QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate chimie

Aluminiul
Abia Paracelsius arata ca este vorba de substante diferite, dar alaunii continuau sa fie confundati cu varul.
In 1742, J . H (1692-1777), chimistul german ce descoperise bismutul, arata ca baza aluminiului este in pamanturile argiloase, iar in 1754, Marggraf stabilea diferenta dintre var si alaun si mentiona ca acesta din urma se inrudeste cu silicea.Mai tarziu,Lavoisier isi da seama ca alumina (oxidul de aluminiu) trebuie sa contina un metal nou si in 1789 in Tratatul sau de chimie scrie:,,Este de presupus ca pamanturile (barita,varul,alumina) vor inceta in curand de a mai fi considerate intre substantele simple . adica printre substantele care nu mai pot fi descompuse,in starea actuala a cunostintelor noastre”.Doua decenii mai tarziu (in 1808),H.Davy demonstreaza justetea acestei previziuni izoland cu ajutorul electricitatii din barita-bariul,iar din var-calciul,asa cum inainte cu un an izolase potasiul si sodiul.Incercarile lui Davy de a izola si metalul continut in alumina nu duc insa la nici un rezultat.
In anul 1824,tanarul chimist german F.Wöhler se intoarce din Suedia unde facuse o vizita profesorului J.Berzelius.In drum spre casa se opreste la Copenhaga si face o vizita lui H.C.Oerstedt (1777-1851),fondatorul electromagnetismului,care se ocupa si cu chimia.Fizicianul danez ii arata ca trecand clor peste argila puternic incalzita obtine un compus al acestuia.Era clorura de aluminiu.Trateaza acest compus cu amalgan de potasiu si obtine mici cantitati de amalgan de aluminiu.Wöhler intors in Germania reia,in 1827,ezperientele lui Oerstedt.Porneste de la clorura de aluminiu anhidra pe care o trateaza cu potasiu metalic si reuseste sa obtina mici cantitati din mult cautatul metal,care insa se prezenta ca un praf cenusiu.Wöhler,singur in laborator,era asa de puternic impresionat de acest succes incat striga catre pereti:,,aluminiu metal”.


loading...


Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }