QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente diverse

Integrarea Romaniei in structurile economice
Romania are legaturi traditionale cu Uniunea Europeana, fiind prima si singura tara din Europa de Est care, inca din anii '70, a avut un cadru juridic bine definit in relatiile cu C.E.E.,iar in 1980 a procedat la recunoasterea "de facto" a acestei grupari economice (la acea data), prin semnarea Acordului privind crearea Comisiei mixte Romania-C.E.E..
Acordul de Asociere al Romaniei la U.E. (Acordul European), semnat la 1 februarie 1993 si intrat in vigoare la 1 februarie 1995, statueaza cadrul juridic si institutional al raporturilor romano-comunitare, avand ca obiectiv fundamental pregatirea integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.


Cererea oficiala a Romaniei de aderare la U.E. a fost inaintata la 22 iunie 1995 . In conformitate cu prevederile Acordului European, s-au desfasurat pana in prezent, sapte reuniuni anuale ale Consiliului de Asociere Romania-U.E., precum si reuniuni ale Comitetului de Asociere si a Subcomitetelor de Asociere sectoriale, care au analizat implementarea prevederilor Acordului European si evolutiile inregistrate in procesul de pregatire a aderarii. In acelasi cadru, s-a constituit la Bucuresti , la 20 aprilie 1995, Comitetul Parlamentar Mixt Romania-U.E.,care se intruneste semestriala.
In februarie 2000, la initiativa ambelor parti, a fost constituit un Comitet mixt economic si social Romania-U.E. avand rol consultativ pentru Consiliul de Asociere Romania-U.E.. Acest organism s-a reunit de doua ori prin prezent.
Noul stadiu institutionalizat al relatiilor dintre Romania si Uniunea Europeana,odata cu intrarea in vigoare a Acordului European, a creat conditii pentru:
Participarea Romaniei la dialogul structurat U.E.-tari asociate, la toate nivelurile (inclusiv reuniuni la nivel de sefi de state/ guverne, marja Consiliilor Europene);
Imbunatatirea accesului produselor romanesti pe piata comunitara prin alinierea, de la 1 ianuarie 1995, a tarii noastre la calendarul liberalizarilor aplicat Poloniei, Ungariei, Cehieisi Slovaciei. Incepand cu 1 ianuarie 1996, in aplicarea principiului asimetriei din Acordul de Asociere, Uniunea Europeana a trecut unilateral, in devans, la liberalizarea schimburilor comerciale cu Romania;
Includerea tarii noastre in proiectele vizand extinderea si dezvoltarea retelelor transeuropene de infrastructura (transporturi, comunicatii, energie);
Participarea Romaniei la diverse programe comunitare (cultura, cercetare, educatie, pregatire profesionala, tineret, energie, protectia mediului, inteprinderi mici si mijlocii).
Uniunea Europeana ajuta Romania in pregatirea ei pentru aderare prin finantari. Prin patru programe de asistenta ni se acorda anul acesta 286 de milioane de euro. Acestea vor sustine Romania in demersurile sale pentru aderarea la Uniunea Europeana.Unul dintre programe finanteaza modernizarea managementului cailor ferate din Romania. "Acest contract completeaza sprijinul acordat de U.E. pentru restructurarea sectorului de transport pe cale ferata.Reforma in acest sector nu se poate realiza fara eficentizarea gestionarii resurselor si a planificarii acestora", a declarat Simon Mordue, coordonatorul asistentei de pre-aderare in cadrul Dele gatiei Comisiei Europene in Romania.
Un alt pas important pe care la facut Romania in relatiile sale cu statele europene este in ceea ce priveste regimul de vize aplicat cetatenilor romani in spatiul comunitar.Astfel de la 1 ianuarie 2002 romanii beneficiaza de scutirea de vize la intrarea in spatiul Schengen cu unele conditii ce trebuie satisfacute. Urmare unui chestionar al Comisiei privind politica de vize a Romaniei, a fost elaborat un plan de actiune in luna aprilie, menit sa consolideze siguranta frontierelor estice si nordice ale Romaniei si armonizarea politicii de vize.
Astfel structurile europene sunt formate din mai multe institutii, care s-au constituit prin acorduri intre statele europene interesate si in care acestea sunt reprezentante. Obiectul acestor institutii il formeaza problemele economice , sociale , militare si politice considerate pe ansamblul statelor particiante, dezvoltarea si rezolvarea problemelor fiecarui stat realizandu-se in acest context, asa cum se intampla si in cazul Romaniei. Scopul major al structurilor europene il reprezinta dezvoltarea armonioasa, echilibrata, la un nivel inalt, a tarilor membre, precum si crearea celor mai adecvate mijloace pentru protejarea si apararea securitatii nationale a fiecarei tari in parte si a tuturor impreuna.
Integrarea inseamna, in primul rand, aderarea la structurile europene, ceea ce se realizeaza prin acorduri bilaterale intre Romania si institutiile respective reprezentand statele membre. Acestei deschideri ii urmeaza integrarea efectiva-un proces complex, care are la baza principiile compatibilitatii si complementaritatii si care consta in:
Adaptarea economiei si a celorlalte domenii-social, militar si politic, la contextul relatiilor proprii tarilor integrate deja si impreuna cu care vor evolua ulterior;
Dezvoltarea relatiilor a cooperarii cu institutiile europene si parteneri din tarile membre.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }