Ligii Arabe (Egipt, Iordania, Siria, Liban, Iraq, Arabia Saudita) de a recunoaste hotararea O.N.U., izbucneste primul razboi arabo-israelian, incheiat in luna iulie a anului 1949, prin acorduri bilaterale de armistitiu. Numerosi arabi din teritoriile atribuite statului Israel se refugiaza in statele arabe vecine, luand astfel nastere „problema palestiniana”.

Intre lunile octombrie si noiembrie ale anului 1956, Israelul participa alaturi de Franta si Marea Britanie la razboiul impotriva Egiptului.

In 1964 este creata Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (O.E.P.), ca reprezentant legitim al poporului palestinian, vizand constituirea unui stat independent arab pe teritoriul fostei Palestine.

In luna iunie a anului 1967 are loc cel de-al doilea conflict militar arabo-israelian, numit „Razboiul de sase zile”, in urma caruia Israelul anexeaza Peninsula Sinai, malul vestic al Iordanului, Ierusalimul vechi si un teritoriu sirian din zona Inaltimilor Golan.

O.E.P. initiaza in anii ’70 actiuni armate si acte teroriste impotriva autoritatilor si populatiei israeliene.

O noua confruntare armata opune Israelul Egiptului si Siriei in octombrie 1973, numita „Razboiul de Yom Kippur”.

In 1979, presedintii Israelului si Egiptului semneaza la Washington tratatul de pace dintre cele doua tari.

Incepand cu anul 1987, O.E.P. conduce miscarea de rezistenta din teritoriile arabe ocupate, numita Intifada. In timpul acesteia, Hamas si-a dezvoltat activitatea in Cisiordania, cu scopul de a deveni organizatia fundamentalist-islamica dominanta. A castigat increderea palestinienilor prin participarea la violente de strada si asasinate, intarindu-si astfel potentialul si rolul in cadrul Intifadei.

Din cauza activitatii subversive si teroriste, Hamas a fost scoasa in afara legii in septembrie 1989.

In timpul Razboiului din Golf (ianuarie-februarie 1991), Israelul isi pastreaza neutralitatea. Dupa incheierea razboiului, Hamas a devenit organizatia cu cea mai mare activitate terorista in Teritoriile Ocupate si in interiorul Israelului.

In contextul international nou creat, in luna octombrie 1991, sub patronajul S.U.A. si U.R.S.S., au fost reluate la Madrid si continuate la Moscova si Washington, tratativele de pace intre Israel, Egipt, Iordania, Siria, Liban si o delegatie palestiniana, care nu au avut insa rezultate concrete.

Dezvoltarea Hamas: Numarul mare de refugiati, privatiunile socio-economice ale populatiei din taberele de refugiati si nivelul relativ scazut al elementelor nationaliste au facut ca Hamas sa-si raspandeasca foarte rapid influenta asupra refugiatilor.

Un alt factor care a ajutat la popularitatea fenomenului islamic al Hamas a fost acela ca miscarea nationalista palestiniana si O.E.P. au mutat centrul puterii politice din Palestina, prin consolidarea unei conduceri externe, pe cheltuiala celor din interiorul teritoriilor. In opozitie cu acestia, campania islamica a Hamas si structura sa de conducere s-au dezvoltat in intregime in interiorul Palestinei, servind astfel mai bine intereselor palestinienilor.

Hamas a reusit sa formeze un sistem social care sa constituie o alternativa a structurii politico-sociale oferite de O.E.P. Prestigiul organizatiei se baza atat pe capacitatile ideologice, cat si pe cele practice. O schimbare importanta in cadrul organizatiei a fost tranzitia de la pasivitatea fata de regimul israelian la activitati militare si violente de amploare, in special in interiorul Fasiei Gaza. Miscarea si-a schimbat denumirea in Miscarea de Rezistenta Islamica (Hamas) si si-a declarat caracterul palestinian si patriotismul. A sustinut ca nu este numai o forta paralela, dar si o alternativa la controlul aproape total al O.E.P. si factiunilor sale asupra palestinienilor din Teritorii.

In august 1988, Hamas a publicat Declaratia Islamica – crezul sau ideologic – care prezenta politica sa la toate nivelurile de lupta, atat impotriva Israelului, cat si impotriva miscarii nationaliste a O.E.P. Aceasta declaratie reprezenta o provocare la adresa O.E.P. si a opiniei acesteia, conform careia este singurul reprezentant legitim al poporului palestinian.

La inceputul anului 1991, Zaccaria Walid Akel, seful sectorului terorist al Hamas, a infiintat primele batalioane teroriste. In faza initiala, acestea rapeau si executau persoane suspectate ca ar colabora cu Israelul. Asasinarea lui Doron Shorshan, rezident in Kafar Darom, in decembrie 1991, a constituit primul asasinat al unui cetatean israelian, executat de un asemenea detasament si a marcat schimbarea modului de operare al Hamas.

Infrastructura: Structura Hamas in Gaza si in Cisiordania se bazeaza pe o combinatie de conduceri regionale si functionale. In acest cadru opereaza in paralel cateva structuri identice, in fiecare regiune:

a.       Infrastructura (Da’wah), care cuprinde recrutarea, distribuirea fondurilor si intrunirile.b.      Violenta populara in cadrul Intifadei.

c.       Securitatea (Amn), care vizeaza culegerea de informatii privind suspectii de colaborare cu autoritatile. Aceste informatii sunt transmise „comitetelor de soc”, care ii interogheaza pe suspecti si apoi ii asasineaza.

d.      Publicatii (A’lam) – brosuri, propaganda, birouri de presa.

Hamas incearca sa mentina o distinctie clara intre activitatea acoperita si cea la vedere a diferitelor sale sectoare, care servesc in primul rand la cresterea prestigiului miscarii. Principalul motiv este dorinta Hamas de a creste compartimentarea si secretizarea, insa nu prin identificarea sa directa cu activitatea desfasurata in public.

Termenul folosit de Hamas pentru definirea activitatii la vedere este Da’wah. Acesta este si termenul prin care Hamas isi defineste sectorul insarcinat cu largirea infrastructurii miscarii si cu distribuirea fondurilor si realizarea de intalniri. De fapt, exista un grad ridicat de incidenta intre cele doua structuri.

Astfel, Hamas este o organizatie compusa din mai multe nivele independente. Baza socio-politica este mentinuta, din punct de vedere material, de comitetele de caritate si, ideologic, de instructaje, propaganda si actiuni de incitare, executate in moschei si alte institutii, prin intermediul brosurilor. Aceasta baza reprezinta sursa recrutarii de membri in cadrul structurilor care se angajeaza in revolte si actiuni populare violente. Cei care se remarca in acest tip de activitati, isi vor gasi – mai devreme sau mai tarziu – drumul catre structura militara care realizeaza atacuri violente deopotriva impotriva israelienilor si palestinienilor. Militantii – si, in cazul in care acestia sunt arestati sau asasinati, familiile si rudele – se bucura de suportul moral si material oferit de predicatorii din moschei, directori ai Hamas afiliati institutiilor si comitetelor de caritate.

In decursul violentelor de strada care au legatura cu Intifada, Hamas a implicat o structura terorist-militara compusa din doua grupuri:

„Luptatorii palestinieni sfinti” (Al-Mujahidoun Al-Falestinioun) – structura militara destinata atacurilor teroriste, in special impotriva tintelor israeliene. Grupul a fost infiintat in 1982, de catre seicul Ahmed Yassin. Activitatea Luptatorilor palestinieni sfinti a fost descoperita in 1984 si Yassin a fost condamnat la 13 ani de inchisoare. A fost eliberat in scurt timp, in cadrul schimbului de prizonieri de la Jibril (mai 1985).

„Sectiunea de securitate” (Jihaz Amn) – structura care se ocupa cu culegerea de informatii privind suspectii de colaborare cu Israelul si alte elemente locale, in intentia de a-i pedepsi prin folosirea violentei, inclusiv cu moartea. Aceste unitati s-au format in anul 1986, in cadrul Majd, un acronim arab pentru Majmouath Jihad wa-Dawa („Grupul pentru Razboiul Sfant si Ceremonii”), care este bratul operativ violent al sectiunii de securitate.

(In imagine, militanti Hamas)

Acest mod de actiune a continuat pana in momentul izbucnirii Intifadei, cand in cadrul Hamas s-au efectuat schimbari importante, care au condus la actiuni militare organizate impotriva tintelor israeliene. Astfel, unitatile Majd au devenit parte intergranta a Luptatorilor palestinieni sfinti, apoi au imbracat diferite forme, ultima fiind detasamentele de actiune Izz al-Din al-Qassam. Acestea se fac responsabile de majoritatea atacurilor teroriste Hamas incepand din luna ianuarie 1992.

De asemenea, aripa politica a gruparii Hamas conduce foarte eficient o gama de institutii islamice, de la gradinite si scoli pana la organizatii de caritate. Aceste activitati legale ofera premisele unui viitor islamic si servesc drept acoperire.

In Fasia Gaza si in Cisiordania organizatia este sprijinita de aproximativ 15-20% din populatia palestiniana (intr-un procent mai mare in Fasia Gaza, datorita conditiilor deplorabile de trai).

Conducere:

     Seicul Ahmad Isma’il Yassin (vezi imagine) s-a nascut in 1936 in localitatea Al-Jora, langa Ashquelon. La 14 ani a fost ranit in timpul unui meci de fotbal si a paralizat. A terminat liceul in 1958 si, in ciuda invaliditatii, a fost acceptat ca profesor in Gaza.

Yassin a fost primit in organizatia Fratii Musulmani din Gaza in 1955, pe timpul cand miscarea era considerata clandestina si scoasa in afara legii in Egipt. In 1966 a stat o luna in detentie pentru activitate subversiva.

Dupa Razboiul de 6 zile si pierderea contactului cu Egiptul, acesta a dezvoltat infrastructura Fratilor Musulmani din Gaza in domeniul social, economic si politic si a facut demersuri pentru ca militantii organizatiei sa obtina controlul noii Universitati Islamice. Yassin a fost spiritul calauzitor din spatele infiintarii Hamas, in decembrie 1978, ca brat armat al Fratilor Musulmani.

In 1984 a fost arestat si inchis pentru detinere de arme, dar mai tarziu a fost eliberat in cadrul unui schimb de prizonieri.

Yassin, care a condus Hamas pana la arestarea sa in mai 1989, se face responsabil de intreaga activitate a miscarii: tiparirea de brosuri, afaceri financiare, legaturi cu elementele islamice radicale din strainatate si supervizarea activitatii violente si teroriste. Sub comanda sa, a fost infiintata o retea organizatorica de amploare, cuprinzand diverse functii si lideri locali prin care era condusa activitatea politica si Intifada.

Dupa arestarea lui, impreuna cu alti lideri ai organizatiei, conducerea centrala a Hamas a slabit in Fasia Gaza, fiind inlocuita cu membrii marcanti ai miscarii din diferite zone. Acestia si-au indreptat atentia in primul rand spre domeniul politic, propaganda, infrastructura si legaturi organizatorice in cursa pentru alegeri, alaturi de nationalistii palestinieni.

Yassin a fost ucis in luna aprilie 2004 intr-un atac cu rachete al armatei israeliene.Musa Muhammad Abu Marzuq s-a nascut in 1951 in tabara de refugiati Rafah din Fasia Gaza. A studiat ingineria in Egipt, iar dupa intoarcerea in Fasia Gaza a devenit colaboratorul lui Ahmad Yassin si apoi liderul Fratilor Musulmani din zona. De asemenea, el se numara printre fondatorii miscarii Hamas.

A locuit mai multi ani in Statele Unite, pentru a-si continua studiile.

In 1989, Abu Marzuq a fost ales sef al Biroului politic Hamas, unul dintre cele mai importante organisme de decizie ale Hamas la nivel central. Acesta hotaraste politica atacurilor teroriste si emite directive pentru activistii din Israel, din Teritorii si din zonele de operatiuni ale Hamas din strainatate.

In perioada 1990-1993, Marzuq a trimis emisari in Teritoriile Ocupate pentru pregatirea si extinderea activitatii militare. De asemenea, s-a preocupat de transferul de fonduri catre aceasta zona pentru obtinerea de arme ce urmau a fi folosite ulterior in comiterea de acte teroriste.

In 1989, Abu Marzuq s-a intors in Gaza, unde s-a intalnit cu activisti Hamas insarcinati cu organizarea diferitelor structuri si stabilirea ariei de responsabilitate din zona. Acolo, el a emis instructiuni detaliate de infiintare a infrastructurii organizatorice Hamas, care includea si actiunile teroriste.

In octombrie 1992, Abu Marzuq a condus o delegatie Hamas la Teheran, in scopul finalizarii mai multor intelegeri de cooperare militara si politica cu Iranul. De asemenea, a avut si rolul de sef al delegatiei Hamas in negocierile cu O.E.P. la Tunis.

In urma intelegerii de pace dintre Israel si Iordania, in mai 1995, lui Abu Mazruq i s-a impus sa paraseasca aceasta tara.

La 25 iulie 1995, el a fost arestat in New-York. Israelul a solicitat extradarea sa si judecatorul american a hotarat ca poate fi expulzat in Israel. Ulterior, guvernul israelian a decis sa fie expulzat in Iordania.

Liderii religiosi ai Hamas fac parte din Asociatia Inteleptilor Religiosi Palestinieni, care reprezinta un fel de cadru religios suprem si, asa cum sustine organizatia, reprezinta „legitimitatea” preceptelor religioase care guverneaza ideologia miscarii.

La inceputul miscarii de revolta, organizatia s-a implicat in actiuni subversive si de rezistenta. Inaintea Intifadei, membrii Hamas au actionat asupra palestinienilor locali, in scopul purificarii societatii musulmane si pregatirii acesteia pentru Jihad impotriva Israelului.

Ajutor extern: Statele care sprijina Hamasul sunt Siria, Sudan, Iordania (ramura ce sprijina procesul de pace), Arabia Saudita si Iranul.

Surse de finantare: Hamas se bucura de un puternic suport financiar, iar rivalii acestei organizatii sustin ca acesta este principalul motiv de crestere a puterii sale.

Hamas primeste suport financiar de la organisme neoficiale saudite si de la unele state din Golful Persic, iar in ultimul timp si din partea Iranului. Aceste fonduri sunt distribuite diferitelor grupuri si asociatii care se identifica cu miscarea si de la acestea mai jos, la membrii din teritoriu.

O retea ampla de asociatii de caritate (Jama’a Hairiya) si comitete (Lejan Zekath) activeaza in Teritorii, in baza a doua acte legislative iordaniene: Legea Institutiilor Sociale si de Caritate si Regulamentele privind Colectarea de Fonduri de Caritate. Hamas se foloseste extrem de mult de aceste asociatii si comitete, reprezentand organisme de fatada ale organizatiei, care actioneaza in paralel si servesc la acoperirea operatiunilor. Miscarea acorda o atentie deosebita activitatilor de caritate (zakiatul fiind si unul dintre cele 5 principii ale Islamului). Activitatea de caritate poate servi la atragerea oamenilor la Islam si implicit la cresterea prestigiului Hamas.

Reteaua asociatiilor de caritate reprezinta un paravan al activitatilor acoperite, inclusiv al legaturilor cu liderii aflati in strainatate, transferurilor de fonduri catre membrii din teren si identificarea potentialilor recruti.

Un aspect important al asociatiilor si comitetelor de caritate il reprezinta rolul acestora in canalizarea fondurilor in regiune. Chiar daca o mare parte din aceste fonduri se foloseste in activitati de caritate, nu se poate face intotdeauna o distinctie clara intre o activitate nevinovata de caritate si aceea de finantare a activitatilor acoperite subversive si teroriste. Asociatiile de caritate pot participa la transferarea fondurilor Hamas prin intermediul infrastructurii financiar administrative. Metodele comune sunt schimburile de bani, cecurile emise pe numele unor membri si firme din strainatate, conturi de afaceri in strainatate cu interes economic in teritoriu si transferurile in numerar, direct din strainatate, executate de obicei prin banci occidentale (in special in Marea Britanie, S.U.A. si Germania). Fondurile obtinute de Hamas se ridica la cateva zeci de milioane de dolari pe an.

Atacurile teroriste au scos la iveala sistemul financiar al Hamas si au determinat serviciile de informatii occidentale sa monitorizeze activitatea de finantare. Cateva tari (in principal S.U.A. si Marea Britanie) si-au anuntat intentia de zadarnicire a eforturilor de colectare de fonduri pentru Hamas.

Actiuni teroriste: De la infiintare, Hamas a savarsit numeroase actiuni teroriste, numarul acestora cunoscand o amplificare si agravare dupa semnarea acordurilor O.E.P. – Israel.

18.02.1989 – Rapirea si uciderea unui soldat israelian (Avi Sasportas).

04.05.1989 – Rapirea si uciderea unui soldat israelian (Ilan Sa’adon).

28.07.1990 – Marnie Kimelman, o turista canadiana, a fost ucisa pe o plaja din Tel-Aviv, in urma exploziei unei bombe.

14.12.1990 – Uciderea a trei lucratori la o fabrica din Jaffa.

11.10.1991 – Doi membri ai fortelor militare israeliene au fost urmariti si ucisi in apropierea unei baze militare din Tel Hashomer.

17.05.1992 – Un civil israelian a fost impuscat de membri ai Brigazilor Izz al-Din al-Qassam.

24.05.1992 – Helena Rapp, o tanara de 15 ani din Bat-Yam, a fost ucisa de un membru al Hamas.

27.05.1992 – Shimon Biram, un rabin din satul Darom, a fost ucis de catre un activist Hamas. Asasinul a recunoscut apartenenta sa la Brigazile Izz al-Din al-Qassam.

22.06.1992 – Teroristi apartinand Izz al-Din al-Qassam au deschis focul dintr-o masina aflata in mers, asupra unui post de politie din Rimal, Gaza. Un politist si un civil au fost raniti.

25.06.1992 – Teroristi apartinand Izz al-Din al-Qassam au ucis doua persoane in locuintele proprii.

18.09.1992 – Membri ai Izz al-Din al-Qassam au rapit un soldat israelian. Acesta a fost urcat intr-o masina, ulterior fiind injunghiat si aruncat din autoturism.

22.09.1992 – Membri ai Izz al-Din al-Qassam au impuscat un politist de frontiera din Ierusalim.

21.10.1992 – Membri ai Izz al-Din al-Qassam au revendicat atacul cu focuri de arma asupra unui vehicul apartinand fortelor israeliene din Hebron.

20.11.1992 – Membri ai Izz al-Din al-Qassam au pus la cale explozia unui vehicul-capcana intr-o zona populata din localitatea Or-Yehuda. Masina a fost descoperita de catre fortele speciale israeliene si bomba dezamorsata.

07.12.1992 – Un vehicul apartinand fortelor israeliene a fost atacat cu focuri de arma de catre membri ai Izz al-Din al-Qassam. In incident si-au pierdut viata trei militari israelieni.12.12.1992 – Un soldat israelian a fost ucis si alti doi raniti in urma unui atac intreprins in Hebron, de catre membri ai Izz al-Din al-Qassam, asupra unui vehicul militar israelian.

13.12.1992 – Un politist de frontiera israelian a fost rapit de membri ai Izz al-Din al-Qassam, care au cerut eliberarea din inchisoare a seicului Ahmad Yassin. Corpul politistului a fost gasit cateva zile mai tarziu, in apropierea Ierusalimului.

24.09.1993 – Un civil israelian a fost ucis in locuinta sa din apropierea localitatii Basra de catre membri ai Izz al-Din al-Qassam.       

24.10.1993 – Doi soldati israelieni au fost ucisi de membri ai gruparii Hamas. Cei doi au fost atacati de teroristi deghizati in israelieni in timp ce efectuau un control asupra unui autovehicul de transport pentru persoane.

01.12.1993 – Doi civili au fost impuscati dintr-un autovehicul aflat in miscare. Membri ai Izz al-Din al-Qassam au revendicat atacul, motivand ca acesta a fost intreprins ca riposta la uciderea de catre fortele israeliene a lui Imad Akel, unul dintre liderii Hamas din Gaza.

14.01.1994 – Un civil a fost ucis de catre un terorist Hamas, in apropierea Fasiei Gaza.

13.02.1994 – Un membru al Serviciul General de Securitate, a fost ucis cu focuri de arma in timp ce se afla in masina sa, alti doi colegi ai sai fiind raniti. Hamas si-a asumat responsabilitatea atacului.

13.04.1994 – Cinci civili au fost in urma unui atac sinucigas intreprins asupra unui autobuz aflat intr-o statie din Hadera. Hamas si-a asumat responsabilitatea.

09.10.1994 – Un soldat si un civil au fost ucisi intr-un atac terorist intreprins de membri ai Hamas in Ierusalim.

19.10.1994 – 21 de israelieni si un olandez au fost ucisi in urma unui atac sinucigas cu bomba in Tel-Aviv. Hamas si-a asumat responsabilitatea.

22.01.1995 – Doua bombe au explodat la scurt interval in apropierea orasului Netanya, ucigand 18 soldati si un civil. A fost o operatiune comuna a Hamas si a Jihadului Islamic.

24.07.1995 – Sase civili israelieni au fost ucisi la Tel-Aviv de explozia unei bombe, cu ocazia unui atac sinucigas pus la cale si executat de Hamas.

25.08.1995 – Trei civili si un politist au fost ucisi intr-un autobuz, in Ierusalim, in urma unui atac sinucigas. Hamas si-a asumat responsabilitatea.

25.02.1996 – Un soldat israelian a fost ucis in urma unui atac sinucigas cu bomba asupra unui post de control din Ashkelon. 17 civili si un politist au fost ucisi intr-o statie de autobuz din Ierusalim, in urma altui atac sinucigas cu bomba. Hamas si-a asumat responsabilitatea.

03.03.1996 – 16 civili si 3 soldati au fost ucisi ca urmare a unui atentat sinucigas cu bomba, efectuat intr-un autobuz, in Ierusalim.

21.03.1997 – Trei civili israelieni au fost ucisi si alte 48 de persoane ranite, in urma unui atac sinucigas cu bomba, efectuat intr-o cafenea din Tel-Aviv.

10.04.1997 – Corpul unui soldat israelian, dat disparut de 7 luni, a fost gasit intr-un sat din apropierea Cisiordaniei. Soldatul fusese rapit din locuinta sa si ucis de catre o celula terorista a Hamas, in septembrie 1996.

30.07.1997 – 16 persoane au fost ucise si 178 ranite, ca urmare a exploziei, la scurt interval, a doua bombe detonate in atacuri sinucigase, intr-o piata din Ierusalim.

04.09.1997 – Cinci persoane au fost ucise si 181 ranite in urma exploziei a trei bombe, detonate intr-un atac sinucigas intr-un centru comercial din Ierusalim.

19.10.2000 – Mai multe persoane au fost ranite in urma exploziei unei bombe in apropierea sediului Serviciului de Securitate Palestinian din Bethleem.

14.02.2001 – Noua morti si 14 raniti, civili si militari, au fost inregistrati in urma unui atac sinucigas cu bomba, intr-un loc public din Tel-Aviv.

04.03.2001 – Explozia unei bombe, amplasata intr-un loc public din localitatea Netanya, a provocat moartea a patru persoane si ranirea altor 66. Hamas si-a asumat responsabilitatea.

10.02.2002 – Patru persoane au fost ucise si alte 12 ranite in urma unui atac armat intreprins de membri ai Brigazilor Izz al-Din al-Qassam intr-un loc public din zona de sud a Israelului.

19.06.2001 – In urma unui atentat sinucigas cu bomba, comis in Ierusalim, 17 persoane au fost ucise si alte 30 ranite. Atentatul a fost revendicat de Hamas.

05.08.2002 – Opt persoane au fost ucise si alte 50 ranite, in urma unui atentat cu bomba comis intr-un loc public din Ierusalim.

19.09.2002 – Cinci persoane au fost ucise si alte 60 ranite intr-un loc public din Tel-Aviv, ca urmare a comiterii unui atentat sinucigas de catre membri ai Jihadului Islamic, in colaborare cu Hamas.   

Metoda preferata de actiune:

In comiterea actiunilor, pe langa metodele clasice, utilizeaza in mod frecvent teroristi sinucigasi, in special in locuri aglomerate, pentru ca numarul victimelor lor sa fie cat mai mare.

Reprezentarea Hamas la nivel mondial:

Iordania – este folosita ca centru principal Hamas aflat in exteriorul Teritoriilor Ocupate. Aici isi desfasoara activitatea birourile celor trei comitete centrale. De aici se conduce activitatea terorista si financiara. Activitatile sunt bazate pe infrastructura locala a Fratilor Musulmani care are o influenta deosebita asupra miscarii. Organizatia nu si-a mai facut simtita prezenta in Iordania de la expulzarea liderilor sai, din septembrie 1999.

Siria – principalul punct al miscarii include ajutorul acordat aparatului terorist prin intermediul transferului de arme, bani si personal. Reprezentantii miscarii sunt angrenati in activitati politice, inclusiv in activitatea de contactare a regimului sirian si a altor organizatii palestiniene.

Liban – multi activisti au legaturi militare si politice cu reprezentantii Hezbollah prin intermediul Hamas-ului si activitatii politice. Se pare ca fondurile sunt transferate din Iran.

Iran – activitatea se desfasoara sub forma pregatirii speciale si alimentarii fondurilor. De asemenea, Iran furnizeaza arme destinate atacurilor si reprezentantilor miscarii care desfasoara activitati indreptate impotriva regimului Osam Hamdan.

Sudan – activitatea miscarii se concentreaza asupra pregatirii militare si asupra activitatilor nationaliste/religioase studentesti larg raspandite in Khartoum.

Yemen – in aceasta tara exista o infrastructura studenteasca de amploare si de aceea aici se desfasoara activitatile politice ale reprezentantilor miscarii.

Libia – Acorda activistilor Hamas posibilitatea sederii in tara in drumul lor catre Teritorii si se pare ca ofera posibilitatea transferarii fondurilor catre Hamas.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }