QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate diverse

Proiect IRA
Cuprins

1. Prezentare generala
2. Descrierea partilor componente ale statiei
3. Functionarea statiei de pompare


1. Prezentare generala
Documentatia prezinta o statie de pompare produs petrolier (titei, benzina etc.) ce functioneaza pe principiul „pompa in pompa” in cazul unei magistrale de conducte prevazut cu mai multe statii de pompare.
Principalele echipamente aflate in dotarea acestei statii sunt urmatoarele:
- statie de primire godevil;
- rezervoare de depozitare a titeiului: R1, R2, R3;
- filtre pentru impuritati mecanice, unul activ, unul de rezerva, montate in paralel;- pompe booster, una activa, una de rezerva montate in paralel;
- instalatie de masurare a debitului de titei pompat;
- pompe centrifugale principale montate in serie, una activa, una de rezerva;
- statie de lansare godevil.

2. Descrierea partilor componente
Sistemul de automatizare cuprinde:
a) O bucla de reglare selectiva a presiunii din aspiratia si respectiv refularea pompelor principale cu functia de a evita aparitia cavitatii pompelor pe linia aspiratie si de a evita depasirea presiunii maxime admisibile a conductei de pe refularea pompelor;
b) O bucla de reglare a presiunii de pe linia de aspiratie cu functia de a permite degajarea produsului petrolier in rezervoare in cazul opririi accidentale a pompelor principale fara a periclita functionarea pompelor din amonte de aceasta statie;
c) Un sistem de interblocare automata cu functia de a proteja echipamentele dinamice in perioada pornirii acestora;
d) Un sistem de contorizare produs la intrarea in statie si unul la iesire din statie.

a) Bucla de reglare selectiva a presiunii din aspiratie, respectiv refularea pompelor principale, cuprinde un traductor de presiune PT montat pe colectorul de aspiratie de la care semnalul este transmis la un regulator electronic de presiune PIC, un alt traductor de presiune montat pe conducta de refulare a pompelor, ce transmite semnalul electric la un al doilea regulator electronic de presiune, un selector de semnal si un element de actionare (robinet de reglare cu motor).


Cand presiunea titeiului in aspiratia pompei atinge o valoare care ar putea determina aparitia cavitatiei in conducta, robinetul cu motor este actionat astfel incat curgerea sa fie optima. Reglarea presiunii in colectorul de refulare se face prin comutarea selectorului pe pozitia a doua si actionarea robinetului cu motor astfel incat valoarea presiunii masurate de al doilea traductor sa nu depaseasca presiunea maxima admisibila in conducta.
b) O alta bucla de reglare formata dintr-un traductor de presiune, un regulator electronic si un robinet de reglare cu motor asigura mentinerea presiunii necesare pentru incarcarea titeiului in rezervoare.

c) Sistemul automat pentru protectia echipamentelor dinamice in perioada pornirii lor permite pornirea pompelor numai dupa ce titeiul din colectorul de aspiratie are presiunea minima necesara pentru functionarea optima a pompelor. Pana la atingerea acestei valori, titeiul curge prin conducta de by pass a pompelor.

d) Sistemele de contorizare a titeiului sunt montate, unul pe colectorul de incarcare in rezervoare pentru masurarea titeiului intrat in statie, iar celalalt dupa pompele principale, pentru masurarea debitului de titei la iesirea din statie.


Sistemul de contorizare cuprinde utilaje de filtrare si sistemul de masurare propriu – zis.
Pe conducta principala sunt montate un traductor de presiune si unul de temperatura ce asigura corelarea debitului masic masurat cu presiunea si temperatura produsului.
Pe conducta sunt prevazute si conexiuni pentru contor master sau prover, deoarece contorul masic trebuie verificat si calibrat periodic (o data la 6 luni).
Contorul masic are atat functie de indicare cat si de reglare a debitului. In cazul in care calibrarea contorului se face in flux (fara oprirea transportului de titei), robinetul cu motor de pe conducta principala este inchis, iar cel de pe conducta de by pass este deschis, permitand transportul titeiului pe conducta ocolitoare.
Aceste sisteme de contorizare prevazute au contoare masice avand corectii de presiune, temperaturi si viscozitate, sunt utilizate in principal pentru detectarea pierderilor de produs pe conductele din amonte si aval de aceasta statie.
Informatiile de la aceste instrumente sunt transmise prin intermediul unui sistem denumit Remote Terminal Unit (RTU) la un dispecer central de supraveghere a pomparii.

3. Functionarea statiei de pompare
Conductele care leaga statiile de pompare, trebuie godevilate periodic (la maxim 3 luni), pentru a evita depunerea de parafina si impuritati pe peretii conductei.
Pentru godevilarea conductei, la statia de pompare exista o statie de lansare godevil echipata la fel ca si statia de primire godevil, cu un traductor de presiune PT si cu robinete actionate manual care permit trecerea de la regimul normal de functionare (pe by – pass) la cel de godevilare (prin statiile de primire si lansare godevil).
Godevilul, avand forma si dimensiunea corelate cu diametrul conductei, este lansat de la statia din amonte si, inaintand in lungul conductei, asigura curatarea acesteia.
Depunerile colectate de pe conducta sunt evacuate la sistemul de scurgere.
In cazul in care godevilul ramane blocat pe conducta, presiunea masurata de traductorul PT de la intrarea in statie scade pana la 0.Rezervoarele de depozitare a titeiului sunt prevazute cu traductoare de nivel si cu o bucla de reglare a nivelului apei din baza rezervorului. Apa provine din titeiul brut prin decantare.


loading...Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }