QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente diverse

Educarea calitatiiCalitatile motrice sunt insusiri ale organismului care ofera individului posibilitatea executarii diferitelor acte motrice, legate atat de activitatea sa zilnica, cat si de cea sportiva. In procesul de invatamant un loc important in cadrul preocuparilor profesorului de specialitate il ocupa gasirea si utilizarea in pregatire a celor mai eficiente metode si mijloace care sa asigure dezvoltarea acestor calitati.
In activitatea de dezvoltare a acestora (este permanenta) profesorul de educatie fizica trebuie sa stabileasca anumite prioritati in educarea calitatilor.
Se recomanda ca programarea dezvoltarii lor sa se faca cu pondere diferita in functie de continutul lectiilor, materialele sportive existente, conditiile de anotimp, fondul motric al elevilor intr-o anumita etapa.


Perfectionarea calitatilor motrice reprezinta unul din principalele obiective ale procesului de pregatire a tineretului scolar realizata concomitent cu formarea priceperilor si deprinderilor motrice.
Definitie:
Calitatile motrice sunt insusiri ale organismului concretizate in capacitatea de efectuare a actiunilor de miscare cu anumiti indici de viteza, forta, rezistenta si indemanare. (V,I,R,F)
Calitatile motrice au un caracter nativ al carui nivel de manifestare initiala depinde de fondul genetic ereditar. Dezvoltarea lor ulterioara ca dealtfel si formarea deprinderilor motrice, se realizeaza odata cu evolutia procesului de crestere si dezvoltare, ele fiind influentate de specificul activitatilor desfasurate, conditiile de viata, ereditatea, mediul geografic si climateric si activitatile desfasurate in mediul scolar.
In literatura de specialitate precum si in limbajul specialistilor se folosesc mai multi termeni precum: calitati fizice, calitati motrice, calitati bio-motrice, calitati ale activitatii motrice, functii motrice de baza, etc
In cadrul procesului instructiv educativ, dezvoltarea calitatilor motrice trebuie sa ocupe un loc prioritar deoarece:

calitatile motrice conditioneaza si determina in mare masura formarea si in special consolidarea deprinderilor motrice;

dezvoltarea calitatilor motrice favorizeaza cresterea capacitatii de efort a organismului;

dezvoltarea calitatilor motrice se poate realiza si in conditii materiale simple;

dezvoltarea calitatilor motrice se poate face si in cadrul activitatii independente a elevilor.
Sistematizarea (clasificarea) calitatilor motrice:
I. Calitati motrice de baza:
- Viteza
- Indemanarea
- Rezistenta
- Forta
I.a. Calitati motrice: - conditionale: Viteza, Forta, Rezistenta
- coordinative: Indemanarea
- intermediare: Mobilitatea si Supletea
II. Calitati motrice utilitar aplicative: a) (nespecifice)
- Mersul
- Alergarile
- Sariturile
- Aruncarile
II. Calitati motrice utilitar aplicative: b) (specifice)
-Echilibrul
- Tararea
- Catararea si escaladarea
-Ridicarea si transportarea de greutati
- Tractiuni si impingeri

Locul calitatilor motrice in lectia de educatie fizica:
Alaturi de deprinderile motrice, calitatile motrice sunt obiective primordiale ale continutului lectiei de educatie fizica. Indiferent de conditii materiale (sala, aparaturi, materiale) sau atmosferice (ploaie, zapada, ceata, frig), educarea calitatilor motrice este primordiala, esentiala.
Este indicat ca in lectia de educatie fizica, calitatile motrice sa nu fie asezate la intamplare. Locul actiunilor pentru dezvoltarea calitatilor motrice in lectia de educatie fizica trebuie stabilit in functie de natura efortului respectiv pentru a putea asigura un volum sau o intensitate optima si asigurarea revenirii organismului.
Dezvoltarea Vitezei si Indemanarii se va plasa dupa veriga a III-a a lectiei (influentarea selectiva a aparatului locomotor), iar forta si rezistenta se vor situa inaintea verigii de revenire a organismului dupa efort.
Privind varsta optima de influentare favorabila a dezvoltarii calitatilor motrice mentionam ca viteza poate fi dezvoltata cu rezultate foarte bune la varsta 10-12 ani dar activitatea de educare a vitezei sub diferitele ei forme poate incepe la 5-6 ani. Indemanarea se dezvolta bine intre aceeasi limita de varsta ca si viteza. Forta si rezistenta, calitati motrice mai usor perfectibile se pot educa sistematic de la 9-10 ani avand o evolutie ascendenta si posibilitate maxima de perfectionare.
In planificarea dezvoltarii calitati motrice trebuie sa tinem cont de:
- necesitatea actionarii continue asupra dezvoltarii calitatilor motrice pe durata intregului an scolar si in mod prioritar in anumite perioade
- indemanarea este calitatea motrica asupra careia se poate actiona in amandoua semestrele
- forta, viteza si rezistenta vor fi dezvoltate prioritar in anumite etape ale anului fara a fi neglijate nici celelalte calitati.
Iar pentru dezvoltarea mobilitatii este indicat sa se lucreze pe tot parcursul lectiei chiar si in veriga a trei-a sub forma exercitiilor de Streaching sau exercitii articulare cu si fara rezistenta, efectuata individual si cu partener.

Viteza

Capacitatea omului de a executa o miscare cu rapiditate si frecventa mare.
Viteza este o calitate motrica foarte importanta, prezenta mai mult sau mai putin in toate actele motrice, mai ales a celora cu caracter sportiv. Viteza mai mare sau mai mica a unui individ depinde in cea mai mare masura de "zestrea ereditara" de care acesta dispune. Aceasta calitate motrica poate fi totusi dezvoltata desi chiar daca intr-o masura mai mica, printr-o pregatire sistematica, incepand chiar de la 7-8 ani, dar o atentie majora dezvoltarii acestei calitati i se acorda in jurul varstei de 11-14 ani, considerata a fi varsta optima de realizare a celor mai importante progrese de ordin calitativ. Incepand cu varsta de 13 ani exercitiile de viteza vor fi combinate din ce in ce mai mult cu exercitiile de forta iar de la 14 ani la acestea se vor adauga si exercitii de viteza-rezistenta. Cresterea vitezei miscarilor se realizeaza in principal datorita lucrului in viteza maxima si a exersarilor in regim de viteza-forta elementul de progresie fiind dat de cresterea intensitatii efortului prin marirea frecventei miscarilor.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }