QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate biologie

Calmari

Cel mai mare exemplar cunoscut in literatura stiintifica este cel aruncat pe o plaja din Noua Zeelanda , in 1880 . El avea o lungime de aproximativ 20 m , din care 10-12 m erau tentaculele, care la calmarii morti sunt deosebit de elastice si usor de intins , de aceea stabilirea dimensiunilor lor este ne sigura . Ochii calmarilor uriasi sunt cei mai mari ochi din lumea animala, putand avea diametrul de 25 cm, adica de doua ori mai mare decat la balena albastra , care ajunge 130 tone . "Punga cu cerneala" ajunge la 1m lungime si arata ca un sac foarte alungit . "Ciocul de papagal" este de marimea unei unei foarfeci

Calmarii uriasi apartin genului Architeuthis .


De-a lungul anilor au fost descrise cel putin 19 specii, dar astazi teutologii, mentioneaza doar trei : Architeuthis dux, A. martensi si A. sanctipauli .
Deoarece majoritatea exemplarelor gasite erau fie esuate pe plaja, fie scoase din continutul stomacal al casalotilor, conditiile in care traieste Architeuthis nu sunt foarte bine cunoscute. Faptul ca, printre numeroasele animale inghitite de un casalot, se gasesc de obicei resturile de la cate un singur calmar urias, a condus la idea ca Architeuthis traieste solitar, exceptand probabil perioada de imperechere. Extrem de putine capturi au fost facute cu plase traulate la adancimi de 200-375 m. In largul coastelor Californiei, de la 600 m, intr-un punct in care fundul oceanului era la 4000 m, a fost scos un trntacul sectionat proaspat. De-a lungul coastelor Newfoundland-lui (Canada), au fost semnalati calmari uriasi inotand chiar la suprafata, iar fundul oceanului se afla acolo la 100 m ; in Pacific, de asemenea au fost vazuti la suprafata, dar deasupra unor adancimi de 4000 m. Exemplare de Architeuthis au fost gasite ti in apropierea insulelor Hawaii, unde adancimea oceanului coboara la cateva mii de metri.

Cu ce se hranesc calmarii uriasi ? Cu diferite animale marine, printre care pesti mici si cefalopode, pe care le captureaza cu tentaculele. Opt dintre cele zece brate sunt mai scurte si au pana la 50 cm circumferinta la baza; celelalte doua, mult mai lungi (cca 10 m) au numai 25 cm la baza.

Studiile efectuate au aratat ca ventuzele de pe tentaculele lui Architeuthis au diametrul de 2,5-5,2 cm.


Uni cercetatori l-au descris pe Archhiteuthis drept un foarte bun inotator, nu aceasta este realitatea. Fata de ceilalti calmari, in majoritate excelenti inotatori, Architeuthis are o musculatura putin dezvoltata, iar inotatoarele sale sunt relativ mici si slabe. Sistemul de blocare a sifonului pentru evacuarea apei sub forma de jet este mai putin dezvoltat decat la calmarii buni inotatori. Aceste caracteristici, ca si multe altele ii fac pe cei nai multi cercetatori sa-l considere un animal de mare adancime, care se ridica uneori aproape de suprafata.
Calmarul urias acumuleaza in muschii mantalei ioni de amoniu (NH4 ) care fac ca greutatea sa specifica sa scada. Fara NH4 in tesuturi , calmarul este mai greu decat apa de mare, dar cu NH4 animalul este perfect echilibrat in apa, fara a mai trebui sa-si consume energia inotand continuu. Primele observatii privind faptul ca Architeuthis concentreaza in muschi ioni de amoniu au fost facute de trei teutologi americani, care mancand o bucatica de calmar urias, au constatat gustul amar dat de amoniac.
Cefalopodele sunt comestibile pentru om? Raspunsul categoric este DA! Despre acesta ca si despre alte cefalopode ce traiesc in adancurile oceanelor vom afla.Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }