QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate constructii

Dioda redresoareDIODA REDRESOARE


1. Notiuni teoretice:

Dioda este un dispozitiv semiconductor obtinut pe baza unei jonctiuni p-n. Din punct de vedere constructiv dioda este alcatuita dintr-un monocristal de siliciu astfel impurificat incit sa rezulte doua regiuni de tip diferit p respectiv n denumite anod ( A ) si catod ( K ). Cristalul prezinta portiuni metalizate pe care sunt sudati electrozi metalici, acest ansamblu fiind inchis intr-o capsula din plastic sau metal. Diodele redresoare sunt realizate din siliciu datorita avantajelor acestuia prin comparatie cu germaniu :- curent invers extrem de mic : (nA)

- tensiune de strapungere mare : ( V sute de volti )

- temperatura mare a jonctiunii : ( ≈ 200˚C )

Caracteristica curent-tensiune a unei diode redresoare este un grafic determinat experimental ce exprima dependenta curentului prin dioda in functie de tensiunea la bornele acesteia : i = F(u )

- In polarizare directa dioda incepe sa conduca in momentul in care tensiunea la bornele acesteia atinge o valoare de deschidere (prag),care la ddiodele cu siliciu este de ordinul 0,4 0,8 V. Pentru tensiuni mai mari curentul prin dioda creste rapid pana la o valoare maxima admisibila specificata in catalogul producatorului.

Dioda polarizata direct conduce si se comporta ca un rezistor de valoare foarte mica (fractiuni de Daca se neglijeaza aceasta rezistenta dioda poate fi asimilata cu un intrerupator inchis.

- In polarizare inversa curentul prin dioda are valori extrm de mici de ordinul nA si nu depinde de tensiunea aplicata. Dioda polarizata invers nu conduce si se comporta ca un rezistor de valoare foarte mare  sute de M G Daca se neglijeaza curentul invers dioda poate fi asimilata cu un intrerupator deschis. Tensiunea aplicata diodei in polarizare inversa este limitata de tensiunea de strapungere.


2. Scopul lucrarii :

- trasarea caracteristicii curent ─ tensiune, i = F(u) a unei diode redresoare in polarizare directa si inversa


3. Scheme de montaj :

- In polarizare directa deoarece dioda are orezistenta interna foarte mica,comparabila cu rezistenta interna a ampermetrului se utilizeaza o schema de montaj de tip aval. Se va utiliza un voltmetru electronic cu rezistenta interna foarte mare , Rv = 10 M ,astfel incat curentul, i In acest caz, i = i

- In polarizare inversa deoarece dioda are o rezisternta interna foarte mare comparabila cu rezistenta interna a voltmetrului se va utiliza o schema de montaj de tip amonte. In acest caz , u ≈ 0 ,si u = u4.Nomenclatorul aparatelor :

STR = sursa de tensiune reglabila

A = ampermetru de curent continuu

V = voltmetru electronic digital ( Zi = 10 MΩ )

L = lampa cu incandescenta: 24V / 100W

D = dioda redresoare :


5.Modul de lucru :

- se executa montajul in varianta aval corespunzator polarizarii directe

- se regleaza curentul in circuit la valorile inscrise in tabel

- se masoara de fiecare data tensiunea la bornele diodei aflata in conductie

- se executa montajul in varianta amonte corespunzator polarizarii inverse

- se regleaza tensiunea la valorile inscrise in tabel

- se masoara de ficare data curentul invers prin dioda blocata

- se reprezinta grafic caracteristica curent - tensiune : i = F ( u ), in polarizare directa si inversa


6. Rezultate experimentale :Nr.

crt.

u

[ V ]


i

[ A ]

u

[ V ]

i

[ mA

1.


0,5

5


2.


13.


1,54.


25.


2,56.


37.


3,58.


49.


4,5

--


10.


5

--7.Interpretarea rezultatelor, observatii, concluzii:


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }