QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente constructii

Izolarea termica si fonica a cladirilor civileIZOLAREA TERMICA SI FONICA A CLADIRILOR CIVILE


1. Izolarea peretilor exteriori


Peretii exteriori (portanti, autoportanti sau purtati) trebuie sa corespunda din punct de vedere higrotermic si acustic cerintelor utilizatorilor.

Pentru realizarea acestor deziderate folosirea produselor din vata minerala prezentate in capitolul anterior este ideala in alcatuirea structurilor.
Structura peretilor exteriori utilizind ca termofonoizolatie produse din vata minerala este alcatuita din:

  a) - stratul portant sau autoportant al peretelui exterior

  b) - bariera de vapori

  c) - stratul termofonoizolator din produse din vata minerala

  d) - un sistem de fixare a stratului termofonoizolator

  e) - strat de aer ventilat

   f) - un strat de protectie al termofonoizolatiei


a) Stratul portant sau autoportant al peretelui exterior

Acest strat reprezinta atat pentru peretii structurali cat si pentru cei nestructurali scheletul  peretelui care ii asigura acestuia durabilitatea, rezistenta si rigiditatea necesare in exploatare.


Stratul portant poate fi realizat din beton armat, din zidarie de caramida, zidarie de BCA, lemn sau produse din lemn etc.


b) Bariera de vapori (poate lipsi in anumite variante)

Bariera de vapori are rolul de a impiedica migratia vaporilor de apa din interiorul incaperilor inspre zona termofonoizolatiei si eventuala condensare a acestora in structura peretelui exterior.


Bariera de vapori se realizeaza din materiale impermeabile de tip folie (carton bitumat, folii din polietilena, folii din aluminiu, folii de poliester etc.) si se pozeaza in fata termofonoizolatiei inspre interiorul incaperilor (pe fata mai calda a termofonoizolatiei).


Caserarea materialelor termofonoizolatoare din vata minerala cu o folie asigura bariera de vapori necesara cu conditia realizarii prin lipire cu benzi adezive de inalta fiabilitate a continuitatii stratului.


Bariera de vapori poate lipsi in cazul unor pereti exteriori exploatati in conditii de temperatura sau/si umiditate care nu pot conduce la condensarea vaporilor de apa in structura acestor pereti.


c) Stratul termofonoizolator din produse din vata minerala

Stratul termofonoizolator poate include o gama foarte larga de produse din vata minerala din bazalt si va fi constituit, in functie de solutia constructiva si tehnologia de executie alese si in functie de performantele impuse peretilor exteriori de catre utilizatori din:

  - saltele rulate fara suport: SR 40, SR 50

  - saltele rulate caserate: SRA 40, SRA 50

  - pisle in placi necaserate: PI 30, PI 40, PI50

  - pisle in placi caserate: PIA 30, PIA 40, PIA 50

  - placi semirigide necaserate: PS 70

  - placi semirigide caserate: PSA 70

  - placi rigide necaserate: PG 80, PG 100, (PG-N, PG-CU)

  - placi rigide caserate: PGA 80, PGA 100, (PGA-N, PGA-CU)


Tipodimensiunile stratului termofonoizolator se stabilesc in functie de exigentele utilizatorilor precum si din conditiile constructive si tehnologice de realizare a peretilor exteriori, recomandindu-se in cazul in care tasarile ar putea fi insemnate, placi rigide.d) Sistemul de fixare a stratului termoizolator

Stratul termofonoizolator se fixeaza de stratul portant, in functie de structura acestuia (perete fara strat de aer ventilat sau cu strat de aer ventilat), in functie de materialele din care este alcatuit stratul portant, astfel: prin inglobare in perete la turnarea betonului (in cazul peretilor tip sandwich), prin inglobare o data cu executarea zidariei mixte, prinse cu agrafe din otel protejate anticoroziv (zincate sau inoxidabile etc.) cu suruburi pentru lemn sau cuie, prin lipire, s.a.


e) Stratul de aer ventilat (poate lipsi in anumite variante)

Stratul de aer ventilat are rolul de a elimina in atmosfera vaporii de apa din incaperi rezultati in urma proceselor biologice sau tehnologice specifice si a mentine astfel peretele, inclusiv termofonoizolatia, in stare uscata. Grosimea optima a stratului de aer ventilat, este de 2-5 cm si se poate asigura in procesul de fixare a materialelor termofonoizolante din vata minerala prin solutiile constructive si tehnologice precizate mai sus si in detaliile ce urmeaza.


Pentru asigurarea ventilatiei stratului de aer se vor prevedea solutii constructive care sa asigure existenta unor prize (goluri) de aerisire (protejate corespunzator impotriva intruziunilor prin plase de sirma), care sa permita admisia si evacuarea aerului.


f) Stratul de protectie al termofonoizolatiei

Acest strat are menirea de a proteja peretele si in special stratul termofonoizolant de umiditatea exterioara, de ploaie etc., precum si de a asigura umbrirea peretelui pe timp de vara.


Stratul de protectie poate fi alcatuit din diverse materiale si in diverse moduri: din beton armat (in cazul panourilor tristrat din beton armat cu miez termofonoizolant din produse din vata minerala), din zidarie de caramida, din lemn sau produse din lemn (scindura cu lamba si uluc, caplama, PAL, placaj etc.).


Modul de fixare al stratului de protectie difera in functie de structura constructiva a peretelui exterior si tehnologia de realizare a acestuia (in cazul peretilor tristrat din beton armat prinderea se face cu nervuri, agrafe, ploturi; placile din armociment, azbociment, mase plastice, sticla armata etc. se fixeaza cu suruburi, agrafe etc., fixarea fiind, de preferat, elastica)Fig 1 Alcatuirea de principiu - perete exterior cu temoizolatie din vata minerala fara strat de aer ventilat; 1. perete exterior ; termoizolatie ; 3. protectie termoizolatie ; 4. profile de fixareFig. 2 Izolare perete exterior cu strat de aer ventilat - varianta

1. element protectie exterioara

profil fixare

3. element ancoraj

4. gaura pentru fixare bulon

5. spatiu de aer ventilat

6. termoizolatie vata

7. banda fixare termoizolatie

8. element de ancoraj termoizolatie

9. zid exterior
Izolarea acoperisurilor mansardate si a podurilor


Ca si in cazul izolarii peretilor, izolarea mansardelor presupune existenta unui strat portant de sustinere a stratului termofonoizolator din produse in vata, a unui sistem de fixare a acestuia, a unui strat de aer ventilat, a barierei de vapori, a unui strat de protectie al termofonoizolatiei.


a) Stratul portant al termofonoizolatiei il constituie structura de rezistenta a sarpantei mansardei (capriori, pane etc.), in functie de solutia constructiva a acestuia.


b) Fixarea termofonoizolatiei se realizeaza, in functie de tipul acestuia, cu sipci din lemn, cu retele de plase din mase plastice sau cu elemente care constituie finisajul interior al mansardelor (lambriuri, placi gips-carton etc.) si care asigura si protectia termofonoizolatiei spre interiorul incaperilor mansardei.


c) Stratul de aer ventilat are menirea de a impiedica mentinerea umezelii in zona elementelor sarpantei mansardei si in zona termofonoizolatiei. Ventilarea acestui strat se asigura prin fante prevazute in zona streasinei, intre capriori si prin elemente speciale pentru aerisire prevazute in invelitoare (elemente de aerisire in cimpul invelitorii sau in zona coamei).


d) Pentru stratul termofonoizolator se recomanda

   - saltele rulate din vata minerala caserata pe alufolie: SRA 40, SRA 50

   - pisle in placi: PI 30, PI 40, PI 50

   - placi semirigide: PS 70

   - placi semirigide caserate pe alufolie PSA 70

   - placi rigide: PG 80, PG 100, (PG-N, PG-CU)

   - placi rigide caserate pe alufolie PGA 80, PGA 100, (PGA-N, PGA-CU)


In functie de nivelul de izolare cerut de utilizatori si tinind seama de faptul ca placile caserate pe alufolie asigura reducerea substantiala a componentei radiante a fluxului termic, fiind mai avantajoase din punct de vedere al eficientei higrotermice (alufolia caserata pe produs poate constitui si bariera de vapori daca se realizeaza continuitatea acestuia la rosturi).


e) Bariera de vapori are rolul de a impiedica migratia vaporilor de apa din interiorul incaperilor inspre zona termoizolatiei si eventuala condensare a acestora in structura peretelui exterior. Bariera de vapori se realizeaza din materiale impermeabile de tip folie (carton bitumat, folii din polietilena, folii din aluminiu, folii din poliester etc.) si se pozeaza in fata termofonoizolatiei inspre interiorul incaperilor.


f) Protectia termofonoizolatiei spre invelitoare se face printr-un strat impermeabil discontinuu (pentru a permite ventilarea termofonoizolatiei) plasat intre capriori, sub invelitoare. Invelitoarea poate fi de tip discontinuu (tigle ceramice sau din beton, placi din azbociment ondulat etc.) sau de tip continuu (tabla zincata, sindrila bitumata etc.).


Se prezinta in continuare detalii cu solutii de realizare a izolatiilor mentionate mai sus.

Figura 3 - Detalii de principiu pentru realizarea unei mansarde

   - Figura 4 - Izolarea acoperisurilor mansardate cu strat izolator din vata minerala placata cu gips carton

Figura 5 - Izolarea termica a podurilor sub invelitoare - varian
Fig. 3 Detalii de principiu pentru realizarea unei mansarde

1. invelitoare

sipci

3. finisaj interior

4. folie higrofuga

5. caprior

6. aer ventilat

7. bariera de vapori

8. termoizolatie vata


Fig. 4 Izolarea acoperisurilor mansardate cu strat izolator de vata minerala

placata cu gips carton1. panou gips carton

bariera vapori

3. sipci verticale

4. strat aer

5. sipci orizontale

6. element prindere

7. strat suplimentar vata

8. termoizolatie vata

9. strat aer ventilat

10. folie

11. prindere cu surub

1 sipci de lemn

13. caprior

14. etansare

15. talpa

16. planseu pod
Fig. 5. Izolarea termica a podurilor sub invelitoare - varianta

Fig. 6 Izolarea termica a podurilor sub invelitoare - varianta


a), b) - dispunerea termoizolatiei la partea superioara

c), d) - dispunerea termoizolatiei in zona mediana

e), f) - dispunerea termoizolatiei la partea inferioara

g), h) - dispunerea termoizolatiei in zona mediana si la partea inferioara


1. invelitoare; sipci; 3. scindura; 4. folie de protectie la infiltratii; 5. strat de aer sub invelitoare; 6. strat de aer peste termoizolatie; 7. termoizolatie vata; 8. bariera de vapori; 9. element de finisaj; 10. caprior ; 11. sipci ; 1 strat de aer sub termoizolatieFig. 7. Detaliu de coama - acoperis cu astereala, cu termoizolatia intre capriori, cu spatiu dublu de ventilare

1.invelitoare; sipci de lemn transversale pentru prinderea invelitorii; 3.folie hidroizolante; 4. capriori; 5. vata de sticla intre capriori de 10 cm; 6.vata minerala de sticla caserata cu folie de aluminiu la fata capriorilor de 5 cm grosime; 7.sipca pentru fixarea termoizolatiei; 8. clesti, scandura de lemn; 9. coama; 10.placi gips carton finisate.Fig. 8. Detaliu de coama - acoperis fara astereala, cu termoizolatia intre capriori, fara ventilare: 1.invelitoare; sipci de lemn transversale pentru prinderea invelitorii; 3.folie hidroizolante; 4. capriori; 5. vata de sticla intre capriori de 10 cm; 6.vata minerala de sticla caserata cu folie de aluminiu la fata capriorilor de 5 cm grosime; 7.sipca pentru fixarea termoizolatiei; 8. clesti, scandura de lemn; 9. coama; 10. lambriu de lemn.3. Izolarea acoperisurilor terasa


Acoperisurile terasa pot beneficia in toate variantele constructive de termofonoizolatii cu produse din vata tip MACON. In situatiile in care incaperile de la ultimul nivel adapostesc utilizatori sau procese tehnologice generatoare de vapori de apa este obligatorie o bariera continua contra vaporilor plasata sub termofonoizolatie spre a impiedica producerea condensului in straturile acoperisului si mai ales in stratul termofonoizolant.


Termohidroizolatia acoperisurilor este un tot unitar, calitatea lor depinde in egala masura de materialele termo si hidroizolatoare.


Acoperisuri terasa circulabile


In cazul acoperisurilor terasa circulabile, pentru evitarea tasarii stratului termofonoizolant se recomanda:

   - placi superrigide: PSG 200

   - placi rigide necaserate PG 160 (PG-C) numai prin aplicarea de masuri adecvate (sape armate)


Caserarea produselor din vata cu alufolie asigura bariera de vapori, de obicei necesara si in cazul acoperisurilor terasa circulabile, cu conditia realizarii prin lipire cu benzi adezive de inalta fiabilitate a continuitatii stratului de alufolie.


Se prezinta in continuare detalii cu solutii de principiu pentru realizarea de termohidroizolatii cu placi de vata minerala.


Fig. 9. Detaliu de racord perete -terasa inversata circulabila

polistiren extrudat; membrane hidroizolatoare; 3.folie bariera impotriva vaporilor; 4. strat difuziune; 5.beton de panta; 6. placa BA; 7. perete zidarie; 8. dala prefabricata BA; 9. strat uzura

Fig. 10 Detaliu de camp-traversa inversata, circulabila-tip deck, cu trafic redus-sectiune longitudinala

polistiren extrudat; membrane hidoizolante; 3. geotextil; 4. strat difuzie; 5. beton de panta; 6. placa de BA; 7. structura de sustinere deck; 8. deck- scandura de lemn


Fig. 11 Detaliu de camp- terasa inversata, circulabila - tip deck, redus- sectiune transversala

polistiren extrudat; membrane hidroizolatoare; 3. geotextil; 4. strat difuzie; 5. beton de panta; 6. placa BA; 7. structura de lemn; 8. deck - scandura de lemn.
Fig. 1 Detaliu de record la perete - terasa inversata, circulabila cu trafic intens si pardoseala pe picioruse
4. Tehnologia de izolare cu polistiren


Folosirea polistirenului la realizarea izolatiei peretilor( Solutia Ceresit-Ceretherm)


Etape :

Peretele trebuie bine curatat: mai intai se indeparteaza praful, iar apoi se spala cu jet de apa sub presiune. Peretii din caramida, netencuiti, trebuie curatati cu multa grija. Peretii spalati trebuie lasati sa se usuce perfect.

Peretii foarte absorbanti, de ex. zidariile din BCA sau blocuri de silicati, trebuie tratate in prealabil cu grund Ceresit CT 17. Mortarul care fixeaza placile termoizolanle nu se va usca prea repede si va avea rezistenta dorita. Solutia CT 17 se usuca dupa aproximativ 4 ore.
Fixarea placilor termoizolante


In partea de jos a placilor termoizolante se fixeaza profile de soclu. Acestea trebuie fixate cu dibluri din 30 cm in 30 cm.

Trebuie demontate toate partiile care ar putea ingreuna actiunea de aplicare a placilor termoizolante, de ex.: pervazuri. In locul burlanelor clasice, trebuie puse provizoriu burlane si conducte elastice etc.
Intr-un recipient in care se afla o cantitate de apa masurata, se toarna mortarul pentru fixarea placilor termoizolante si se amesteca cu o masina de gaurit cu amestecator pana cand se obtine o pasta omogena, fara cocoloase.

Mortarul se aplica de jur imprejurul placii sub forma unei benzi cu o latime de 3-4 cm si in centrul placii sub forma unor gramajoare cu un diametru de aproximativ 8 cm, astfel incat in urma presarii sa ocupe 40% din suprafata placii.


Daca suprafetele sunt netede, mortarul poate fi aplicat cu o mistrie dintata de 12 mm.

Din sulul de plasa se taie o fasie avand lungimea necesara, care apoi se face sul.

Colturile cladirii sunt predispuse lovirii. Pe o inaltime de 2 m de la sol, trebuie sa fixata o plasa din fibra de sticla. Plasa se fixeaza de peretele alaturat cu o suprapunere de 15 cm. Colturile cladirii vor fi acoperite cu un cornier din tabla de aluminiu perforata lipit inainte.Acum se gasesc pe piata corniere cu plasa lipita din fabricatie. Utlizarea acestora usureaza formarea colturilor cladirii si a marginilor glafurilor, fara a mai fi necesara fixarea plasei de peretele alaturat.

Placile se aplica una langa alta, incepand de la baza, de la un colt si mergand pana la partea superioara a peretilor, mentinandu-se o linie dreapta. Placa aplicata trebuie miscata cu o drisca lunga pana cand ajunge sa se fixeze langa celelalte placi.
Pe suprafetele mari, trebuie urmarita ordinea din desen. Trebuie sa suprapuse plasele care se invecineaza, intre5-10cm.

Golurile ramase, mai mari de 2 mm si locurile greu accesibile, de ex. balustradele - trebuie umplule cu spuma poliuretanica Ceresit (exclus umplerea lor cu mortar). Spuma isi mareste volumul si de aceea trebuie directionata intre placi, avand griia sa nu iasa cu prea mult in afara.Surplusul de spuma poliuretanica intarita trebuie indepartat cu ajutorul unui cutit.

Trebuie umplute golurile ramase intre placile teimoizolante, tocurile usilor ferestrelor si glafuri. In placi se fac niste crestaturi oblice cu o latime de minim 5 mm si se umplu cu acril Ceresit. Umplutura proaspata se intinde cu un spaclu umed.

Pentru umplerea crapaturilor care se maresc se foloseste o solutie de umplere poliuretanica. Marginile crapaturilor pot fi intarite cu profile metalice, rezistenta fiind constituita de umplutura de etanseizare poliuretanica, care izoleaza termic. Marginile profilelor trebuie lipite cu banda adeziva.
Dupa aproximativ 3 zile de la fixarea placilor termoizolante, suprafata lor trebuie egalizata prin apasarea cu o drisca a carei suprafata este acoperita cu un smirghel gros. Este o actiune deosebit de importanta, deoarece polistirenul va fi supus timp de aproximativ 2 saptamani la actiunea nemijlocita a razelor soarelui si corodarii.
Dupa terminarea operatiunii de fixare a placilor, dupa intarirea mortarului, este necesara aplicarea unui strat protector armat cu fibra de sticla care se realizeaza in felul urmator: se aplica mai intai un start de mortar, pe o latime de aproximativ 1,10 m de la partea superioara cladirii, cu o mistrie dintata de 10 mm.
In ziua urmatoare aplicarii, stratul protector nu este inca intarit. Se poate folosi un smirghel pentru a netezi urmele lasate de mistrie si pentru a indeparta eventualele imperfectiuni.

Aplicarea placilor termoizolante este si un prilej de a infrumuseta aspectul exterior al cladirilor. Placile termoizolante ascund toate imperfectiunile zidurilor. negalitatile de pana la 2 cm pot fi corectate cu un strar mai gros de mortar. In cazul inegalitafilor mai mari, se recomanda folosirea unor placi de grosimi diferite.

Peretii pot fi considerati adecvati atunci cand mostrele de polistiren de 10 x 10 cm se rup in bucati la incercarea de a le smulge de pe perete (la 4-7 zile de la lipirea cu mortarul CT 85). Daca polistirenul se dezlipeste impreuna cu stratul de mortar, atunci trebuie folosite si elemente de fixare mecanice.
Placile de polistiren trebuie fixate cu elemente de prindere mecanice atunci cand peretii nu pot fi portantii lor. La sistemul Ceresit Ceretherm trebuie folosite dibluri cu tija de metal. Capetele diblurilor nu trebuie sa iasa in afara placilor.De acest strat se prinde plasa, care cu partea dintata a mistriei se infige in mortarul proaspat: mai intai pe centrul plasei se apoi spre margini.Dupa aceea se intinde stratul de mortar, pentru a acoperi plasa in intregime si se netezeste cu grija. Grosimea stratului protector trebuie sa fie de 3-5 mm.
Realizarea retelei protectoare

Toate colturile deschiderilor spre exterior necesita o intarire suplimentara cu petice din fibra de sticla lipite oblic cu dimensiuni care sa nu fie mai mici de 35 x 20 cm. Acestea impiedica aparitia crapaturilor oblice care pornesc din colturi.
Realizarea tencuielii pentru exterior


Tencuielile decorative acrilice se pot aplica la 3 ore dupa uscarea stratului de vopsea grand cu CT16. Tencuielile acrilice CT60 si CT63 sunt gata preparate, dar inainte de utilizare, continutul galetii trebuie omogenizat cu ajutorul unei bormasini prevazuta cu un amestecator. Pentru tencuirea unui perete trebuie folosite materiale din acelasi lot in scopul evitarii usoarelor diferente de nuanta datorita granulatiei naturale pe care o contine tencuiala decorativa.
Nu trebuie sa folosim instrumente sau recipiente ruginite. Tencuiala in straturi subtiri se usuca destul de repede si de aceea nu trebuie lasata in locuri insorite. Pasta trebuie aplicala in mod egal cu o drisca de metal pe suprafata pregatita. Granulele pe care le contine usureaza aplicarea in straturi egale, acest lucru fiind esential pentru obtinerea unui aspect omogen.

Atunci cand materialul nu se mai lipeste de gletiera, cu ajutorul unei driste din plastic, trebuie sa nivelati stratul aplicat.In functie de directia de miscare a gletierei, se pot obtine diferite modele datorita granulelor pe care tencuiala le contine.
In cazul tecuielii CT60 cu granulatie de 1 ,5 mm se obtine o suprafata cu un aspect zgrunturos si omogen prin nivelare cu drisca de plastic.

In cazul tencuielilor cu granulatie mai mare, de ex. CT63 (3 mm) sau CT64 (5 mm), se obtine o suprafata cu aspect de scoarta de copac in functie de sensul de miscare a gletierei.

Se recomanda sa acoperim o suprafata continua fara intreruperi. Daca totusi oprirea lucrului este necesara, trebuie sa obtinem o linie dreapta a zugravelii. Acest lucru face posibila aplicarea unei bande adezive. Astfel, puteti folosi vopsele in tonuri diferite.


Pentru a evita aparitia nadelor, se recomanda sa acoperim o suprafata continua fara intreruperi. De aceea schela trebuie sa fie montata pe toata fatada iar operatiunea sa fie bine organizata.


Nu trebuie sa aplicam Ceresit CT60 (63, 64) pe zone expuse razelor soarelui si sa prevenim uscarea prematura a tencuielii. Suprafata tencuita trebuie protejata de ploaie pana la uscarea completa.

Daca se doreste schimbarea culorii tencuielii sau daca aceasta se degradeaza in timp - se poate folosi vopseaua acrilica pentru exterior Ceresit CT54, disponibila deasemenea intr-o gama larga de culori.

Stratul protector intarit poate fi tratat cu vopseaua grund Ceresit CT 16. Vospeaua se aplica cu bidineaua. Nu este necesar folosirea trafaletului si nu trebuie sa diluati vopseaua CT 16 cu apa.
Baza cladirii poate fi acoperita cu tencuiala 'mozaic'. CT 77 se aplica si se netezeste cu o drisca de metal. Dupa uscare, se obtine o tencuiala colorata cu aspect sticlos, usor de intretinut.5. Folosirea polistirenului expandat la acoperisuriFig. 13. Izolatia termica a unui acoperis

1.Planseu beton; Pardoseala; 3. Gips carton; 4. Bariera control vapori; 5. Astereala; 6. Material hidroizolant; 7. Capriori lemn; 8. Laturi lemn; 9. Polistiren expandat; 10. Polistiren expandat; 11. Sipci lemn ; 1 Tencuiala; 13. Polistiren expandat; 14. Tigla beton dublu roman; 15. Lat longitudinal; 16. Zidarie portanta BC

6. Folosirea panourilor la realizarea termoizolatiilor


Sistemul de perete KS1000 SF este o solutie constructiva cu imbinare ascunsa, cu posibilitati de montaj vertical sau orizontal, care se preteaza ca sistem de inchideri pentru toate imobilele cu exceptia celor cu temperaturi interioare joase (sub 0 C).


Fig. 14. Sistemul de perete KS1000 SF

Dimensiuni si mase

a)Profilare- exterior

b)Profilare - interior


Grosimea panoului (mm)masa (kg/m2)

tabla 0.6/0.4 mmc) Tolerantele produsului

Lungimea panouluiLungimea panoului mai mica de 6 m


+-4 mm

Lungimea panoului intre 6 m si 12 m


+-6 mm

Lungimea panoului cel putin egala cu 12 m


+-8 mm

Latimea panoului


+-3 mm

GrosimeaGrosimea panoului d ≤ 50 mm


+-2 mm

Grosimea panoului 50 mm < d < 100 mm

+3 mm

-2 mm

Grosimea panoului d ≥ 100 mm

+3 mm

-3 mm

Rectangularitatea capatului taiat ≤ 0,5 % latimea panoului.Incovoierea panoului (∆1 + ∆2) / 2 ≤ 10 mm

d) Lungimi disponibile

Lungimea standard a panourilor e de la 2 pana la 14,5 metri. Panourile mai scurte de 2 m si mai lungi de 14,5 m se pot furniza cu consultarea Departamentului Tehnic Kingspan.

Otel

a) Posibilitati de protectie galvanica

- Otel zincat la cald cu un total de 275 g/m2 zinc, conform EN 10147:2000. Acesta poate fi acoperit in mai multe variante: Poliester, PVDF, Plastisol si Foodsafe.

- Galvatit, otel zincat conform normei EN 10147, cu masa totala a zincului de 275 g/m2, pentru suprafetele Celestia, Poliester, PVDF, Plastisol si Foodsafe.

- Galvalloy, otel protejat la cald cu un aliaj eutectic cu o compozitie din cca 95 % Zn, 5 % Al si alti aditivi conform normei EN 10214, pentru invelitoarea HPS200


b) Grosimile substratului

- Grosimea standard a tablei exterioare 0,60 mm.

- Grosimea standard a tablei interioare 0,40 mm.

- Alte grosimi sunt disponibile dupa consultarea Departamentului Tehnic Kingspan.

8. Variantele de acoperire exterioara

9.1. Poliester Standard - PES

Poliester este un sistem de acoperire universal si economic, ce se poate folosi la interior si exterior. Grosimea nominala a invelisului e 25 m.

PVDF

Acoperirea PVDF pastreaza cel mai bine culoarea si luciul si are o buna rezistenta impotriva coroziunii. Grosimea nominala a acoperirii e 25 m. Poate fi folosit in conditiile climatice cu radiatii UV puternice in combinatie cu temperaturi extreme si umiditate inalta. Sortimentul standard de culori include culoarea argintiu metalizat.

9.3. HPS200 (de la Corus)

HPS200 e un sistem de acoperire cu un aspect deosebit, examinat in laboratoare si santiere in conditii climatice aspre, pentru o utilizare universala. Invelisul sau rigid de 200 m (grosime nominala) are un finisaj exclusiv Scintilla si este disponibil in diferite nuante, oferind arhitectilor o paleta larga de culori.

9. 4. Plastisol 200 m

HPS200 e un sistem de acoperire cu un aspect deosebit, examinat in laboratoare si santiere in conditii climatice aspre, pentru o utilizare universala. Invelisul sau rigid de 200 m (grosime nominala) are un finisaj exclusiv Scintilla si este disponibil in diferite nuante, oferind arhitectilor o paleta larga de culori.

9.5. Celestia (de la Corus)

Celestia este o acoperire cu aspect metalizat, realizata dintr-un invelis de inalta calitate Plastisol de 120 m (grosime nominala). Produsul are in forma standard, pe partea inferioara, o acoperire de inalta calitate din poliester. Varianta metalizata capteaza lumina si miscarea, da suprafetei placate adancime si viata.

10. Variantele de acoperire interioara

10.1. Poliester

Invelisul de poliester cu o grosime nominala de 15 m. Culoarea standard este alb-gri (asemanatoare cu RAL 9002).

10. Emailare

Email cu o grosime nominala de 22 m cu un finisaj alb.

10.3. Foodsafe

Suprafata acestui invelis din polimer de 150 m grosime este netoxica, rezistenta la actiunea mucegaiului, durabila si se curata usor. Stratul de acoperire este inert chimic si netoxic la un contactul efectiv cu produsele alimentare neambalate. Culoarea standard este alba.

Nucleu de izolare

Nucleul de izolare standard este spuma poliuretanica rigida cu celule inchise. Nu este toxic, se preteaza si pentru industria alimentara si nu contine CFC/HCFC.

11 Materiale de etansare KS1000 SF

11.1. Imbinarea laterala

Toate imbinarile laterale au o garnitura continua autoadeziva aplicata din productie.

11. Imbiarea longitudinala

Toate imbinarile longitudinale (ferestre, usi, lacrimare) trebuie etansate cu o garnitura continua PE autoadeziva 20x4 mm (20x3 mm) aplicata in santier (vezi detaliile constructive).

11.3.Imbinarile cu alte panouri

Imbinarile dintre panourile de perete si cele de acoperis, precum si toate strapungerile facute panourilor trebuie etansate cu PUR aplicat local cu pistolul.

Fata interioara a panourilor trebuie etansata la imbinari cu o garnitura anticondens PE autoadeziva 9 x 3 mm.


La contactul dintre panouri si structura in zonele de risc, acolo unde se impune (coama, jgheab, suprapunere longitudinala), se aplica o garnitura autoadeziva continua PE 20x5mm (vezi detaliile constructive)


1 Sistemul de perete KS1000 SF

11. Performante

Izolare termica

Grosimea panoului

Valoarea U (W/m2K)

(mm)

Fara HCFC = 0.022

50

0.41

60

0.35

70

0.30

80

0.26

100

0.21

1 Biologic

Panourile sandwich izolatoare Kingspan sunt imune la atacul mucegaiului, ciupercilor si insectelor. La fabricatie nu se foloseste uree formaldehidica iar panourile nu sunt toxice.

13. Rezistenta la foc

Panourile sandwich izolatoare KS1000 SF au fost examinate, aprobate si indeplinesc cerintele regulamentelor si normelor europene si nationale pentru constructii. Panourile nu contribuie la raspandirea incendiului si nu intretin arderea.


14. Acustica

Toate panourile KS1000 SF au o valoare ridicata a izolarii fonice exprimata printr-un numar Rw=25 dB

15. Ambalarea standard - transport rutier

Panourile KS1000 SF se depoziteaza cu partea exterioara spre partea interioara. Partea de sus, de jos, laterale si din fata se protejeaza cu spuma si cofraje si intregul palet este acoperit cu folie de polietilena. Numarul de panouri din fiecare pachet depinde de lungimea si grosimea acestora. Tabelul de mai jos e prezentat ca ghid.

Numarul de panouri este mai redus in cazul paletilor agabaritici. Inaltimea standard a paletului e 1- 100 mm. Masa maxima a paletului e 3 500 kgGrosime nucleu panou (mm)


Numar de panouri intr-un pachet16. Livrare

Toate livrarile (in situatii standard) se realizeaza prin transport rutier la locul proiectului. Clientul este responsabil pentru descarcare.

13. Modul de instalare al panourilor

13.1. Panouri montate orizontal

Instalarea panourilor incepe de la partea de jos, dupa instalarea corecta a lacrimarului si a reazemului inferior. Asezati panoul pe reazeme si fixati-l la partea de sus cu 1 sau 2 suruburi, in functie de presiunea vantului.

Asezati cel de-al doilea panou peste primul, verificand imbinarea, alinierea si izolarea acestora. Fixati panoul pe structura metalica. Panourile nu necesita o izolare suplimentara deoarece au aplicata o garnitura autoadeziva din productie.

Continuati aceeasi procedura pana la varful peretelui, taind panoul terminal la lungimea impusa. Capatul liber al panoului terminal trebuie fixat de structura la maximum 500 mm.

Acolo unde se folosesc suruburi cu imbinare vizibila, la coltuti, usi, ferestre, atic, acestea trebuie mascate cu accesorii pentru a pastra designul *imbinare ascunsa*.

13. Panouri montate vertical

Asigurati-va ca exista un reazem aliniat, permanent sau temporar, pe toata lungimea cladirii, inainte de inceperea instalarii.

Fixati lacrimarul pe structura secundara, asigurand orizontalitatea acestuia.

Fixati primul panou in dreptul coltului cladirii, verificand verticalitatea acestuia inainte de fixare. Folositi suruburi pentru imbinare ascunsa la nut si suruburi pentru imbinare vizibila la feder. Fixati cu 1 sau 2 suruburi, in functie de presiunea vantului.

Imbinati cel de-al doilea panou cu primul, verificand verticalitatea acestuia si modul ferm de imbinare. Fixati panoul pe fiecare pana, folosind numarul specificat de suruburi.

Continuati pana peretele este complet.

Acolo unde este necesar, panourile pot fi taiate (in dreptul colturilor si al golurilor). In acest caz trebuie folosite suruburi pentru imbinare vizibila care se mascheaza ulterior cu accesorii.


14. Accesorii / Borduri

Accesoriile si bordurile trebuie instalate cu grija, avand in vedere alinierea acestora, izolarea si taierea la capete

14.1. Calitatea

Panourile sandwich izolatoare Kingspan se fabrica din materiale de cea mai inalta calitate, prin folosirea de mijloace moderne de productie si a normelor stricte de control al calitatii, intrunind cerintele ISO 9001:2000. Se asigura astfel fiabilitate si durata de viata indelungata.

14. Regulamente de constructii

Panourile sandwich izolatoare Kingspan KS1000 SF intrunesc regulamentele si normele nationale pentru constructii.

14.3. Alegerea elementelor de fixare

Fixare - SFS intec

Produs: Otel - KS1000 SF sistem de perete, pozitia de fixare: ascunsa (garnitura de etansare diametrul 16 mm)

Produs: Beton - KS1000 SF sistem de perete, pozitia de fixare: ascunsa (garnitura de etansare diametrul 16 mm)

Produs: Lemn - KS1000 SF sistem de perete, pozitia de fixare: ascunsa (garnitura de etansare diametrul 16 mm)


Fixare - EJOT

Produs: Otel - KS1000 SF sistem de perete, pozitia de fixare: ascunsa (garnitura de etansare cu diametrul de 16 mm)


Produs: Beton - KS1000 SF sistem de perete, pozitia de fixare: ascunsa (garnitura de etansare cu diametrul de 16 mm)


Produs: Lemn - KS1000 SF sistem de perete, pozitia de fixare: ascunsa (garnitura de etansare cu diametrul de 16 mm)

14.4. Detaliu de imbinare laterala

Imbinarea panourilor verticale


Recomandari pentru fixarea panourilor

*Model A (O singura fixare)


*Model B (Doua fixari)


14.5. Metode constructive

Panourile montate vertical necesita o structura de sustinere. Aceasta le confera rezistenta la presiune si suctiune. Structura principala prezentata este una tipica. Incarcarile panourilor depind de cerintele structurale specifice fiecarui proiect in parte.


Imbinarea dintre panouri

Imbinarea dintre doua panouri verticale
15. Sistemul de acoperis KS1000 RT

Sistemul panouri izolatoare tip tigla KS1000 RT se poate folosi pentru aplicatiile in constructii cu inclinarea acoperisului de cel putin 21% (120).


Fig. 15. Acoperis KS1000 RT

15.1. Materiale - Otel

a) Substrat

Otel Fe 220 G zincat prin imersie conform BS EN10147:199

Grosimea standard a tablei exterioare 0,7 mm, grosimea standard a tablei interioare 0,4 mm.

b) Acoperiri - Tabla exterioara rezistenta la influentele atmosferice

Un polimer de calitate foarte buna, grosimea 50 microni. Culoarea - teracota sau antracit.

Partea interioara a tablei e acoperita cu un invelis de poliester gri deschis.

c) Acoperiri - Tabla interioara

Email: un invelis gros de 15 microni folosit la acoperirea interioara a panourilor izolatoare. Culoarea standard e alb aprins, cu o suprafata usor de curatat

Poliizocianurat (PIR) cu ODP nul. Pentru produse certificate de LPCB, va rugam contactati Departamentul Tehnic Kingspan.

15.Etansare

Banda de etansare este aplicata pe imbinarea laterala pe linia de productie. Toate imbinarile laterale au o banda anticondens aplicata pe linia de productie.

16. Materiale de etansare KS1000 RT

16.1. Imbinarea laterala

Toate imbinarile laterale trebuie sa fie curate pentru a asigura o imbinare ferma.

16. Imbiarea longitudinala

Toate imbinarile longitudinale au lungimea de 150 mm trebuie etansate cu o garnitura din Butyl autoadeziva cu diametrul de 6 mm, la 10 mm de pasul profilului tip tigla.

16.3. Garniturile profilate

Acolo unde exista imbinari de profile metalice flate cu profilul tip tigla trebuie folosite garnituri profilate PE pentru a inchide spatiul din imbinare. Etansati garniturile profilate atit la capete cat si la partea de jos si de sus a acestora cu un izolant aplicat cu pistolul.

Imbinarile

Imbinarile dintre panourile de perete si cele de acoperis, precum si toate strapungerile facute panourilor trebuie etansate cu PIR aplicat local cu pistolul.
Fata interioara a panourilor trebuie etansata la imbinari cu o garnitura anticondens din butyl cu diametrul de 8 mm.

17. Sistemul de acoperis KS1000 RT

17.1. Performante

Izolare termica

Grosimea panoului

Valoarea U (W/m2K)

(mm)

= 0.022

45

0.45

60

0.32

80

0.25

100

0.20


17. Biologic

Panourile Kingspan sunt imune la mucegai, ciuperci si insecte. La fabricatie nu se foloseste uree formaldehidica iar panourile nu sunt toxice.

17.3. Rezistenta la foc

Panourile KS1000 RT Kingspan indeplinesc cerintele reglementarilor si normelor pentru constructii in privinta incendiului.

17.4. Acustica

Toate panourile KS1000 RT au o valoare ridicata a izolarii fonice -Rw=25 dB.

17.5. Ambalarea standard - transport rutier

Panourile KS1000 RT sunt asezate cu partea rezistenta la influentele externe in jos, iar la despachetare si montaj este necesara intoarcerea acestora. Partea de sus, de jos, lateralele si capetele paletilor sunt protejate cu bucati de izolatie iar intregul palet e ambalat intr-o folie de plastic. Numarul de panouri din fiecare pachet cu panouri de 45 mm este de maximum 10, inaltimea tipica a paletului e 1 100 mm. Numarul de panouri dintr-un pachet depinde de lungimea si grosimea panoului.


17.6. Livrare

Toate livrarile (in situatii standard) se realizeaza prin transport rutier la locul proiectului. Clientul este responsabil pentru descarcare.

SISTEM DE ACOPERIS KS1000 RT

17.7. Calitatea

Panourile sandwich izolatoare Kingspan se fabrica din materiale de cea mai inalta calitate prin folosirea mijloacelor moderne de productie conform standardelor stricte de control al calitatii in conformitate cu normele ISO9001:2000, ceea ce asigura o fiabilitate si durata de viata indelungata.

17.8. Regulamente de constructii (Agremente)

Panourile sandwich izolatoare Kingspan KS1000 RT indeplinesc regulamentele si normele nationale pentru constructii.

17.9. Garantii

Kingspan acorda garantie pentru invelisul exterior si pentru intregul produs in baza proiectului concret.

18. Elemente de fixare

18.1.Principale

Toate elementele de fixare principale trebuie sa fie cu filetul inalt de tip special, fabricate din otel austenitic inoxidabil si prevazute cu o saiba fixata cu diametru de 19 mm din otel inoxidabil si cu un cap jos acoperit corespunzator culorii panoului. Toate elementele de fixare trebuie sa fie amplasate prin dolia profilului, cel putin trei elemente de fixare la panou si sprijin, repartizate pe latime la intervale uniforme. Indeplinirea cerintelor normelor poate necesita asigurarea fixarii auxiliare in zonele cu suctiune locala superioara.

18. Secundare

Elementele de tabla vor fi fixate la distante axiale de maximum 450 mm, cu suruburi de coasere din otel austenitic inoxidabil, cu saibe fixate cu diametru de 14 mm din otel inoxidabil si cu un cap jos acoperit corespunzator culorii panoului. Elementele de fixare sunt puse la dispozitie de producatorul Powell Gee.

Fig 16. Detaliu de imbinare laterala

18.3. Directia de instalare

Panourile se produc astfel incat sa se monteze de la stanga la dreapta. Panourile trebuie imbinate is sens invers la segmentele triunghiulare si la imbinarile laterale
in coama.
Pozitia de fixare este prezentata mai jos.

Fig. 17. Imbinare laterala - imbinare in sens invers
Fig. 18. Imbinare longitudinala standardFig. 19 Imbinare longitudinala cu armatura de extensie


Fig 20. Imbinare longitudinala cu armatura de extensie

Fig. 21 Jgheab semirotund


Fig. 22 Mascarea jgheabului


Fig. 23 Jgheab metalic cu scafa

Fig. 24 Detaliu de coama - Capac de coama semirotund

25 mm garnitura profilata la
punctul cel mai de jos

15 mm garnitura profilata la
punctul mediu

5 mm garnitura profilata la punctul cel mai de sus


Distanta de-a lungul tiglei
(X)

Dimensiunea de baza (A)

Cod garnitura

0 - 65 mm

5 mm

FRTR05MP

66 - 195 mm

15 mm

FRTR15MP

196 - 325 mm

25 mm

FRTR25MP


La detalierea coamei, trebuie considerata relatia dintre panoul taiat si accesoriul de coama, pentru mentinerea unei linii drepte.
In functie de acesta relatie, dimensiunea de baza a garniturii variaza.

Unghiul panoului tip tigla cauzeaza o variatie in adancime de 20 mm si astfel sunt necesare cele trei dimensiuni de baza de 5 mm, 15 mm si 25 mm. Detaliul de mai jos prezinta situatiile diferite care pot aparea.

Fig. 25. Detalii de borduri


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }