QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate constructii

Masurarea puterii active in circuitele monofazate cu wattmetrul conectat prin intermediul transformatoarelor de masuraMasurarea puterii active in circuitele monofazate cu wattmetrul conectat prin intermediul transformatoarelor de masura


Atunci cand curentii si tensiunile din circuitele in care trebuie masurata puterea depasesc valorile nominale ale wattmetrului, se utilizeaza transformatoare de masura de curent si tensiune.


Montarea wattmetrului electrodinamic prin intermediul transformatoarelor de curent si de tensiune


Determinarea puterii masurate se face neglijand erorile transformatoarelor. Deci in diagrama fazoriala a circuitului se va considera curentul secundar in faza cu curentul primar si tensiunea secundara in faza cu tensiunea primara . De asemenea rapoartele nominale de transformare sunt considerate egale cu rapoartele reale de transformare.

Puterea consumata de receptor in toate cele trei montaje este data de relatia:

In cazul montajului semiindirect cu TC, puterea indicata de wattmetru este:

Rezulta puterea consumata de receptor, functie de puterea indicata de wattmetru:


Pentru montajul semiindirect cu T.T.

Pentru montajul cu TC si TT:


Masurarea tensiunii electrice:


Tensiunea electrica este definita ca diferenta de potential electric dintre doua puncte. Unitatea de masura pentru tensiunea electrica in Sistemul International este voltul.

Cele mai utilizate voltmetre analogice de c.c. sunt voltmetrele magnetoelectrice. Daca la bornele unui aparat magnetoelectric a carui bobina mobila are rezistenta Ri, se aplica o tensiune continua U, relatia de functionare devine:


Se observa ca deviatia a este proportionala cu tensiunea aplicata la borne, deci aparatul poate fi utilizat ca voltmetru.

Se mentin proprietatile referitoare la polaritatea fixata si la liniaritatea scarii. De asemenea, se observa ca sensibilitatea de tensiune SU este mai mica decat sensibilitatea de curent SI. Pot fi folosite direct numai ca milivoltmetre.

Pentru extinderea domeniului de masurare al unui voltmetru de c.c. se inseriaza cu acesta o rezistenta aditionala.

Voltmetru de curent continuu

cu rezistenta aditionalaVoltmetrele de laborator se construiesc cu domenii multiple de masurare. Rezistentele aditionale pot fi realizate separat, pentru fiecare interval de masurare sau pot fi formate din mai multe rezistente legate in serie.In cazul rezistentelor aditionale in serie, factorul de multiplicare este:


iar pentru rezistente in paralel:


Cunoscand valorile Ri si Ui pentru un aparat dat si stabilind limitele maxime Uk pentru cele K domenii, rezulta factorii de multiplicare mk. Se formeaza un sistem de m ecuatii cu m necunoscute Raj (j =1,2 ,m) prin rezolvarea caruia rezulta valorile rezistentelor aditionale.


Voltmetru de curent continuu cu domenii multiple: a) cu rezistente aditionale in serie; b) cu rezistente aditionale

in paralel


Rezistentele aditionale se confectioneaza din manganina sub forma de rezistente bobinate montate in interiorul carcasei aparatului. Cu ajutorul rezistentelor aditionale, domeniul de masurare poate fi extins pana la 1000V c.c. Aceasta limita este impusa in principal din considerente de izolatie si de pericolul pe care il prezinta tensiunile mai ridicate pentru operator.

Rezistentele aditionale determina si un alt parametru de calitate pentru aparat si anume consumul propriu:


Un consum de putere redus (ceea ce inseamna Ra mare) determina reducerea erorii sistematice de metoda.

Adesea, un voltmetru este caracterizat prin rezistenta necesara pentru a obtine un domeniu de masurare de 1 volt, cunoscuta sub denumirea de "rezistenta in Ω/V". Astfel, tinand seama ca domeniul de tensiune al unui voltmetru este dat de produsul dintre curentul nominal si rezistenta nominala:

U0=I0R0

atunci pentru U0=1V va rezulta o rezistenta:


R0=

relatie care arata ca rezistenta in Ω/V ce caracterizeaza un voltmetru este egala cu inversul curentului sau nominal.

Folosind un instrument cu rezistenta interna R0=1K si curentul nominal I0=50μA se realizeaza un voltmetru de cc cu rezistente aditionale in serie avand domeniile de masurare U1= 1V, U2= 5V si U3= 10V.

a) Sa se determine valorile rezistentelor aditionale si rezistenta interna a voltmetrului pentru fiecare din cele trei domenii de masurare;

b) Sa se determine consumul propriu al voltmetrului pentru fiecare din cele trei domenii de masurare.

Pentru utilizarea aparatului magnetoelectric ca voltmetru de c.a., acesta se asociaza - la fel ca si in cazul ampermetrelor - cu scheme de redresare. Astfel un voltmetru magnetoelectric de c.a. este alcatuit dintr-un aparat magnetoelectric (mA sau mA) conectat intr-o schema de redresare (de regula bialternanta) in serie cu o rezistenta aditionala corespunzatoare tensiunii nominale.Nu se poate descarca referatulAcest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }