QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate biologie

Relatia : dominanta, codominanta, recesivitateRelatia : dominanta, codominanta, recesivitate


In cadrul aceluiasi cuplu de gene alele se stabilesc relatii de dominanta, de recesivitate, de codominanta.

ex in starea de heterozigot Aa exprimarea genelor depinde de relatia de forta care apare intre ele.

Manifestarea fenotipica numai a genei A face ca aceasta gena si respectiv caracterul pe care il determina sa fie considerata dominanta. In aceasta situatie numai una dintre gene se exprima prin caracter. Perechea sa, a, ramane fara efect aparent, este mascata si se numeste recesiva.
Factorul ereditar recesiv nu se manifesta fenotipic decat in stare homozigota (aa), atunci cand se afla prezent pe ambii crs. omologi.

Uneori, in stare heterozigota se exprima fenotipic, in mod egal ambele alele. In acest caz, intre cele doua alele exista o relatie de codominanta.

Un ex. de codominanta sunt alelele AB din sistemul sanguin care se pot manifesta concomitent producand fenotipul sau grupa de sange AB.

Prin conventie se noteaza cu majuscula gena dominanta si cu litera mica gena recesiva, astfel ca in populatie se pot gasi 3 fenotipuri sau exprimari, adica : AA, Aa, aa.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }