QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente constructii

Sensuri de circulatie pentru curentSensuri de circulatie pentru curent


Se definesc doua sensuri de circulatie pentru curent:

1. Sensul conventional pozitiv (numit si sens conventional sau sens pozitiv), definit ca sensul miscarii ordonate a unor purtatori de sarcina pozitivi care ar produce efecte (mecanice, termice etc.) similare miscarii electronilor; el este opus sensului fizic al curentului; este sensul pozitiv indicat de ampermetre  (fig. 4.2.1).

2. Sensul fizic, definit ca sensul miscarii ordonate a purtatorilor de sarcina (electroni liberi - in metale).

Sensul conventional mai poate fi definit si ca sensul de efectuare a integralei de suprafata , respectiv ca sensul normalei pozitive la suprafata S, unde este elementul de arie al suprafetei strabatute de curentul electric, iar - densitatea curentului de conductie prin suprafata S (fig. 4.2.1).

Fig. 4.2.1 Definirea sensurilor curentului de conductie

Sensul conventional al curentului nu trebuie confundat cu sensul pozitiv al laturii, respectiv sensul de parcurs al acesteia (sau al ochiului de circuit), care este un sens de referinta, ales arbitrar.

Daca sensul conventional si sensul de referinta coincid, curentul intra in ecuatiile circuitului cu semnul (+), altfel, cu semnul (-).Fig. 4.2.2 Sensul conventional pozitiv al curentului si al laturii


Inainte de a se trece la analiza (rezolvarea) unui circuit nu se cunosc, de obicei, sensurile (conventionale ale) curentilor din laturile sale.

Din acest motiv, inaintea scrierii ecuatiilor, se doteaza fiecare latura cu un sens de parcurs, ales arbitrar, numit sens pozitiv al laturii. Acest sens de parcurs este un sens de referinta, deoarece semnele corespunzatoare ale termenilor din ecuatiile circuitului care contin curentii se determina in raport cu el (in mod obisnuit sensurile de parcurs se aleg pentru ochiuri de circuit).

Sensul conventional pozitiv al unui curent coincide cu sensul pozitiv al laturii pe care o strabate cand valoarea sa numerica, rezultata din calcul, este pozitiva. In caz contrar, sensul conventional pozitiv al curentului este opus sensului pozitiv al laturii si va trebui schimbat (acest lucru se face printr-o sageata cu linie intrerupta, dusa pe langa latura).

Cum se stabileste care este sensul conventional pozitiv al curentului, cand acesta este necunoscut?

Deoarece acest lucru nu poate fi cunoscut de la inceput, sensul conventional pozitiv se indica pe laturi in mod arbitrar. Daca in urma calculelor, asa cum se arata mai sus, curentul prin latura a rezultat cu semnul (+), inseamna ca sensul conventional pozitiv este acelasi cu sensul pozitiv (arbitrar ales) al laturii; in caz contrar, sensul conventional pozitiv va trebui inversat pe laturile in cauza.

Pentru usurinta lucrului, in continuare sensul conventional al curentului va fi marcat direct pe laturi, in maniera clasica, iar sensul de referinta (al laturii) printr-o sageata cu linie intrerupta pe langa laturile ochiului de circuit.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }