QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente chimie

Dezastre - evenimente provocate de accidenteDEZASTRE - EVENIMENTE PROVOCATE DE ACCIDENTE

Notiuni generale

Activitatea umana a avut de-a lungul timpului, prin dezvoltarea tehnologica pe care a cunoscut-o in ultimul secol, un impact deosebit asupra mediului inconjurator.

Din pacate, efectele industrializarii intensive, precum si
dezvoltarea majora a retelelor de transport au generat
numeroase catastrofe de proportii si continua sa constituie o
permanenta amenintare la adresa mediul inconjurator ,
oamenilor si bunurilor materiale.Principalii factori de risc tehnologic sunt cei de natura chimica si/sau nucleara, transportul deseurilor sau substantelor toxice, precum si transportul de diverse substante pe conducte magistrale sunt, de asemenea, factori de risc cauzatori de catastrofe, in esenta, catastrofele tehnologice pot fi generate de:

accidente chimice;

accidente nucleare;

accidente la constructii hidrotehnice;

accidente pe cai rutiere, navale, feroviare, aeriene, fluviale sau
la conducte magistrale.

Accidentul chimic la agentii economici

Dezvoltarea industriei chimice in tara noastra a dus si la aparitia unor substante toxice industriale , care atat in domeniul procesului de productie, cat si in procesul de utilizare, depozitare sau transport a acestora, sa prezinte si un factor de risc chimic.Ca urmare, exista posibilitatea ca la orice dereglare a procesului, prin avarierea sau deteriorarea unei instalatii, a unui utilaj sau mijloc de transport, sa se poata elibera in mediul inconjurator substante toxice.

Eliberarea necontrolata in mediul inconjurator a unor substante toxice industriale in concentratii mai mari decat concentratiile maxime admise si care pun in mare pericol populatia din zona, constituie un accident chimic .

Accidentele chimice pot fi minime, atunci cand intr-o instalatie-sursa toxica (sursa de pericol chimic) se produce o avarie controlabila, urmata de eliminarea unor cantitati de substante toxice in mediul inconjurator.

Accidentele chimice sunt maxime, atunci cand la instalatia-sursa toxica se produce o avarie necontrolabila; in acest caz, din instalatia sursa toxica se elimina in mediul inconjurator o mare parte sau intreaga cantitate de substanta toxica. Aceste accidente chimice maxime se pot produce atat in timp de pace, ca urmare a unor neglijente, defectiuni, dereglari de proces etc., sau in timp de razboi, datorita atacurilor din aer, ori a unor actiuni diversioniste.

Sunt considerate substante toxice industriale , substantele chimice care datorita proprietatilor fizice, chimice si fiziopatologice in concentratii mici, produc intoxicatii ale oamenilor si animalelor la distante foarte mari, depasind limitele agentului economic sursa toxica, si care creeaza zone de actiune ce pot cuprinde localitati intregi cu tot ceea ce se afla in acel moment.

Dintre produsele chimice care prezinta pericol chimic se disting urmatoarele categorii de substante;

substante cu actiune iritanta, caustica si sufocant-asfixianta, cum sunt:
amoniacul, clorul, acidul azotic, acidul clorhidric, acidul fluorhidric,
oxizii de sulf, oxizii de azot, fosgenul, clorcianul, dioxidul de sulf;

substantele cu actiune toxica generala, cum sunt: hidrogenul sulfurat,
acidul cianhidric , sulfura de carbon, oxizii fosforului, oxiclorura de
fosfor, fosfma.

Toate aceste substante toxice industriale se pot gasi in instalatiile sursa toxica sub forma de gaze, gaze lichefiate, gaze comprimate, vapori, aerosoli sau lichide. Ele pot actiona asupra organismului prin inhalare, ingerare sau contact cu pielea sau tesuturile.

Spatiul in care substanta toxica industriala isi manifesta actiunea vatamatoare, ca urmare a unui accident chimic, se numeste focar chimic.

La instalatiile in care se afla substantele toxice industriale, in cazul unui atac din aer, prin lovituri directe sau indirecte, se pot produce unele avarii necontrolate care duc la formarea intr-un timp foarte scurt si in imediata apropiere a instalatiilor respective a unei suprafete contaminate -(cazul instalatiilor cu substante toxice lichide sau gaze lichefiate) cu dimensiuni de cateva sute sau mii de metri patrati.

In cazul substantelor toxice industriale sub forma de gaz sau vapori, se formeaza in mediul inconjurator, instantaneu sau intr-un interval scurt de timp, un nor toxic.

Substanta toxica initiala, impreuna cu vaporii de scurgere, prin procese complexe de evaporare-vaporizare, creeaza, de asemenea, un nor toxic.

Norul toxic astfel creat se deplaseaza pe directia vantului, rezultand o zona de actiune a norului toxic, de regula de forma tronconica.

In conditii de calm atmosferic, zona de actiune a norului toxic are forma emisferica.

Dimensiunile zonelor de actiune ale norului se stabilesc pentru valori letale (zona letala) sau de intoxicare ( zona de intoxicare).

Zona letala este considerata zona de actiune a norului toxic in care concentratia substantei toxice (concentratia de intoxicare) poate produce moartea unei persoane intr-un timp de cel mult 15 minute, prin inhalare.

Zona de intoxicare este considerata zona de actiune a norului toxic in care concentratia substantei toxice (concentratia de intoxicare) poate produce intoxicarea organismului timp de 1-15 minute, fiind necesar tratamentul medical (limita de suportabilitate).

Dimensiunile zonelor de actiune a norului toxic si persistenta norului toxic depind de urmatorii factori:

natura substantei toxice industriale si cantitatea existenta in momentul declansarii pericolului;

valorile concentratiilor letale si de intoxicare;

situatia meteorologica;

proprietatile fizice si chimice ale substantelor existente in

momentul pericolului in instalatie.

Parametrii focarului chimic care se determina de catre specialistii agentului economic sursa de pericol chimic sunt:

suprafata de raspandire a substantei toxice industriale;

dimensiunile zonelor de actiune ale norului toxic, stabilind
lungimile zonei letale si de intoxicare;

durata de actiune a norului toxic(persistenta);

directia de propagare a norului toxic.

Masurile de protectie si actiunile de interventie la agentii economici sursa toxica

Potrivit actelor normative in vigoare, fiecare agent economic sursa toxica, care produce, prelucreaza, manipuleaza, depoziteaza sau utilizeaza substante toxice industriale care pot contamina mediul inconjurator, in caz de accident chimic, este obligat sa intocmeasca 'Plan de actiune in caz de accident chimic'.

Masurile de protectie si de interventie se stabilesc pentru zona de actiune a norului toxic la accident chimic si se aplica la propunerea inspectorului de protectie civila respectiv, executandu-se conform unui grafic de realizare a masurilor de protectie si interventie.

In zona de actiune a norului toxic se aplica urmatoarele masuri de protectie si interventie :

a) instiintarea si alarmarea salariatilor si a populatiei despre
pericolul chimic;

Acestea se executa cu scopul de a avertiza salariatii si populatia despre pericolul chimic in vederea realizarii masurilor de protectie. Se instiinteaza si alarmeaza atat salariatii agentului economic sursa toxica, cat si populatia sau agentii economici care eventual se pot afla pe directia norului toxic.

Mesajul de instiintare cuprinde informatii privind: locul, momentul producerii si amploarea accidentului chimic, natura substantei toxice industriale, . directia si viteza de deplasare a norului toxic si alte date utile asigurarii protectiei. instiintarea se realizeaza, de regula, in trepte de siguranta si in functie de distanta si de directia norului chimic.

Alarmarea se executa in scopul avertizarii salariatilor si populatiei despre pericolul chimic pentru a asigura masurile de protectie necesare.

Semnalele 'Alarma chimica' si 'incetarea alarmei' sunt recunoscute dupa sunetele respective ale sirenelor (5 sunete cu durata cu 5 secunde intermitente tirnp de 2 minute - pentru alarma chimica si un sunet continuu timp de 2 minute - pentru incetarea alarmei).

b) Asigurarea protectiei cu mijloace individuale de protectie
Aceasta masura se realizeaza cu scopul de a impiedica patrunderea

substantelor toxice industriale in organism, prin inhalare sau prin piele.

Pentru realizarea protectiei individuale se pot folosi urmatoarele mijloace: masca contra gazelor cu cartus filtrant specific substantei toxice (folosita de regula, de salariatii sursei toxice), aparatul izolant si masca . izolanta (folosita de formatiunile de protectie civila), iar in lipsa acestora, la nevoie, se pot folosi mijloace simple de protectie individuale (batiste, prosoape etc. imbibate daca este posibil cu apa).

Nu se recomanda folosirea mastii contra gazelor model ?74 in cazul contaminarii cu amoniac, benzen si alte tipuri de substante organice volatile.

c) Asigurarea protectiei prin adapostire

Se executa cu scopul de a realiza protectia salariatilor, a populatiei si animalelor prin izolare, in zona de actiune a norului toxic.

Pentru protectia salariatilor agentului economic -sursa toxica sau ai agentilor economici din zona de actiune a norului toxic, se pot folosi: adaposturile de protectie civila prevazute cu sistem de filtroventilatie in functiune, salile sau birourile in care se poate asigura izolarea prin aplicarea unor masuri de etansare.

Pentru protectia populatiei, adapostirea se poate realiza prin izolare in locuinte, intr-o incapere la care se aplica masuri de etansare intr-un timp foarte scurt.

d) Asigurarea protectiei prin evacuare

Aceasta masura se executa temporar cu scopul de a realiza protectia salariatilor si a populatiei numai atunci cand celelalte mijloace de protectie lipsesc sau nu sunt eficiente.

e)Asigurarea protectiei animalelor

Se realizeaza cu scopul de a proteja animalele din fermele zootehnice si gospodariile individuale aflate in zona de actiune a norului toxic.

f) Introducerea restrictiilor de consum a apei, produselor
agroalimentare, vegetalelor si furajelor.

Aceasta masura se realizeaza cu scopul de a preveni intoxicarea oamenilor si animalelor, in special in zona contaminata cu substante toxice industriale.

g) Introducerea unor restrictii de circulatie si acces si a unor
masuri de paza si ordine

In zona de actiune a norului toxic, aceste masuri se realizeaza cu scopul de a preveni intoxicarea oamenilor si animalelor si pentru a asigura desfasurarea actiunilor de protectie si interventie.

h) Organizarea cercetarii chimice, a controlului si supravegherii contaminarii

Aceasta masura se realizeaza in zona accidentului chimic si in zona de actiune a norului toxic cu scopul de a stabili prezenta substantei toxice industriale, calitatea substantei raspandite, concentratia acesteia, directia de deplasare a norului toxic, limitele zonelor letale si de intoxicare etc.

i) Acordarea primului ajutor si asistentei medicale de urgenta a persoanelor intoxicate

Primul ajutor se asigura in zona de actiune a norului toxic, intoxicatiilor si ranitilor, eventual, pentru scoaterea acestora de sub actiunea substantelor toxice industriale, acordarea primelor ingrijiri si transportarea la unitatile medicale in vederea tratamentului.

j) Aplicarea masurilor de neutralizare si de impiedicare a raspandirii substantelor toxice

Se executa cu scopul de micsora sau anula actiunea substantelor toxice industriale, de a impiedica sau diminua contaminarea mediului inconjurator, de a realiza localizarea si inlaturarea urmarilor atacului chimic.

k) Instruirea salariatilor si a populatiei

Instruirea salariatilor si a populatiei se asigura pentru aplicarea masurilor de protectie, respectarea regulilor de comportare in zona contaminata si pe urma norului toxic si pentru a micsora sau anula pericolul intoxicarii.

Instruirea salariatilor si a populatiei din zona de actiune a norului toxic se organizeaza si coordoneaza de catre inspectoratele de protectie civila din localitatile respective si se executa de catre specialistii agentului economic-sursa toxica.Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }