QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate comunicare

Clasificarea Blogosferei actuale:Clasificarea Blogosferei actuale:


Teoreticienii comunicarii afirma ca, din motive tehnologice si sociale este nevoie de cateva zeci de ani pentru ca un mijloc de comunicare nou sa ajunga in toate colturile lumii. Cu toate acestea, blogul aparut in 1997 a parcurs tot acest drum in numai cativa ani. Pana la aparitia blogurilor, utilizatorii de mediu online aveau la dispozitie doar site-urile. Acestea erau actualizate regulat si contineau linkuri catre alte site-uri, iar cu ajutorul forumurilor site-urile creau si posibilitatea unui feed-back. Actualizarea acestor site-uri necesita cunostinte speciale si resurse tehnologice dedicate si era facuta doar de catre un administrator (apud D. Gutu-Tudor 2007, p.37).

O data cu aparitita blogurilor, informatia a putut fi transmisa mult mai usor si intr-un timp mult mai real, deoarece, prin crearea unui blog, fiecare utilizator poate fi propriul sau administrator.In acest sens, noile tehnologii au pus la dispozitia utilizatorilor posibilitatea de a putea posta filmulete proprii, melodii, pe langa clasicele mesaje scrise. Astfel, tematica blogurilor a devenit diversificata, ele ajungand astfel in zilele noastre sa poata fi clasificate, dupa cum se arata in cartea New Media scrisa de Dorina Gutu-Tudor in 2007.

Blogurile disperarii: Specialistii in comunicarea online considera atentatele din 11 septembrie 2001 din SUA punctul de pornire in dezvoltarea blogosferei. Elucidarea misterului care plana asupra atentatelor din America s-a conturat in jurul informatiilor furnizate de oameni obisnuiti, martori ai evenimentelor care au publicat intr-un timp foarte scurt pe internet, informattii si imagini filmate cu telefoanele mobile. Informattiile oficiale au putut fi completate in acest mod si au capatat conotatiti emotitonale suplimentare. La nivel mondial, nevoia de informatie era imensa, iar blogurile au oferit exact sansa de care avea nevoie o planeta intreaga, pentru a se informa (apud D. Gutu-Tudor 2007, pp. 38-39).

Blogurile solidaritatii: au aparut odata cu implicarea SUA in razboiul impotriva Irakului si in Afganistan. Au aparut astfel bloguri noi, multe dintre ele pro sau contra presedintelui Bush, iar comentariile de pe blogurile care tratau teme politice sau de razboi a crescut intr-un mod alert, odata cu evolutia evenimentelor. Impactul nu a fost limitat numai la blogosfera americana. Masaje de aprobare sau dezaprobare a interventiei americane in aceste doua zone de conflict au aparut in intreaga lume (apud D. Gutu-Tudor 2007, pp. 39-40).

Mai mult, evenimente din ultimii ani, precum razboiul din Irak sau uraganul Katrina, ori tsunami-ul din Asia au generat o reactie in lant in lumea blogosferei. Utilizatori de pe intreg cuprinsul planetei au trimis mesaje de solidaritate cu cei afectati de evenimentele mentionate mai sus. S-au strans fonduri, s-au creat campanii de ajutorare si sustinere a victimelor evenimentelor, s-au exprimat regrete si pareri in legatura cu acestea. In acest mod, cei afectati de razboi sau calamitati naturale au putut afla ca o lume intreaga este alaturi de ei si ii sprijina.

Blogurile sociale: aparute dintr-o nevoie acuta de comunicare, precum si din curiozitatea de a intra in contact cu oameni diferiti, din diferite colturi ale lumii, aceste bloguri sunt la ora actuala cele mai raspandite in blogosfera mondiala. Ele construiesc relatii, ajuta la formarea perceptiilor si la schimbarea mentalitatilor. Pentru cei mai tineri utilizatori de internet, aceste bloguri reprezinta o necesitate zilnica de a-si prezenta in cel mai deschis si liber mod posibil, gandurile, parerile, impresiile dar, mai ales, de a vorbi despre subiecte care pana acum erau considerate aproape tabu (apud D. Gutu-Tudor 2007, p. 40).

Blogurile politice: cu toate ca aceste bloguri exista de ceva timp in afara tarii noastre, la noi au inceput sa-si faca aparitia in ultimul an. Personalitati marcante ale scenei politice romanesti au apelat la acest mijloc comunicational pentru a-si putea expune unui numar cat mai mare de utilizatori, ideile, conceptele, doctrinele politice. In fapt, in spatele acestor intentii exista una singura: nevoia de promovare, mai ales in preajma campaniilor eletrorale. O campanie electorala desfasurata cu ajutorul media online este mult mai contructiva deoarece la ora actuala, clasa intelectuala care are acces la internet petrece mult timp in fata calculatorului, in detrimentul televizorului. Din acest motiv si, desigur, din considerente economice (o campanie desfasurata la nivel de blogosfera este mai putin costisitoare decat una publica) politicienii nostri au ales sa fie „la moda” prin crearea acestor bloguri politice. Un singur inconvenient le sta impotriva planurilor pe care doresc sa le puna in  aplicare si anume perceptia generala a consumatorilor de media online legata de identitatea adevaratului blogger politician. Stim cu totii ca politicienii sunt oameni ocupati, in consecinta utilizatorii considera ca altcineva se ocupa de administrarea acestor bloguri (apud D. Gutu-Tudor 2007, p. 167).Blogurile jurnalistice: reprezinta la ora actuala un factor decisiv in formarea opiniei publice. La noi in tara, renumiti jurnalisti au apelat la aceasta metoda de comunicare, pentru o mai buna libertate a presei. Una din caracteristicile de baza ale blogurilor o reprezinta libertatea de exprimare, care la ora actuala este cea mai aproape de definitia libertatii constitutionale de exprimare. De aceea, jurnalistii prefera ca, dincolo de informarea opiniei publice, sa foloseasca blogul si ca mijloc de exprimare a propriilor pareri, stiut fiind faptul ca un adevarat jurnalist este acela care prezinta cu obiectivitate faptele si evenimentele, neamestecand parerile personale cu desfasurarea evenimentelor. De aceea, un astfel de blog confera jurnalistului si posibilitatea de a-si expune si propria parere cu privire la un anumit subiect de actualitate(apud D. Gutu-Tudor 2007, pp. 29-30).

Blogurile tematice: aceasta categorie insumeaza toate acele bloguri care prezinta informatii cu caracter social: evenimente, timp liber, literatura, IT, servicii, etc. Clasificarea acestora depinde foarte mult de profilul abordat. Ele au luat fiinta din nevoia de a gasi, in cel mai scurt timp, o gama relativ completa de servicii, intr-un singur loc.

Si cum la ora actuala cele mai importante instrumente de manipulare a opiniei publice cu ajutorul internetului le reprezinta blogurile cu caracter politic si cele ale unor jurnalisti celebri (deoarece, voit sau nu, un jurnalist renumit este, in viziunea publicului, un formator de opinii, drept pentru care, parerea lui legata de un anumit fapt poate reprezenta un factor constitutiv deosebit de important si influent in formarea unei opinii publice), vom incerca sa dezbatem cateva dintre trasaturile definitorii ale acestor tipuri de bloguri.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }