QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate diverse

ArcGIS Desktop III - Administrarea instrumentelor de geoprocesare si setarilor

ArcGIS Desktop III - Administrarea instrumentelor de geoprocesare si setarilor
Exercitiul 6: Administrarea instrumentelor de geoprocesare

Timpul estimat: 45 minute
Exercitiul 6: Administrarea instrumentelor de geoprocesareTimpul estimat: 45 minuteArcToolbox este o fereastra in ArcCatalog si ArcMap care permite sa accesati instrumentele de geoprocesare in mediul ArcGIS Desktop. Prioritar sa utilizati instrumentele de geoprocesare, este important sa intelegeti structura ArcToolbox si cum ruleaza si sunt administrate instrumentele la nivelul acesteia. In acest exercitiu, veti explora ArcToolbox si veti invata cum sunt sa localizati, rulati si administrati instrumentele de geoprocesare. Mai tarziu in acest curs, veti utiliza instrumentele de geoprocesare sa analizati cateva dintre datele pe care le aveti compilate in geodatabase.


In acest exercitiu, veti:

Explora structura ArcToolbox

Crea un “custom toolbox” (toolbox personalizat)

Localiza instrumentele in ArcToolbox

Lucra cu parametrii instrumentului

Modifica setarile mediului de geoprocesare (“environment settings”)

Administrati erorile de geoprocesare si mesajele de avertizare

Lucrati cu “tool layers”

Optional, explorati setarile ArcToolbox

Optional, examinati rezultatele geoprocesariiPasul 1: Explorati structura ArcToolbox


In primul rand, veti privi cum sunt organizate instrumentele in ArcToolbox. 
Lansati ArcCatalog.
 
Daca este necesar, deschideti ArcToolbox.
Toolbox-urile sunt listate in ordine alfabetica in ArcToolbox. Toolbox-urile pe care le vedeti sunt determinate de nivelul licentei si extensiilor pe care le aveti instalate. Pentru scopul acestui exercitiu, este bine daca fereastra ArcToolbox nu se potriveste exact cu graficul.


Va amintiti, exista doua tipuri de toolbox-uri: system si custom (personalizat). System toolboxes (cutia de instrumente a sistemului) sunt doar pentru citire si contine instrumentele pentru constructia functionalitatii ArcToolbox, pe cand “custom toolboxes” sunt create de utilizator. Toate aceste toolbox-uri le vedeti acum in “system toolboxes”.


Sa va familiarizati mai mult cu organizarea ArcToolbox, veti privi la cateva instrumente continute in toolbox-ul Analysis Tools, care contine cateva instrumente pe care le veti utiliza in toate privintele in restul cursului.
 
Expandati toolbox-ul Analysis Tools.
Toolbox-urile sunt impartite in toolset-uri pentru ca instrumentele sa fie localizate mai usor. 
Expandati toolset-ul Proximity.
Fiecare dintre cele listate este un instrument. Iconitele de langa instrumente denota tipul lor:

instrumentul sistemului


 
, instrumentul script , sau model . Toate instrumentele, indiferent de tip, pot fi rulate in ArcToolbox de la caseta de dialog a instrumentului.Pasul 2: Creati un “custom toolbox”(toolbox personalizat)


Puteti organiza toolbox-ul personalizat in acelasi mod ca toolbox-urile sistemului. In acest pas, veti crea un toolbox personalizat si copiati system tool (instrumentul sistemului) in el. Toolbox-ul personalizat poate fi creat in ArcToolbox sau intr-un geodatabase. Le veti crea in ArcToolbox. 
Right-click in oricare spatiu alb din ArcToolbox si alegeti New Toolbox.


Un toolbox nou denumit Toolbox este adaugat la ArcToolbox. 
Redenumiti toolbox-ul nou My Custom Tools.


Toolbox-ul nou este stocat pe disc. Este important sa stiti unde este stocat, in cazul in care este necesar sa-l distribuiti altor utilizatori. 
Deschideti Windows Explorer
 
Cautati-l in folder-ul Desktop. 
Expandati folder-ul Student aflat direct sub folder-ul Desktop.


Note: Acesta este profilul pentru utilizatorul Student, nu folder-ul C:Student unde sunt stocate datele acestui curs. Numele utilizatorului pentru computerul dumneavoastra poate fi oricare decat Student.
Folder-ul care-l priviti acum este ascuns, deci veti schimba setarea sa-l vedeti. 
In coltul din stanga sus, click in meniul Organize si alegeti Folder si Search Options.

 
In caseta de dialog Folder Options, click pe butonul View.
 
In caseta Advanced settings, sub Hidden files and folders, alegeti optiunea sa show hidden files and folders.

 
Click OK. 
Click pe folder-ul Student si apasati tasta F5 pentru a efectua refresh ecranului. AppData apare in lista folder-elor la dreapta.
 
Navigati la AppData > Roaming > ESRI > ArcToolbox > My Toolboxes.
Toolbox-ul personalizat este stocat in folder-ul My Toolboxes. Orice toolbox personalizat care este creat in ArcToolbox va fi stocat implicit la aceasta locatie. Puteti, totusi, alege sa stocati in alt folder sau geodatabase daca preferati. 
Inchideti Windows Explorer.


Pasul urmator, comparati toolbox-ul personalizat cu toolbox-ul Analysis Tools. 
In ArcToolbox, right-click pe toolbox-ul Analysis Tools si punctati New.


Comenzile din meniul contextual sunt invalide. Aceasta se intampla deoarece “system toolbox” si “system toolboxes” sunt doar pentru citire, nu puteti crea nimic nou in interiorul lui. 
Click inafara meniului contextual sa-l inchideti. 
Right-click pe toolbox-ul My Custom Tools si alegeti New.


Comenzile din meniul contextual sunt disponibile. Veti crea un toolset nou. 
Din meniul contextual, alegeti Toolset.


Un toolset nou denumit Toolset este adaugat la toolbox-ul personalizat.Toolbox-urile personalizate sunt utilizate sa organizeze instrumentele favorite intr-o locatie. Veti utiliza instrumentul Buffer de cateva ori in exercitiile care vor urma, deci il veti adauga intr-un toolbox personalizat. 
Redenumiti toolset-ul nou Analysis. 
Navigati inapoi la toolbox-ul Analysis Tools. 
In toolset-ul Proximity, right-click pe instrumentul Buffer si alegeti Copy. 
Navigati inapoi la toolbox–ul personalizat, right-click pe toolset-ul Analysis si alegeti Paste. 
Expandati toolset-ul personalizat Analysis.
Instrumentul Buffer este parte noua in toolbox-ul personalizat. Puteti sa-l rulati de aici sau de la alta toolbox-ul Analysis Tools. Puteti copia sau adauga mai multe instrumente favorite de la toolbox-urile sistemului si organizati-le in mai multe toolset-uri pentru a sti exact unde sa cautati instrumentele cele mai des utilizate.Pasul 3: Localizati instrumentele utilizand butonul Search


ArcToolbox contine sute de instrumente (numarul exact de instrumente depinde de nivelul licentei si extensiilor). Uneori, poate fi dificil sa localizati un instrument specificat. In acest pas, veti invata cum sa utilizati functionalitatea de cautare in ArcToolbox. 
In partea de jos a ferestrei ArcToolbox, click pe butonul Search.


La acest buton, puteti introduce orice cuvant de cautare sa va ajute sa localizati instrumentul. Veti asocia prin join tabelele in urmatoarele exercitii, deci veti cauta instrumentul care-l veti utiliza sa faca aceasta procesare.
 
In caseta search, tastati join, apoi click Search.
Toate instrumentele care asociaza prin join datele in diferite moduri, sunt listate in caseta cu rezultatele cautarii. Nu toate aceste instrumente listate au 'join' in numele lor. (poate este necesar sa mariti coloana Tool sa vedeti numele intreg). Unele dintre acestea care nu au 'join' in denumirea lor sunt incluse in rezultatele de cautare deoarece ele asociaza datele prin mai multe cai, chiar daca numele lor nu este evidentiat.


Instrumentul care asociaza prin “joins” tabelele este denumit Add Join. Cu functionalitatea de cautare, nu este necesar sa introduceti intreg numele pentru a fi gasit. Observati ca numele toolbox-ului in care este domiciliat este de asemenea oferit. (daca este necesar mariti ArcToolbox sau derulati astfel incat sa vedeti numele toolbox-ului).


Dupa ce ati gasit instrumentul, puteti sa-l deschideti de la butonul Search sau puteti sa navigati la el pentru aceastain ArcToolbox. 
Double-click pe Add Join rezultat.


Caseta de dialog este deschisa. Puteti rula instrumentul Add Join de aici. Puteti utiliza aceasta metoda cand este necesar doar sa rulati instrumentul si nu este necesar sa stiti unde este localizat in ArcToolbox. 
Inchideti caseta de dialog a instrumentului.
 
Pe butonul Search, asigurati-va ca Add Join rezultat este evidentiat. 
In partea de jos a butonului, click Locate.
In ArcToolbox navigati la instrument in al treilea buton Favorites. Puteti acum sa rulati instrumentul de aici sau copiati-l in toolbox-ul personalizat.Pasul 4: Localizati instrumentele utilizand butonul Index


Puteti de asemenea, utiliza butonul Index din ArcToolbox care listeaza toate instrumentele in ordine alfabetica. La butonul Index, puteti accesa caseta de dialog a instrumentului sau doar localizati instrumentul cum faceti la butonul Search. 
Click pe butonul Index.

 
In caseta search, tastati add field.


Add Field (management) este evidentiat in caseta rezultatelor.


'Management' este alias-ul pentru toolbox-ul Data Management Tools, in care este acest instrument domiciliat. Fiecare toolbox are un alias. Alias-urile sunt utilizate in editarea script-urilor sa diferentiati instrumentele care au acelasi nume si care sunt localizate diferit. 
Click Locate sa navigati la instrument.Instrumentul este localizat in campurile toolset-ului in toolbox-ul Data Management Tools. 
Right-click in toolbox-ul Data Management Tools si alegeti Properties.
Alias-ul este listat. 
Inchideti proprietatile.


Toate alias-urile toolbox-urilor pot fi localizate in aceasta maniera. Urmeaza sa lucrati cu parametrii instrumentului.Pasul 5: Explorati parametrii instrumentului


Prioritar la rularea instrumentului de geoprocesare, este important sa intelegeti parametrii. Parametrii sunt caracteristici definite de utilizator, cum ar fi “input datasets” – datele de intrare – si “output datasets” – datele rezultate - , care determina rezultatele ca urmare a rularii instrumentului.
 
Double-click pe instrumentul Buffer (in oricare toolbox personalizat sau toolbox al sistemului) sa deschideti caseta de dialog.
Instrumentul Buffer creaza un nou “polygon feature class” bazat pe distanta definita de utilizator. Este necesar sa specificati un “input feature class” – date de intrare -, un “output feature class” – date de iesire si “distanta buffer” inainte de rularea instrumentului. Observati ca parametrii necesari (Input Features, Output Feature Class, si Distance) au un punct verde langa acestia si alti parametri, care sunt optionali, nu au punctul verde.


Toate casetele de dialog ale instrumentelor au construite in ele – in help mai multa informatie despre parametrii lor.
 
Click in caseta “Input Features”, apoi click Show Help sa afiseze descriere in panoul help-ului.

 
Click si pe alti parametrii sa vizualizati propriul help. 
Cand ati finalizati, click Hide Help.


Parametrii setati inainte de rularea instrumentului va determina rezultatul instrumentului. De exemplu, puteti crea o zona tampon (un buffer) fata de clasa de obiecte spatiale rivers la distanta de 500 metri si apoi un buffer la acelasi feature class din nou la 1000 metri. In primul caz, rezultatul un nou feature class la un buffer de 500 metri are un nume. In cel de-al doilea caz, rezultatul este un alt nou feature class la un buffer de 1000 metri cu nume diferit. Amandoua utilizeaza acelasi feature class - rivers ca input in ambele cazuri, rezultatele outputs trebuie sa fie diferite deoarece distantele sunt diferite si parametrii rezultatelor sunt diferiti.Pasul 6: Lucrati cu setarile mediului de geoprocesare (environment settings)


Trebuie sa stiti ca parametrii determina rezultatele procesului. Cand rulati instrumentele de geoprocesare, puteti de asemenea, seta environment settings, care sunt setari generale care sunt aplicate tuturor instrumentelor. De exemplu, puteti seta environment setting deci rezultatele datelor create de toate instrumentele vor fi stocate in locatia dorita. 
In partea de jos a casetei de dialog a instrumentului Buffer, click Environments.


Caseta de dialog Environment Settings se deschide. Sunt listate cateva tipuri de setari. Veti lucra cu “general settings”.
 
Click General Settings sa-l expandati.
Primul parametru listat este spatiu de lucru curent, care este locatia de la care toate datele de intrare sunt luate si in care toate rezultatele vor fi stocate. Sistemul de coordonate este mediul de setare comun. El este setat implicit sa fie acelasi cu cel al datelor de intrare, dar puteti specifica sa fie un sistem diferit de coordonate daca se doreste. 
Click Cancel sa inchideti casetele de dialog ale “Environment Settings” si instrumentului “Buffer”.


Setarile mediului de geoprocesare - Environment settings - au o structura ierarhica. Cu alte cuvinte, puteti sa setati mai mult de un nivel si nivelele sa se suprapuna peste alte nivele. Exista patru nivele pentru environment setting si acestea sunt:

Application (aplicatie) (setat in ArcCatalog sau ArcMap)

Tool (instrument) (setat in caseta de dialog a instrumentului)

Model (setat in model)

Model process (setat intr-un singur instrument din interiorul modelului)


Urmeaza sa explorati ierarhia mediului de procesare, incepand de la nivel de aplicatie. 
Din meniul Tools al ArcCatalog, alegeti Options. 
Din caseta de dialog Options, click pe butonul Geoprocessing. 
In aria Environment Settings, click Environments.


Priviti in caseta de dialog care este deschisa pentru instrumentul Buffer. Totusi, modificarea environment settings de la instrumentul Buffer va afecta doar acest instrument. Modificarea environment settings aici, la nivel de aplicatie, va afecta toate instrumentele. 
Expandati General Settings. 
Setati Current Workspace setting la StudentDESK3DatabaseLouisiana.gdb. 
Click OK in casetele de dialog Environment Settings si Options. 
Double-click pe instrumentul Buffer sa-l deschideti. 
In caseta de dialog a instrumentului, setati input features la oricare shapefile din folder-ul Exercise02Intrebarea 1: Unde vor fi stocate datele rezultate? De ce?In cazul in care datele de intrare nu se specifica, rezultatul este stocat in spatiul de lucru curent setat in environment settings 
Click Cancel in caseta de dialog a instrumentului Buffer. 
Daca este necesar, navigati in ArcToolbox la toolbox-ul Analysis Tools si toolset-ul Proximity.
 
Deschideti instrumentul Multiple Ring Buffer. 
Setati ca input features oricare shapefile in folder-ul Exercise02. Rezultatul (output) de la fiecare instrument va fi stocat in Louisiana.gdb. 
Inchideti caseta de dialog a instrumentului Multiple Ring Buffer.


Environment settings la nivel de aplicatie sunt aplicate la toate instrumentele de geoprocesare implicit. Totusi, daca doriti sa utilizati o setare diferita pentru un instrument de geoprocesare, puteti suprascrie setarea la nivel de aplicatie, modificand setarile la nivelul instrumentului.


Urmatorul pas, veti modifica setarile spatiului de lucru curent pentru instrumentul Buffer. Veti seta la geodatabase nou. 
Right-click pe folder-ul Exercise06 in Catalog tree, punctati la New, si click File Geodatabase. 
Denumiti noul geodatabase NewGDB 
Deschideti instrumentul Buffer. 
Examinati general environment settings. Sugestie: Click Environments si expandati General Settings.


Intrebarea 2: Spatiul de lucru este deja setat aici. De ce?
 
Setati spatiul de lucru curent la StudentDESK3Exercise06NewGDB.gdb. 
Click OK in caseta de dialog Environment Settings. 
In caseta de dialog a instrumentului, setati input features la oricare feature class in Louisiana.gdb. Observati ca output feature class va fi stocat in noul geodatabase. 
Click Cancel in caseta de dialog a instrumentului Buffer. 
Deaschideti instrumentul Multiple Ring Buffer. 
Setati input features la oricare feature class.


Output-ul va fi stocat in Louisiana.gdb. Environment setting la nivel de aplicatie vor fi aplicate la toate instrumentele cu exceptia instrumentului Buffer. Setarea la nivel de instrument oriunde suprascrie setarile la nivelul aplicatiei.Veti explora setarile mediului de geoprocesare (environment settings) la nivel de model si de procesare a modelului, mai tarziu in acest curs. 
Click Cancel in caseta de dialog a instrumentului Buffer.Pasul 7: Administrarea erorilor si mesajelor de avertizare


Cand rulati instrumentele de geoprocesare, puteti intalni mesaje de avertizare sau erori de la ArcToolbox. Cateva erori obisnuite includ cand incercati sa creati un feature class care exista deja, si incercati sa utilizati un “input feature class” care nu exista. La acest pas, veti invata cum sa administrati erorile in caseta de dialog a instrumentului.


Veti utiliza instrumentul Union, care combina atributele multiplelor polygon feature classes intr-un feature class. 
La butonul Search din ArcToolbox, cautati instrumentul Union. 
Click pe rezultatul Union si click Locate.


Intrebarea 3: In care toolbox este localizat instrumentul Union?Intrebarea 4: In care toolset este localizat acesta?Veti utiliza instrumentul sa combinati Parishes si Ecoregions feature classes. 
Deschideti instrumentul Union 
Setati input features la Parishes feature class in Louisiana.gdbGovernmentUnits. 
Click pe butonul Browse langa caseta Input Features din nou.
 
Adaugati Ecoregions feature class de la Louisiana.gdb.
Note: Cu licenta ArcInfo, puteti adauga multiple input-uri la instrumentul Union in acelasi timp. Cu ArcView sau ArcEditor, puteti doar uni doua feature classes in acelasi timp.

 
Stocati rezultatul (output feature class) in Louisiana.gdb — dar nu in la nivelul GovernmentUnits feature dataset — cu numele EcoParishes. 
Click OK sa rulati instrumentul. 
In Catalog tree, verificati ca EcoParishes a fost deja adaugat la Louisiana.gdb. Acum veti incerca sa rulati din nou instrumentul cu aceeasi parametri. 
Deschideti instrumentul Union din nou. 
Setati parametrii cum ati facut anterior:

Input features

Louisiana.gdbGovernmentUnitsParishes

Louisiana.gdbEcoregions

Output feature class: Louisiana.gdbEcoParishes 
Click oriunde in caseta de dialog.


O informatie apare in bara galbena in partea de sus a casetei de dialog si o iconita rosie cu eroarea apare langa caseta de dialog Output Feature Class.


 
Click pe iconita rosie cu eroare.
Eroarea specificata ca output feature class indica ca incercati sa creati ceva care exista deja.


Observati ca ID code al erorii, este 000725. Toate erorile sunt identificate dupa ID code, la care sunt raportate in ArcGIS Desktop Help. 
Click 000725.


ArcGIS Desktop Help se deschide.
Ati vazut codul erorii si descrierea cand ati efectuat clic pe iconita erorii in caseta de dialog. In help, aveti de asemenea o solutie: deschideti la setari in ArcCatalog sau ArcMap si activati optiunea sa suprascrie automat rezultatele existente (automatically overwrite existing outputs) ale instrumentelor de geoprocesare. Implicit, outputs nu sunt overwritten (suprascrise). 
Inchideti fereastra help 
Incercati sa rulati instrumentul Union


Instrumentul nu ruleaza. Un mesaj de avertizare apare.

 
Click OK pe mesajul de eroare. 
Click Cancel in caseta de dialog Union. 
De la meniul Tools in ArcCatalog, alegeti Options. 
Daca este necesar, click pe butonul Geoprocessing.


In aria General, observati optiunea to overwrite the outputs of geoprocessing operations.

Ca sugestie, lasati nebifat, sa preveniti suprascrierea pentru EcoParishes feature class. 
Bifati aceasta optiune, apoi click OK. 
Deschideti instrumentul Union 
Setati parametrii cum ati facut anterior:

Input features

Louisiana.gdbGovernmentUnitsParishes

Louisiana.gdbEcoregions

Output feature class: Louisiana.gdbEcoParishes 
Click oriunde in caseta de dialog.


O iconita cu un mesaj apare langa caseta Output Feature Class.


 
Click pe iconita mesajului.


ID code este acelasi cu cel vazut mai devreme (000725), cu toate ca acest mesaj nu este o eroare. Puteti rula instrumentul cu acesti parametri - ArcToolbox doar daca doriti sa preveniti suprascrierea dataset-ului existent. In acest caz, este in regula. 
Rulati instrumentul.


Instrumentul ruleaza fara nicio problema.Pasul 8: Lucrati cu “tool layers” in ArcMap


Pana la acest punct, ati rulat instrumentele de geoprocesare in ArcCatalog. La acest pas, veti rula instrumentele din ArcMap si explorati tool layers.


In ordine, pentru a accesa un toolbox nou in ArcMap, este necesar sa sincronizati ferestrele ArcToolbox in ArcCatalog si in ArcMap. 
In ArcToolbox, right-click in in spatiul alb si alegeti Save Settings > To Default. 
Lansati ArcMap cu optiunea “a new, empty map”. 
Deschideti ArcToolbox.


Toolbox-ul My Custom Tools este listat in ArcToolbox. Setarile sunt acum sincronizate in ArcCatalog si in ArcMap. (Alternativ, puteti sa le sincronizati, prin inchiderea ArcCatalog.) 
Adaugati Shelters si StateBoundary in harta de la Louisiana.gdb.


Note: Ati utilizat layer-ul StateBoundary doar in scopul referentierii.


Un beneficiu al rularii instrumentelor din ArcMap este acela ca puteti adauga un instrument la “table of Contents” ca layer. Acesta permite sa rulati instrumentul fara a fi necesar sa aveti deschis ArcToolbox. Daca nu doriti ca ArcToolbox-ul sa ia spatiul din afisarea hartii, atunci adaugati instrumente ca layer-e in “table of Contents”. 
Expandati toolbox–ul My Custom Tools, apoi expandati toolset-ul Analysis. 
Click pe instrumentul Buffer si trageti-l deasupra layer-ului StateBoundary layer in “table of contents”.


Puteti de asemenea, adauga instrumentele sistemului ca layer-e. 
Inchideti ArcToolbox. 
Right-click pe “tool layer” Buffer si alegeti Open. Caseta dialog a instrumentului standard este deschisa. 
Setati “input features” la Shelters. 
Stocati rezultatul (output) in Louisiana.gdb cu denumirea 250Buffer. 
Setati distanta la 250 metri si click OK.


Mai devreme ati setat sa inchida fereastra de dezvoltare a instrumentului “tool progress window” sa se inchida atunci cand instrumentul a fost rulat cu succes. In acest caz, aceasta fereastra ramane deschisa datorita unei erori. Eroarea de geoprocesare poate fi vizualizata in caseta de dialog a instrumentului sau din “fereastra de dezvoltare”. Nu orice tip de eroare de geoprocesare va fi “prinsa” in caseta de dialog a instrumentului, este bine sa aveti “fereastra de dezvoltare” ca backup. 
In “fereastra de dezvoltare”, click pe ID code 000361 al erorii. ArcGIS Desktop Help se deschide.Descrierile spun ca nu puteti incepe numele acestui feature class cu acest numar. 
Inchideti fereastra help. 
Inchideti “fereastra de dezvoltare” a instrumentului. 
Deschideti tool layer Buffer din nou.


Un beneficiu al rularii instrumentului ca layer este ca parametrii sunt salvati intre executii, deci nu trebuie sa-i completati din nou.
 
Modificati numele rezultatului (output feature class) la Buffer250 si click OK.
Output-ul (denumirea Output Feature Class) este adaugata la “table of contents” ca sublayer al tool layer-ului Buffer.


Un beneficiu al rularii instrumentului ca layer este ca tool layer-ele afiseaza care instrumente creaza rezultatele (output-urile) . Se poate spune ca sublayer-ul “Output Feature Class” a fost creat de instrumentul Buffer deoarece este in “Buffer group layer”. 
Zoom to la extend-ul layer-ului nou rezultat. 
Inchideti layer-ul Shelters.


“Tool layer” poate contine maxim un sublayer. Daca rulati “tool layer” Buffer din nou, sublayer-ul existent va fi inlocuit cu rezultatul mai nou. “Output feature class” original exista deja in geodatabase, dar sublayer-ul va referentia rezultatul mai recent ca data sursa. 
Deschideti tool layer Buffer.


Parametrii pe care i-ati introdus anterior sunt deja afisati. Cand rulati un instrument de la caseta de dialog a instrumentului, trebuie sa reintroduceti toti parametrii. In acest caz, este necesar doar sa redenumiti rezultatul (output feature class) si distanta buffer-ului. 
Stocati output feature class in Louisiana.gdb cu denumirea Buffer500 si buffer-ul la Shelters feature class de 500 metri.


Dimensiunea buffer-ului este adaugata in harta. 
Asigurati-va ca aplicatia ArcCatalog este activa. 
In arborele Catalog (Catalog tree), navigati la Louisiana.gdb si verificati daca ambele, Buffer250 si Buffer500 feature classes sunt continute in acest geodatabase. Sugestie: Poate este necesar sa selectati Louisiana.gdb si sa apasati F5 sa improspatati ecranul (refresh the display). 
Inchideti ArcCatalog.Un alt avantaj al rularii instrumentului ca layer este ca simbologia este stocata cu tool layer. La fiecare moment al executarii instrumentului, simbolizarea layer-ului rezultat este pastrat. 
In “table of contents” in ArcMap, click pe symbol la layer-ul Output Feature Class. 
In Symbol Selector, selectati simbolul 100 Year Flood Overlay (in cea de-a doua parte a listei). 
Click OK. 
Deschideti tool layer Buffer. 
Buffer-ul creat la 750 metri de shelters si denumit layer-ul rezultat Buffer750. 
Lansati instrumentul


Simbolizarea “100 Year Flood” este pastrata la noul sublayer.
 
Daca doriti puteti sa explorati setarile in ArcToolbox mergeti la pasul 9 (optional). Daca doriti sa lucrati cu rezultatele geoprocesarii, mergeti optional la pasul 10. Altfel, inchideti ArcMap. Nu salvati harta.Pasul 9: (Optional) Lucrati cu setarile ArcToolbox


Puteti controla continutul ArcToolbox prin modificarea setarilor. Aceste setari includ lista toolbox-urile vizibile, rezultatele, setarile mediului de geoprocesare si variabilele liniei de comanda. Puteti salva setarile la setarile implicite, document de harta sau fisier separat. In primul rand, veti privi la setarile implicite.


Mai devreme in acest exercitiu, ati creat un  toolbox personalizat in ArcCatalog. Cand ati deschis ArcMap, noul toolbox este afisat automat. Acesta se intampla deoarece toolbox-ul a fost salvat la setarile implicite in ArcToolbox. 
Deschideti ArcToolbox. 
Right-click pe toolbox-ul My Custom Tools si alegeti Remove.


Toolbox-ul este sters de la sesiunea curenta, dar nu din computer. 
Right-click in aria alba a ArcToolbox-ului si alegeti Save Settings > To Default. Afisarea curenta a toolbox-ului, fara toolbox-ul personalizat, este salvata la setarile implicite. 
Deschideti un document de harta nou. Nu salvati harta curenta.


Intrebarea 5: Toolbox-ul personalizat apare la harta noua? De ce?Urmeaza sa adaugati toolbox-ul personalizat si sa salvati setarile intr-un fisier. 
Right-click in spatiul alb din aria ArcToolbox si alegeti Add Toolbox.
 
Navigati la nivelul Catalog

 
Double-click Toolboxes, apoi double-click My Toolboxes.


Acest folder referentiaza locatia unde sunt stocate pe disc toolbox-urile personalizate. 
Click pe toolbox-ul My Custom Tools, apoi click Open.


Toolbox-ul personalizat este in spatele ArcToolbox. Aveti cateva optiuni de salvare. Puteti salva setarile curente ca implicite (default) sa fie disponibile la toate hartile. Alternativ, salvati documentul de harta astfel incat setarile curente disponibile sa fie produse  doar la acest document de harta. In final, salvati-le intr-un fisier si apoi incarcati acest fisier in documentele de harta individuale. 
Right-click in spatiul alb din aria ArcToolbox si alegeti Save Settings > To File. 
Salvati setarile la folder-ul Exercise06 cu denumirea CustomTBX.xml. 
Deschideti o harta noua, empty map document.


Intrebarea 6: Toolbox-ul My Custom Tools apare la harta noua? De ce?
 
Right-click in spatiul alb din aria ArcToolbox si  alegeti Load Settings > From File. 
Deschideti CustomTBX.xml de la folder-ul Exercise06.Toolbox-ul My Custom Tools este adaugat la ArcToolbox. Prin salvarea setarilor intr-un fisier, puteti crea fisiere personalizate care contin toobox-uri diferite, variabilele mediului de geoprocesare si multe altele, deci pot fi aplicate in oricare harta, la orice moment. 
Daca doriti sa lucrati cu rezultatele geoprocesarii, mergeti (optional) la urmatorul pas. Altfel, inchideti ArcMap. Nu salvati harta.Pasul 10: (Optional) Explorati rezultatele geoprocesarii


La acest pas, veti privi la rezultatele care au fost create prin rularea instrumentelor de geoprocesare. 
Adaugati Shelters la harta de la Louisiana.gdb. Veti utiliza instrumentul Multiple Ring Buffer. 
In ArcToolbox, localizati instrumentul Multiple Ring Buffer si deschideti-l. 
Setati input features la Shelters. 
Acceptati output feature class implicit. 
Pentru distanta, tastati 1. 
Click pe butonul cu semnul in dreapta casetei de dialog. 
Tastati alta distanta 2 in caseta Distances si click pe butonul cu semnul plus. 
Modificati unitatile pentru buffer la mile si click OK.


Output feature class contine un buffer la o mila si altul la 2 mile, fiecare in jurul fiecarui adapost (shelter). 
In ArcToolbox, click pe butonul Results. 
Expandati Current Session sa aratati ca instrumentul a fost deja rulat. 
Expandati MultipleRingBuffer.


Note: Numerele in paranteze patrate vor fi diferite de la aceste afisari in urmatorul grafic.
Output feature class, inputs, environments si mesajele sunt listate. 
Expandati Inputs.
Toate input-urile pentru executarea acestui instrument sunt listate. Setati pentru input features la Shelters, adaugati un buffer la distantele de 1-mila si 2-mile si modificati unitatile buffer-ului la mile. Parametrii raman cei impliciti pentru acest instrument, dar fiecare dintre acestia sunt salvati cu rezultatele. Toate input-urile sunt salvate, puteti observa rezultatele si sa vedeti exact cum instrumentul a fost rulat. 
Expandati Environments.


Toate valorile setate pentru mediul de geoprocesare care au fost setate cand instrumentul a fost rulat, sunt listate. 
Expandati Messages, apoi expandati Executing.

Toate mesajele relatate la executia instrumentului au fost pastrate. Unde exista erori sau mesaje, ele au fost listate aici.


Daca rezultatele acumulate va permit, puteti mari dimensiunea hartii. Puteti sterge manual rezultatele sau sa setati optiunea sa stergeti mai multe rezultate care au fost stocate pentru o anumita perioada de timp. 
Inchideti toate acestea. 
Right-click pe Current Session si alegeti Delete All. Un mesaj apare.Stergerea de la sesiunea curenta a tuturor rezultatelor in ArcToolbox si sterge orice rezultat care a fost creat cand ati executat instrumentul. Daca doriti puteti sa pastrati aceste rezultate. 
Click No. 
Right-click Current Session si alegeti Remove All.


Rezultatele pentru instrumentul Multiple Ring Buffer sunt sterse de la butonul Results, dar output feature class este pastrat si layer-ul va exista inca in ArcMap. 
Din meniul Tools, alegeti Options.


In partea de jos langa butonul Geoprocessing, observati aria Results Management.

Aici, puteti alege cum sa administrati rezultatele in ArcToolbox. Implicit, rezultatele sunt sterse dupa doua saptamani. Puteti alege optiunea ca rezultatele sa nu fie pastrate niciodata, sa mariti sau sa micsorati durata de pastrare sau sa nu le stergeti niciodata. Pastrati optiunea implicita. 
Click Cancel pe caseta de dialog Options. 
Inchideti ArcMap. Nu salvati harta.


Concluzii


Locatia centrala pentru rularea instrumentelor de geoprocesare in ArcGIS Desktop, ArcToolbox este o componenta vitala in procesarea datelor geografice. Sa intelegeti cum este structurat ArcToolbox si cum ruleaza instrumentele este important pentru un flux de lucru al geoprocesarii realizat cu succes. Acum, deoarece stiti cum ruleaza instrumentele, veti utiliza aceasta prin intermediul geoprocesarii si analizelor efectuate pe parcursul cursului ramas.Raspunsuri la Intrebarile Exercitiului 6Intrebarea 1: Unde vor fi stocate datele rezultate? De ce?


Answer: Va fi stocat in Louisiana.gdb deoarece acesta este setarea la nivelul “current workspace”.


Intrebarea 2: Spatiul de lucru este deja setat aici. De ce?


Answer: A fost filtrat la acesta si toate celelalte instrumente au fost setate la nivel de aplicatie.


Intrebarea 3: In care toolbox este localizat instrumentul Union?


Answer: Analysis Tools.


Intrebarea 4: In care toolset este localizat acesta?


Answer: Overlay.


Intrebarea 5: Toolbox-ul personalizat apare la harta noua? De ce?


Answer: Nu. Au fost salvate la setarile implicite apoi sterse de la toolbox-ul personalizat, deci nu apar in harta noua.


Intrebarea 6: Toolbox-ul My Custom Tools apare la harta noua? De ce?


Answer: Nu. Nu face parte din setarile implicite deoarece a fost salvat dupa stergerea toolbox-ului personalizat.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }