QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate diverse

Podoabe Taranesti

Cu timpul, conceptiile s-au schimbat, podoabele pastrandu-si doar rolul estetic.
Preluand si perfectionand modelele oferite de natura, taranul roman a creat, prin obiectele de podoaba, o adevarata lume de o infinita si colorata diversitate. De la simplu la complex, de la rudimentar la rafinat, se remarca abordarea unei vaste game de materiale si tehnici de prelucrare a acestora.

Difrentierea si clasificarea podoabelor se poate face, dupa acea parte a corpului careia ii sunt destinate: podoabele pentru cap, gat, piept, brau, pentru maini si chiar pentru picioare (pinteni, zurgalai, ciucurii policromi ai costumului calusarilor). Exista, de asemenea, si alte criterii de grupare: varsta, sexul sau apartenenta etnica. Intalnim podoabe ce marcheaza diferente sociale (conciul de bani din Banat, zgarda scumpa din Maramures), podoabe pentru fiecare zi, pentru sarbatori sau purtate la anumite ceremonialuri (cununa de mireasa din Oas, zgarda de mireasa din Bihor, palaria cu "roata " din Bistrita-Nasaud, naframa de nunta din Bucovina).In patrimoniul Muzeului Taranului Roman, podoabele taranesti constituie o colectie de o mare diversitate, reunind atat piese ce se regasesc in aproape toate zonele tarii (salbe de bani din aur si argint, diferite ca marime si alcatuire), cat si tipuri de podoabe cu o raspandire limitata (cheile pe chici din Padureni, Hunedoara).
De la floarea culeasa din gradina si prinsa in par pana la obiecte confectionate din metale nobile, de la simpla gaurire si agatare a unor pietre, scoici etc.Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }