QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente diverse

Arta ConversatieiReguli pentru reusita conversatiei

Pericolul care ameninta orice adunare, in jurul mesei familiale ca si la cea mai selecta receptie, este plictiseala. Remediul cel mai sigur impotriva ei este conversatia.
Care este secretul conversatiei? Exista o reteta perfect pusa la punct ce asigura reusita in toate situatiile? Nu, din pacate! Nu poti patrunde dintr-o data in acest domeniu care da ocazia unora sa-si desfasoare pe deplin puterea de seductie, iar altora sa comita gafa dupa gafa. Intre ariditatea plictiselii si pericolul ridiculului, trebuie sa urmam un drum ale carui principale etape sunt tactul, discretia, atentia, insufletirea, umorul, cultura, politetea si sinceritatea.


Apar aici, ca in aproape toate manifestarile vietii in comun, cel putin doua atitudini gresite. Exista unele persoane foarte sigure pe ele, care polarizeaza conversatia, imbatindu-se cu propriile lor cuvinte, vorbind fara incetare si interzicindu-le celorlalti orice participare la discutie. La cealalta extrema se situeaza tacutii, timizii, cei carora le e o frica teribila sa nu greseasca sau sa-si spuna vreo parere; adeptii vesnicului "Aveti dreptate" sau ai mai noului "Corect!".
Ajungem astfel la situatia pe care o enunta un umorist: "In orice conversatie, sunt doua feluri de indivizi: pisalogii si victimele."
Arta conversatiei nu se invata ca formulele matematice. Ea este dobindita mai degraba ca o limba straina, respectind anumite reguli si exersind-o la nesfirsit. Voi da in continuare citeva dintre aceste reguli, dar numai dumneavoastra sunteti in masura sa hotariti daca ele va ajuta sa va comportati agreabil intr-o societate.

Invitam numai medici ?

Nici o conversatie generala intre zece sau douasprezece persoane nu se poate prelungi multa vreme. De aceea, o gazda trebuie sa-si grupeze musafirii dupa anumite criterii. La acest lucru trebuie sa ne gindim inca din momentul in care facem invitatiile.
Veti constata ca cele mai reusite reuniuni sunt acelea in care invitatii au aceeasi profesie sau acelasi hobby. Daca sunt medici vor aborda, fara indoiala, subiecte de interes comun, adica medicale. De asemenea, daca invitam numai profesori si, mai mult, acestia sunt colegi la aceeasi scoala, discutia se va invirti in jurul meseriei ce le acapareaza toate gindurile. Sa ne imaginam ca din greseala - caci este o greseala - am invitat si un cuplu de ingineri sau doi oameni de afaceri. In mod cert, acestia se vor simti izolati si se vor plictisi de moarte. Dupa o ora sau doua, vor inventa un motiv ca sa plece. Cu siguranta ca nu-i intereseaza nici cancanurile din cancelarie si nici profilaxia cancerului, de exemplu, care au fost discutate cu aprindere toata seara.

Musafiri de diverse profesii

Dar viata sociala ne pune in situatia sa avem si relatii cu oameni din diferite domenii de activitate, cu diverse preocupari. De aceea, de multe ori, suntem gazde ale unor petreceri in care asistenta este eterogena. Obligatia noastra este sa-i antrenam pe cei prezenti in discutii placute, accesibile tuturor. Sa nu vise para o exagerare, dar rolul nostru, cind suntem gazde, nu este departe de acela al unui regizor. Subiectele profesionale nu trebuie sa acapareze conversatia, pentru ca scopui ei este altul - acela de a afla lucruri noi, de interes general. De aceea vom avea grija sa nu grupam la masa persoane care au aceeasi meserie. Conversatia poate foarte bine sa inceapa cu relatarea unui fapt divers si sa ajunga la consideratii generale asupra eternelor probleme ale vietii.

Subiecte tabu si gafe

Exista subiecte care pot fi discutate doar intre prieteni. Unul dintre ele, si nu cel mai putin important, este cel al banilor. Daca e permis sa vorbesti la o petrecere despre pretul unei calatorii, este o gafa sa discuti despre pretul unui cadou. Asemenea gafe ne fac sa-i recunoastem pe parveniti de la o posta. Dar culmea prostului gust este sa te plingi de lipsa banilor, de necazurile din familie sau de la serviciu. In plus, e si inutil - nimeni nu-ti va rezolva problemele. Vei fi doar compatimit si te vei pune intr-o situatie umilitoare.
Tot gafa e ca la o petrecere sa ceri consultatii cuiva cu o anumita meserie. Nici un bancher nu-ti va indica cel mai bun plasament pentru banii tai numai pentru ca este invitat in aceeasi casa cu tine. Nimic nu-l va constringe sa-ti dea informatiile pe care banca sa le cumpara cu bani grei.
Cei mai rai dintre toti sunt bolnavii eterni, pentru care o consultatie este oricind bine venita, uitand ca nici un medic nu va putea pune un diagnostic in asemenea conditii. In plus, nimeni nu va fi fericit sa dea consultatii in timpul liber. Daca are unor, ar putea reactiona ca medicul vienez devenit celebru prin raspunsul dat cu ocazia unei serate la care i s-a cerut o consultatie: "Cu placere, doamna, binevoiti sa va dezbrocati!"
Aproape orice medic, avocat sau profesor poate sa va relateze una sau doua intimplari care ilustreaza mania multor oameni de a amesteca viata profesionala cu timpul liber cind sunt intr-o societate.
Banii, grijile familiare sau profesionale, consultatiile de orice fel sunt deci teme de ocolit. Alte subiecte tabu sunt politica si religia, amindoua fiind legate de opinii prea ferm conturate in mintea omului pentru a fi schimbate la o reuniune oarecare far riscul de a ajunge la cearta. Si una, si cealalta tin de pregatirea si intelectul omului, variind uneori enorm de la o persoana la alta. Totusi, in cazul unor discutii aprinse, sa urmam exemplul celor care nu-si pierd cumpatul. In acelasi timp, rolul gazdei sau, in absenta ei, al altui invitat este sa schimbe subiectul.
Sa retinem, in concluzie, cai reusita unei petreceri depinde de talentul de a-si alege musafirii. Sa nu ne ambitionam sa-i chemam deodata pe toti cunoscutii nostri, apartinind unor medii total diferite, numai ca sa scapam de niste obligatii. Sa fim atenti si la virsta invitatilor. Cind facem invitatiile, e bine sa precizam fiecarui musafir in parte cine mai vine.

A sti sa asculti

Trebuie sa fii intotdeauna atent la ceea ce ti se spune, astfel incit sa nu-ti pui interlocutorul in inferioritate, chiar daca esti mai instruit sau mai informat decit el. Asta nu inseamna ca trebuie sa-i dai mereu dreptate celuilalt. Oricit de paradoxal ar parea, in acest "joc" poti capata reputatia unui cozeur stralucit. De ce? Pentru ca a sti sa asculti este o arta, dupa cum a te abtine sa dai mereu sfaturi e o dovada de intelepciune.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }