QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate constructii

Transformatorul de retea - Cum se realizeaza un transformator de retea?
Transformatorul de retea - Cum se realizeaza un transformator de retea?


Transformatorul de retea reprezinta unul din elementele esentiale din cadrul unui montaj electronic. El indeplineste rolul conversiei parametrilor energiei electrice preluate de la reteaua de alimentare, in scopul adaptarii tensiune-curent la necesitatile energetice ale montajului. Pentru realizarea unui transformator de retea este necesar a se cunoaste urmatoarele date initiale:

tensiunile de la bornele infasurarii U1 si bornele infasurarilor secundare U21, U22, . , U2n;
curentii maximi preluati de la bornele infasurarii secundare are I21, I22, . , I2n.

Parametrii necesari stabilirii elementelor constituente practice ale transformatorului se calculeaza in felul urmator:

puterea totala preluata de la retea:

P1 = 1,05 (P21 + P22 + . + P2n)

P21 = U21I21, P22 = U22I22, . , P2n =U2nI2n.


curentul de la infasurarea primara, preluat de la retea:

dimensiunile miezului magnetic (sectiunea a b)se recomanda a 1,2b

calculul numarului de volti pe spira e si al numarului total de spire al infasurarii:Se calculeaza suprafata minima a ferestrei transformatorului (suprafata in care intra carcasa bobinata).


se alege unul din tipurile de tola, avand in vedere si grosimea peretilor carcasei pe care se executa bobinajul infasurarilor:
Avand aceste date pregatite, se trece la realizarea practica a transformatorului. Carcasa pe care se executa bobinajul infasurarilor este realizata dintr-un material izolant de tip pertinax, textolit, sticlotextolit etc. Se recomanda ca detaliul ca detaliul C (vezi anexa 8) sa aiba o grosime de 1,5 . 2 ori mai mare decat detaliile A si B. Dimensiunile detaliilor A, B si C ale carcasei se coreleaza astfel incat tolele miezului magnetic sa intre relativ usor, dar fara joc, in spatiul interior al carcasei bobinate (vezi anexa 9).

Bobinajul se realizeaza avand grija ca la fiecare strat sa fie dispusa o fasie izolata din prespan sau hostafan (sau panza uleiata). Infasurarea primara se realizeaza prima, se dispun doua straturi de panza uleiata pentru o izolatie dintre infasurarile secundare si retea cat mai buna, si apoi se continua bobinarea infasurarilor secundare. Se recomanda ca lungimea terminalelor infasurarilor sa aiba minim 15 cm. Fiecare terminal se izoleaza suplimentar cu un tub izolant din PVC, tesatura de sticla impregnata, etc.

Dupa realizarea ultimului strat, bobina se impregneaza cu vopsea lac nitrocelulozic subtire, se lasa sa se usuce bine (minim 12 ore) si ulterior se acopera cu un ultim strat protector din prespan sau alt material izolant (hostafan, triafol etc.).

Dupa realizarea bobinarii carcasei, aceasta se intoleaza cu atentie (pentru a nu zgaria bobina sau terminalele) si apoi miezul magnetic se strange cu ajutorul pieselor de strangere. Tolele se vor dispune alternativ (E + I, I + E etc.) pentru a micsora cat mai mult intrefierul circuitului magnetic format de acestea. Dupa strangere miezul se pensuleaza cu un lac sau vopsea fluida in vederea impregnarii si se lasa la uscat minim 6 ore. Dupa necesitati, se poate prevedea si o placa de borne cu cose, care sa fie prinsa de piesele de strangere ale miezului magnetic. Terminalele bobinei se sudeaza prin cositorire la cosele placii de borne, care se marcheaza corespunzator prin numere sau litere, in vederea identificarii cu usurinta.loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }