QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate biologie

Sistemul circulator. Sistemul osos. Deosebiri intre omul preistoric si cel contemporanDeosebirile esentiale intre vene si artere sunt urmatoarele:
1. venele sunt vase de sange care transporta sangele catre inima, iar arterele duc sangele de la inima in tot corpul;
2. arterele sunt mai voluminoase decat venele;
3. orice rana de pe o artera se vindeca mult mai greu decat o rana situata pe o vena, din cauza faptului ca arterele au peretii foarte elastici

Trebuie precizat ca un adult are aproximativ 6 litri de sange. Sangele este format din apa in proportie de 90%. In anul 1900 au fost descoperite cele 4 grupe sangvine, cunoscute si in prezent:
1. grupa 0 (zero);
2. grupa A;
3. grupa B;4. grupa AB
Grupa 0 poate dona sange tuturor celorlalte grupe, insa nu poate primi decat de la grupa sa. Cel care se incadreaza in aceasta grupa este considerat donator universal.

Grupa AB poate primi sange de la orice grupa, insa nu poate dona decat grupei sale. Cel care are aceasta grupa sangvina este considerat primitor universal.
Donatorul de sange trebuie sa indeplineasca simultan doua conditii importante: sa fie sanatos si sa aiba o varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani.

Diferentele principale dintre vaccin si injectia cu ser sunt:
1. vaccinul se face inaintea imbolnavirii, are o actiune activa si asigura imunitatea pe o perioada mai mare de timp (cuprinsa intre 1 si 5 ani);
2. injectia cu ser se face in timpul bolii, are efect pasiv si asigura imunitatea pe o perioada relativ scurta (de regula cateva saptamani).

Este interesant de retinut ca:
 prima vaccinare a fost efectuata de medicul englez Edward Jenner, in anul 1796;
 in anul 1967, chirurgul sud-african Christiaan Barnard a realizat primul transplant de inima din lume. Primitorul, care era un barbat ce suferea de o boala cardiaca fara nici o sansa de supravietuire, a mai trait 18 zile.Principalele boli ale inimii sunt:
 miocardita, care reprezinta o infectie la nivelul muschiului inimii, miocardul;
 pericardita, care reprezinta inflamarea membranei miocardu-lui, pericardul (la randul sau, pericardul este format din doua straturi, denumite epicard si endocard);
 cardita reumatismala, care reprezinta reumatismul la nivelul articulatiilor inimii.Bolile vaselor sangvine sunt:
 arteroscleroza, care reprezinta depuneri de colesterol pe peretii arterelor, ingreunand circulatia sangelui;
 infarctul miocardic se datoreaza ingustarii vaselor coronare, sangele ne mai putand ajunge la miocard; in acest caz, omul moare, deoarece inima isi inceteaza activitatea;
 congestia cerebrala este cauzata de ruptura capilarelor care ajung la creier; aceasta boala poate provoca paralizii temporare (adica, dupa un timp, persoana paralizata isi revine, treptat, la sta-rea normala) sau totale (victima ramane paralizata tot restul vietii);
 flebita se manifesta prin cheaguri de sange care blocheaza venele, iar la suprafata pielii apar pete rosii;

 varicele constituie cheaguri de sange formate la nivelul venelor dilatate;
 hipertensiunea arteriala este o boala cauzata de ingrosarea peretilor interni ai arterelor si este caracterizata de faptul ca sangele circula cu o viteza mult mai mica decat cea normala.

In final, cu titlu strict informativ, va prezint cateva deosebiri intre omul preistoric si omul din zilele noastre, legate de sistemul osos:
1. oamenii preistorici puteau sa-si miste degetul mic de la picioare independent de restul degetelor;
2. in antichitate, romanii isi puteau ciuli urechile in directia sunetului

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }