QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate constructii

Functionarea instalatiei de aer conditionat casnic
Functionarea instalatiei de aer conditionat casnic


Deoarece functionarea sistemul de climatizare se bazeaza ca si principii de baza pe functionarea sistemului de aer conditionat manual vom explica pentru inceput functionarea unui astfel de sistem. Principiul de functionare este simplu si toate sistemele de refrigerare congelare il folosesc. Astfel il gasim pe frigidere, pe refrigeratoare etc.
Sistemul este compus dintr-un compresor, un evaporator, un cendensor si un ventilator. Rolul compresorului este acela de a impinge agentul de racire prin instalatie. Condensorul, evaporatorul si compresorul sunt legate intre ele prin conducte de cupru astfel incat sa asigure circulatia continua a agentului de racire fara sa se produca pierderi.
Secretul functionarii unui astfel de sistem este dat de proprietatile agentului de racire. Ca agent de racire in astfel de instalatii se foloseste freonul. Freonul este sub forma lichida si se transporta si depoziteaza in rezervoare. Prin absorbtia de caldura freonul se evapora si se transporma din stare lichida in stare de vapori si se incalzeste. In evaporator are loc schimbul de caldura astfel: aerul care trece prin evaporator (inpins de catre ventilator) cedeaza caldura freonului si in acest fel aerul se raceste si freonul se incalzeste si se evapora. Astfel aerul inaintea intrarii in evaporator este cald iar la iesirea din evaporator este rece. Tot acest fenomen este natural.aerul care iese din evaporator este directionat prin fantele spliterului interior catre interiorul camerei. Evaporatorul este de fapt un schimbator de caldura (radiator in termeni populari). Evaporatorul este montat de obicei in unitatea interioara din camera.
Freonul este impins de catre compresor in evoporator unde are loc procesul descris mai sus si apoi iese din evaporator sub forma gazoasa si isi continua traseul prin conducte ajungand la condensor. Condensorul este de asemenea un schimbator de caldura si este montat de obicei in unitatea externa. Aici are loc procesul invers cand aerul rece primeste caldura de la freon, aerul incalzindu-se, iar freonul racindu-se si condensand ajungand din nou in stare lichida. De aici incolo fenomenul se reia, acesta fiind mecanismul racirii aerului. Pentru a se produce acest fenomen este necesar ca freonul sa aiba o anumita presiune in istalatie.

Compresorul este un compresor rotativ cu pistoane si este montat in unitatea externa. Freonul are in compozitia sa un ulei care ajuta la ungerea componentelor in miscare ale compresorului, pentru a asigura o durata lunga de viata a acestuia.
 
  Principalele elemente constructive ale unei instalatii frigorifice sunt prezentate schematic in figura de mai jos.

schema instalatie frigorifica  Pe scurt, instalatia functioneaza astfel: agentul frigorific este comprimat in compresorul C, racit in condensatorul K, apoi, prin ventilul de laminare VL i se micsoreaza presiunea, dupa care se destinde in evaporatorul V si ajunge  iarasi in compresor, de unde ciclul se reia.
   Pe langa aceste elemente de baza, aparatele de aer conditionat mai sunt dotate cu filtre, vane cu 2, 3 si 4 cai, senzori, ventilatoare,  termostate, sisteme de protectie, comanda si control etc.
   Intretinerea normala a unitatii interioare consta in verificarea starii componentelor sale de baza - prefiltre si filtre mecanice, bateria evaporatorului, carcasa, ventilatorul, sistemul electro-mecanic de ghidare al aerului insuflat, placa electronica, senzorii, sistemul de drenaj al condensului, pompa de condens (unde exista).
   Unitatea exterioara contine cateva elemente pretentioase cum sunt: compresorul, ventilul de expansiune, condensatorul. Verificarea functionarii corecte a acestora trebuie facuta la inceputul sezonului cald. De asemenea, trebuie controlata existenta unei cantitati de freon corespunzatoare si completarea atunci cand este necesar.
   Cele doua unitati se leaga printr-un manunchi termoizolat (traseu frigorific) care contine tevi de freon, conductori electrici, furtun pentru eliminarea condensului

loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }