QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate comunicare

Obiectul negocierii colective. Desfasurarea negocierii. Constatarea reprezentativitatii partilor.
Obiectul negocierii colective. Desfasurarea negocierii. Constatarea reprezentativitatii partilor


Potrivit Legii 130/1996 negocierea colectiva va avea ca obiect, cel putin, salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru si conditiile de munca. Se vor negocia obligatoriu si masurile de protectie a muncii.

In contractele colective de munca pot fi incluse urmatoarele categorii de clauze :
Clauze care privesc drepturi de personal in masura in care actele normative din domeniul legislatiei muncii prevad ca acestea se stabilesc prin negocieri colective.

Clauze privind acordarea unor drepturi de personal in cuantumuri superioare celor prevazute de legislatiei muncii

Clauze in legatura cu unele drepturi de personal referitor la care actele normative in domeniul legislatiei muncii nu contin niciun fel de reglementari

Clauze prin care se diminueaza anumite obligatii ale salariatilor, in masura in care obligatiile respective sunt stabilite prin norme legale dispozitive.

Posibilitatea includerii tuturor acestor categorii de clauze decurge sub aspect economic, din specificul economiei de piata si sub aspect juridic, din principiul libertatii contractuale. Potrivit art. 8 alin. 4 din Legea 130/1996, la incheierea contractului colectiv de munca, prevederile legale referitoare la drepturile salariatilor au un caracter minimal.

a) Initiativa negocierii apartine patronului. Daca patronul nu angajeaza negocierea, aceasta poate avea loc la cererea organizatiei sindicale sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz. In termen de 15 zile de la data formularii cererii de catre acestia, patronul are obligatia sa convoace partile in vederea negocierii contractului colectiv de munca. La prima intrunire a partilor se stabilesc urmatoarele :

- informatiile pe care patronul le va pune la dispozitia delegatilor sindicali sau ai salariilor si data la care urmeaza a indeplini aceasta obligatie,

- locul si calendarul reuniunilor.

Legea nu stabileste numarul persoanelor, din partea patronului si respectiv, sindicatul, federatiei, confederatiei sindicale, care participa la negociere. Astfel acest numar se stabileste de catre parti de comun acord. In toate cazurile ( indiferent de nivel), durata negocierii colective nu poate depasi 60 de zile.Legea precizeaza ca neindeplinirea obligatiei de a negocia de catre patron constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda. Daca patronul negociaza, dar refuza totusi sa incheie un contract colectiv de munca sau, fara a refuza, si s-a depasit termenul de 60 de zile si partile nu au hotarat sa prelungeasca efectele contractului anterior, nu se va mai aplica amenda contraventionala

b)Legea 130/1996 stabileste ca la negocierea clauzelor si la incheierea contractelor colective, partile sunt egale si libere.

c) Potrivit principiului bunei credinte i se impune angajatorului ca pe durata legala a negocierii colective, sa nu se ia masuri care sa afecteze intregul colectiv de salariati,

Indeplinirea conditiilor de reprezentativitate pentru federatii si confederatii, precum si pentru asociatiile patronale se constata de catre Tribunalul municipiului Bucuresti, la cererea acestora (la nivel de ramura si national). Reprezentativitatea sindicatelor la nivel de unitate se stabileste prin hotararea judecatoriei.

Reprezentativitatea partenerilor sociali este valabila pentru orice contracte colective de munca incheiate in termen de 4 ani de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de constatare a reprezentativitatii lor. Hotararile judecatoresti ramase definitive se comunica Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, care tin evidenta acestora.
A se vedea si Alexandru Ticlea, op. cit., p.320
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }