QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate diverse

Imperiul BizantinInceputul artei bizantine (secolole al IV-lea si al V-lea)

Artele plastice
Cultura in cadrul stilului bizantin poate fi urmarita, pe durata sa de mai bine de un mileniu, in zona rasariteana a Imperiului Roman, respectiv in Imperiul Bizantin.
Periodizarea artei bizantine puncteaza, incepand din secolul al IV-lea si pana in secolul al XV-lea, urmatoarele etape importante:

1.inceputul artei bizantine(secolele al IV-lea si al V-lea)
2.epoca lui Justinian (secolul al VI-lea “secolul de aur”)
3. perioada iconoclasta (secolele VII-IX)
4.dinastiile macedonenilor si comnenilor (secolele IX-XII)


5. renasterea paleologa (secolele XIII-XV), cu mutarea centrului de greutate de la Constantinopol la Athos.

Arhitectura
Constantinopolul s-a nascut la 330 cand imparatul Constantin Cel Mare l-a fondat, pe ruinele anticului oras grec Byzantion. Orasul se afla in peninsula cu o pozitie strategica deosebit de buna, datorita celor trei zone de apa, in nord, est si sud, avand astfel asigurata izolarea. Noua capitala a fost inpodobita cu cladiri, monumente si piete centrale, cu un palat imperial, o cladire a senatului si hipodromul. Planul orasului grupa cladirile oficiale in jurul pietei centrale. Axul care tranversa median orasul, artera importanta de circulatie, era marginit de o coloana acoperita, de ziduri puternice, avea bastioane si porti. Numite curtine, zidurile foarte inalte, cu o grosime de cativa metri, erau precedate de santuri, care formau obstacole in calea eventualelor atacatori ale cetatii. Printre importantele porti ale incintei, Poarta de aur era cea prin care patrundeau in oras cortegiile militare si triumfale.Arhitectura civila
Caracteristicile arhitecturii laice bizantine pastreaza atat reperele traditionale ale confortului locuintelor particulare romane evoluate si adaptate conditiilor momentului respectiv.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }