QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate diverse

Sisteme conceptuale si operationale in sociologieDoua sint, dupa parerea noastra, conditiile principale in elaborarea conceptelor operationale:
dimensiunile la care se refera sa reflecte corect realitatea;
b) acestea sa poata fi corelate direct cu o serie de indicatori masurabili cantitativ sau calitativ.
Prima conditie are in vedere necesitatea ca in elaborarea conceptului sa gasim (cunoastem) acele dimensiuni care reflecta in mod corect proprietatile obiectului definit.
A doua conditie releva cerinta ca domeniul "decupat" sa poata fi delimitat, in cadrul cercetarii, prin indicatori masurabili care marcheaza caracteristicile concrete ale obiectului. Pornind de lacele spuse, consideram ca exista doua tipuri de concepte operationale: a) concepte operationale totale, adica acelea care pot fi precizate in intregime printr-un numar finit, practic accesibil de indicatori masurabili, altfel spus, dimensiunea (dimensiunile) prin care este operationalizat conceptul poate fi masurata in intregime prin indicatori cantitativi san calitativi;b) concepte operationale deschise (partiale), a caror dimensiune (dimensiuni) de operationalizare poate fi clar partial masurataprin indicatori. Revenind la primul tip, exista atit concepte operationale simple, in cazul in care un singur indicator este necesar si suficient in masurarea dimensiunii de operatonalizare a conceptului (conceptul "subgrup profesional" poate fi precizat in intregime prin indicatorul specific dimensiunii "profesie"), cit si complexe, atunci cind dimensiunea care operationalizeaza conceptu


l poate fi masurata printr-un numar finit, practic accesibil de indicatori (cum este cazul conceptului de "strat social al clasei muncitoare" , operationalizat prin dimensiunea "nivelul calitativ diferit in ierarhia profesionala" si masurat prin cei doi indicatori , mentionati anterior).Teoria "corijarii rationale" a limbii naturale, pornind de la faptul real al caracterului imprecis al determinarii intelesului cuvintelor in limba comuna, reduce problema la stabilirea unor reguli de aplicare a conceptelor. Operationalizarea conceptelor nu inseamna inlocuirea "termenilor teoretici" prin "termeni observationali" ,ceea ce ar echivala cu o interpretare empirist-pozitivista ce deschide, cu usurinta, calea spre o abordare idealista a stiintei.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }