QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate diverse

Poezia canteculuiIn cazul muzicii atentia a fost sporita, in special datorita faptului ca prin intermediul ei, eventualul mesaj subminator si-ar fi atins in mod direct grupul tinta. Sunt cunoscute masurile luate impotriva manifestarilor muzicale, mai ales incepand din a doua jumatate a anilor ’70: asa-zisii “pletosi” erau arestati si batuti, muzica rock era considerata burgheza, iar chitara electrica mult prea zgomotoasa, blugii erau indecenti . iar versurile mai profunde erau de la inceput considerate ca avand implicatii politice. Si acest caz au existat cei care s-au comformat noilor cerinte si cei care si-au pastrat crezul spiritual. Dintre acestia din urma, poate cel mai reprezentativ grup a fost PHOENIX.
Formatia Phoenix a jucat un rol foarte important in evolutia muzicii romanesti. Ei au fost primii romani care au impins limitele rock-ului progresiv pana la maximum, experimentand mereu noi teme, noi variatiuni, insa meritul deosebit al Phoenix-ului nu consta doar in inovatiile in tehnica interpretarii muzicale, ci si in versurile melodiilor, element cheie in albumele lor conceptuale, versuri de un lirism veritabil, impletindu-se armonios cu notele pentru a crea senzatii unice, inconfundabile.

Principala caracteristica a pieselor grupului este valorificare folclorului romanesc intr-o maniera inegalabila pana acum. Folclorul este privit nu doar ca sursa de inspiratie, ci ca stare de spirit, ca entitate indispensabila fiintei nationale. Folclorul apare, in interpretarea formatiei Phoenix, ca centru al spiritualitatii romanesti, invaluit in mister, in legenda, in mit, cu ritmurile sale frenetice, cu eroii sai, cu vraja sa inexplicabila. Pierdut in negura vremurilor, folclorul capata noi valente in prelucrarile membrilor trupei.
In albumul “Cei ce ne-au dat nume” Phoenix valorifica obiceiurile traditionale si datini ale strabunilor. Titlul albumului e sugestiv: numele inseamna de fapt viata, identitate, fiinta. Traditia este actualizata, reexprimata pentru a fi inteleasa. Piesa “Negru Voda”, inspirata din legenda celui care a descalecat prima oara in Tara Romaneaca, exprima clar viziunea Phoenix-ului asupra folclorului:

“Negru Voda si-a lui ceata
Toti voinici cu fruntea lata [ . ]
Suie creasta muntilor
Muntilor caruntilor
Si trecand peste hotare
Voinicilor striga tare
Alelei voinicii mei
Mandrii puisori de zmei
Ia vedeti cele campii


Smaltate cu iasomnii
De dusmani ce-mi sunt cuprinse
Si de flacari ce-s incinse
Acolo-s ai vostrii frati
Toti voinici ca brazi inalti
Ascultati suspinul lor
Jalea si-alor aprig dor
Ghiagele vi le-apucati
Arcele vi le-ncordati
Foc in dusmanie dati
Si din tara-i alungati
Si din tara-i alungati
Si pe frati de ei scapati”
Negru Voda este un personaj legendar, erou mitic ce imbratiseaza in acelasi trup puterea regala si sacerdotala. Aceasta idee este sugerata subtil in versurile:
“Pe campii cu iasomie
Cand e soarele-n chindie”
Chindia este momentul privilegiat al zilei, cand soarele(simbol al vietii si al cunoasterii prin actiune) se releveaza in plinatatea puterii sale.
In piesa “Nunta” riturile pagane ale romanilor sunt interpretate in forma alegorica, nunta nefiind altceva decat unirea individualului cu universalul, cu natura insufletita de harul absolutului. Ritmul sacadat, dionisiac exprima ideea de ascensiune spirituala prin stari extatice, in care spiritul dezlantuit se poate unii cu principiile vitale.
“Uita-te la ea Rupta e din cer si mandra ca o stea”
“Dara nu ne vom opri
Pana in zori de zi”
“Nasii mirelui
Le duc fraga, grana campului
Iara nasii ei
Roua norilor si florile de tei”
Se observa usor sinteza elementelor pamantesti(chtonice) cu cele ceresti(uranice) prin care procesul de purificare spirituala isi atinge scopul.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }