QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate chimie

Sapunurile

Pana in secolul al XVI-lea, fabricarea sapunului a devenit o industrie prospera in Anglia, iar la jumatatea secolului al XVII-lea, colonistii din New England au beneficiat din plin de exportarea mult necesarei cenusa de sapun si a grasimilor animale in Anglia.
Sapunurile de demult erau facute prin fierberea grasimii de capra cu apa si cenusa de lemn dur , cu toate ca fabricantii de sapun din Franta si Italia au incercat folosirea uleiului de masline in locul grasimilor animale pentru a imbunatati textura si calitatea. Insa sapunurile comerciale, in forma in care le cunoastem astazi, pot contine o varietate de chimicale care nu sunt neutralizate in procesul de fabricatie si pe care le aplicam pe piele zilnic.
Ce este in sapunul nostru ?

In 1938, cosmeticele au fost oficial definite ca « orice produs folosit in scopul de-a curata, infrumuseta, de-a promova actractia sau de-a schimba infatisarea, fara a afecta functiile corpului ». Produse care se incadreaza in aceasta categorie sunt spray-urile, lotiunile, pudrele, deodorantele, machiajele si – normal – sapunurile. Spre deosebire de produsele care sunt clasificate atat ca si produse cosmeticale sau medicinale ( cum ar fi pasta de dinti cu fluor ) cosmeticele si ingredientele sale nu au nevoie de aprobare FDA inainte de a iesi pe piata. De fapt, FDA nu are autoritate asupra acestor produse si ingredientele lor, decat dupa aparitia acestora pe piata si numai daca se determina faptul ca au cauzat rau direct sanatatii umane. Si mai mult, faptul ca multe sapunuri si produse pentru curatare sunt facute dintr-o combinatie de chimicale complica problema pe mai departe. Doar in masura de 16% din cosmetice au fost supuse testelor de toxicitate de catre FDA, desi este cerut companiilor sa eticheteze cosmeticele cu o avertizare, in cazul in care acestea contin substante iritante.Iata o scurta trecere in revista a ingredientelor care au potential daunator din multe sapunuri comerciale:

O substanta derivata din seva rasinoasa a pinului, care este o componenta majora a terebentinei si poate afecta sistemul imunitar. ( A-pirina )
A-terpinolol – aceasta chimicala este extrem de iritanta pentru membranele mucusului. Expunerea frecventa sau prelungita ( si mai ales inhalarea repetata ) poate cauza edem si deasemenea dificultati de respiratie.
Benzaldehida, supranumit si ulei de migdale amare, este un narcotic si un anestezic care poate sa cauzeze o depresie la nivelul sistemului nervos central. Cand este inhalat, poate produce ameteli, varsaturi si scadere brusca de tensiune.
Acetatul de benzil - un iritant pentru ochi si plamani si un cunoscut cancerigen – asociat cancerului de pancreas.
Etanol – apare pe lista substantelor iritante, daunatoare si este folosit in farbricarea ojei de unghii sau/si a diluantului.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }