QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate comunicare

Specificatia postului

Specificatia postului


Corecta corelare intre locul de munca si persoana care-l va ocupa nu se poate face decat pe baza intelegerii exacte a activitatilor postului si a identificarii caracteristicilor cerute ocupantului pentru a reusi sa obtina performanta ceruta de post. De aceea la descrierea postului se ataseaza un supliment care va contine profilul calificarii necesare.

Specificatia postului este o lista care cuprinde capacitatile sau caracteristicile personale cerute ocupantului postului, nivelul de instruire, tipul de formare, experienta.

Specificatia postului este documentul prin care se detaliaza toate cerintele privind cunostintele, pregatirea profesionala, experienta, trasaturile de personalitate, aptitudinile fizice si psihice necesare ocuparii si realizarii performantei specifice postului.
Atunci cand scopul analizei este crearea unui nou post de munca, specificatiile rezultate se refera la caracteristicile postului cu implicatii asupra recrutarii persoanei care va ocupa postul de munca, respectiv nivelul de scolarizare, specializare sau supraspecializare, experienta in munca pentru indeplinirea obiectivelor postului creat. Alte elemente ale specificatiei au in vedere selectia persoanei care va ocupa postul de munca, respectiv nivelul cunostintelor sale in domeniu, aptitudinile personale, calitatile sale fizice si psihice.

Continutul specificatiei are importanta asupra modului de evaluare a postului in raport cu obiectivele organizatiei si a necesitatii perfectionarii profesionale a ocupantului postului pentru realizarea noilor obiective ale postului.

Pentru elaborarea specificatiilor de post in domeniul asigurarilor este necesar sa avem in vedere specificul muncii, locul si rolul postului in angrenajul activitatilor din compania de asigurari.

Specificatia postului de agent de asigurare, respectiv de contractare si incheiere de contracte de asigurare se concepe pe elementele cheie ale postului in conformitate cu modelul prezentat in fig 2.8 iar acestea la randul lor se vor departaja pe doua criterii: esentiale postului si de dorit pentru obtinerea performantei pe post.


Modelul de formular al profilului postului de agent de asigurare sau inspector de asigurare criterii cheie din specificatia postului- este prezentat in figura 5.1.

In practica, fiecare din calitatile enumerate se pot nota cu puncte de la 1 la 5, cifra 5 constituind punctajul maxim in evaluarea calitatilor unei persoane care doreste sa ocupe postul de agent de asigurare iar posturile vor fi ocupate de candidatii care intrunesc punctaj maxim atat la sectiunea esential cat si la cele dezirabile.

In acceptiunea noastra, acei candidati care intrunesc punctajul maxim au cele mai mari sanse sa reuseasca in aceasta profesie.

Pentru posturile de coordonare, organizare si control al activitatilor de contractare, subscriere si administrare a asigurarilor din fiecare companie, caracteristicile profilurilor ocupantilor de post sunt impartite de departamentul de resurse umane in trei componente principale, respectiv cunostinte, deprinderi si aptitudini.

Fiecare din cele trei componente se poate detalia in functie de locul si rolul postului in angrenajul companiei de asigurari, astfel nivelul cunostintelor de asigurari pe care trebuie sa le aiba fiecare ocupant de post sau candidat de post si responsabilitatile acestuia se stabilesc de catre departamentul de resurse umane pentru ca ocupantul de post sa-si poata indeplini sarcinile si atributiile care-i sunt repartizate.

Deprinderile pe care ocupantul postului trebuie sa le aiba la manuirea echipamentelor electronice de comunicare scrisa si orala pentru redactarea rapoartelor catre superiorii ierarhici si pentru culegerea informatiilor din piata interna si internationala de asigurari despre produsele noi si directiile in care se indreapta sectorul de asigurari.

Aptitudinile personale sunt definite prin spirit de initiativa, abilitati de organizare, coordonare si control, daca acesta are in subordine alte persoane care contracteaza asigurari.

Alte componente ale specificatiei posturilor caracteristice domeniului asiguratorilor se refera la abilitatile de comunicare, de intelegere a dinamicii industriei asigurarilor, capacitatea de a lucra cu tipuri de personalitati diverse, interes pentru tot ceea ce este nou in domeniul asigurarilor, creativitate pentru gasirea de solutii originale la problemele nou aparute.

Figura 5.1.- Profilul postului de Agent sau Inspector de asigurare


Model de formular a profilului postului de manager asigurari folosind criterii cheie din specificatia postului. Determinarea profilului pentru postul de manager asigurari se poate

face dupa metoda descrisa la postul de agent sau inspector de asigurare, respectiv fiecare din calitatile solicitate notandu-se cu puncte de la 1 la 5, punctaj maxim primind calitatea pe care un candidat o are mai accentuat. Specificatiile posturilor se alcatuiesc in concordanta cu factorii avuti in vedere drept criterii de evaluare a posturilor. Specificatiile vor contine informatii care sa fie in concordanta cu gradul in care fiecare factor influenteaza postul analizat. Gradul de influenta a fiecarui factor din specificatie trebuie sa corespunda cu rolul si locul postului in structura organizatorica a companiei de asigurari, astfel fiecarui factor din specificatie i se vor acorda un numar de puncte in conformitate cu importanta factorului in indeplinirea sarcinilor aferente postului.Figura 5.2.- Profilul postului de Director al Directiei de Asigurari


Parerea noastra este ca determinarea profilurilor posturilor dupa metoda descrisa ar permite unui numar mare de agenti de asigurare angajati sa obtina performante in perioade scurte de timp iar pentru posturile de analiza, coordonare si control ar permite departamentului de resurse umane sa faca o evaluare corecta si concreta a contributiei fiecarui angajat la indeplinirea obiectivelor companieiNu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }