QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate comunicare

Analiza muncii si a posturilorAnaliza muncii si a posturilorPentru indeplinirea obiectivelor stabilite a unei companii, conducerea organizatiei trebuie sa defineasca, sa grupeze si sa ierarhizeze in ordinea importantei toate activitatile care se desfasoara in cadrul ei.

Datorita diviziunii muncii din cadrul companiei, pe orizontala si pe verticala, eficienta economica a muncii se cuantificata atat la nivelul intregii companii cat si pe departamente, pe birouri sau grupe de lucru sau la nivel individual.

Diviziunea verticala se bazeaza pe stabilirea nivelurilor de autoritate care alcatuiesc linia ierarhica a structurii organizatiei. Diviziunea orizontala a muncii se bazeaza pe specializarea activitatilor. Analiza muncii pe cele doua axe presupune colectarea sistematica de informatii referitoare la intreaga retea de posturi care compun organizatia.Analiza muncii reprezinta procesul prin care sunt studiate posturile, cu scopul de a identifica continutul activitatilor specifice, atributele umane necesare ocuparii lor, atributiile care revin angajatului pe fiecare post, responsabilitatile fata de rezultatele obtinute si relatiile cu celelalte posturi din organizatie.

Analiza muncii reprezinta prima etapa in realizarea concordantei dintre cerintele activitatii ce trebuie defasurate si competentele persoanei desemnate cu indeplinirea acestor activitati. Scopul analizei nu este doar fotografierea activitatilor desfasurate ci de crestere a randamentului , a profitabilitatii companiei.

Un grad ridicat de performanta a angajatilor nu se obtine doar prin ridicarea gradului de tehnologizare a procesului de productie sau prin planificare si buna organizare a muncii. Dezvoltarea tehnologiilor genereaza nevoia de pregatire profesionala a fortei de munca dar si asteptari crescute sub aspectul satisfactiilor profesionale din partea angajatilor. In viziunea moderna de abordare integrata a muncii trebuie avuta in vedere si semnificatia postului pentru fiecare ocupant al acestuia in parte.

Procesul de analiza a muncii revine departamentului de resurse umane al companiei si constituie elementul principal in elaborarea strategiei de care raspunde directorul de resurse umane. Numai o analiza completa si complexa a muncii va putea permite realizarea unui complex organizational corect si o repartitie adecvata a angajatilor pe posturi.

Metodele clasice prin intermediul carora se poate efectua analiza muncii, urmaresc in principiu

colectarea si prelucrarea tuturor documentelor companiei,

utilizarea metodelor si instrumentelor specifice de analiza: chestionarea, observarea, auto-observarea, interviul, analiza incidentelor, experimentarea, etc.

Structura grafica a unei companii, indiferent de tip sau marime se aseamana cu o retea de posturi care se schimba la anumite intervale de timp in functie de factorii care actioneaza asupra lor: variabile ale mediului economic, tehnologic, sistemului organizational, variabile ale activitatii propriu zise ce tin de organizatie sau variabile ce tin de ocupantii posturilor respective, educatie, asteptari proiecte personale, etc.

Posturile se creeaza, se modifica sau dispar in functie de stadiul de dezvoltare, de nevoile de organizare si functionare ale companiei in anumite contexte economice, tehnologice, sociale, etc.

In orice structura organizatorica exista posturi "fixe", functionaresti sau cele din sectoarele productive si posturi "dinamice", compuse din activitati concepute sa faca fata exigentelor tehnico-organizatorice sau cerintelor persoanelor care le ocupa. Indiferent de categoria in care sunt incadrate, toate posturile se modifica in timp o data cu schimbarea conditiilor de executare a sarcinilor. Analiza posturilor este procesul prin care se pot pune in evidenta principalele caracteristici ale locului de munca, obligatiile pe care le impune acesta si activitatile majore pe care trebuie sa le execute ocupantul lui, cat si schimbarile intervenite pe parcurs. Analiza permite observarea tuturor componentelor postului - sarcini si activitati, datorii si responsabilitati - printr-un proces sistematic de culegere, cercetare si sinteza a informatiilor privitoare la aceste elemente.

Analiza postului reprezinta procesul de investigare sistematica a sarcinilor, indatoririlor si responsabilitatilor postului, precum si a indemanarii, cunostintelor si abilitatilor necesare ocupantului postului.

Pe langa informatiile care permit identificarea si descrierea caracteristicilor referitoare la continutul procesului de munca, a activitatilor legate de post(procese, proceduri), caracteristici legate de angajat(modele comportamentale si cerinte personale), procesul de analiza permite identificarea elementelor si sistemelor de legatura a postului cu altele din organizatie(schimburi de materii, materiale, servicii si informatii), a timpului necesar pentru indeplinirea sarcinilor aferente postului si a echipamentelor folosite in cadrul muncii.

Analiza mai cuprinde informatii care sa configureze contextul postului (conditiile fizice, programul de munca, mediul social si organizational) cat si informatii despre cerintele de personal: cunostiintele si abilitatile cerute de post, nivelul de educatie, pregatire si experienta necesar, aptitudinile, dexteritatile si trasaturile de personalitate.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }