QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate biologie

Fumat

Fumatul

Cu totul ca este legalizat, tutunul este un drog. Este drept ca tigarile (comparativ cu drogurile ilegale) nu produc o dependenta chiar asa de puternica, dar contin substante cancerigene foarte periculoase si determina si alte imbolnaviri. Chiar si pentru fumatul pasiv este valabil ca nu exista un prag de siguranta, fata de care o cantitate mai mica nu ar putea produce cancer. Fumatul coloreaza dintii si produce un miros neplacut pentru nefumatori. Reclamele de tigarete sunt afise colorate si atragatoare, dar sub care scris marunt apare negru-pe-alb si foarte clar:
Tutunul dauneaza grav sanatatii !


Substantele daunatoare din fumul de tigarete sunt de 2 categorii:
. nicotina
. substante cancerigene

Nicotina este cea care da dependenta: fumatorii se pot lasa cu greu de fumat. Tot nicotina este cea care determina imbolnavirea arterelor. Este vorba de aparitia anevrismului disecant de aorta, ce insemna afectarea grava a peretelui celui mai mare vas de sange rezultand dezlipirea straturilor peretelui vascular, cu posibila rupere si moarte. Si mai important si foarte frecvent este ingustarea arterelor cauzata de fumat, care incet-incet conduce spre dureri in membrele inferioare, aparitia gangrenelor necesitand amputatia piciorului. De fapt amputatia membrului inferior, de obicei din coapsa. Apoi al celuilalt picior.
Prin ingustarea arterelor coronare, care deservesc si hranesc inima, rezulta dureri de inima si infarct de inima. Inima este un organ vital, nobil. N-o transformati intr-o scrumiera !
Cealalta categorie de boala produsa de fumat este cancerul, in primul rand al organelor care vin in contact direct cu fumul: cancer de plamani, de laringe, de buze. Substantele cancerigene din tigarete contribuie la aparitia si altor cancere, de ex. gastric, uterin, de prostata, de vezica urinara, etc. De fapt, cancerul se dezvolta din celule canceroase, la care, sub influenta substantelelor cancerigene "s-a stricat" si treptat distrug intregul trup. Daca vreti intr-adevar sa va lasati de fumat, trebuie sa aveti vointa, autotstapanire si sa fiti hotarat. Vreti sa aratati ca Dvs. sunteti seful si nu invers, nu vreti sa fiti sclavul fumatului. Reducerea numarului tigarilor fumate este demn de felicitat, dar asa de obicei nu se ajunge la izbanda.
E bine sa stabiliti ziua si sa puneti capat dintr-o data, poate legat de ziua de intai a lunii urmatoare si sa va tineti de promisiune luptand cu sine pentru fiecare zi a lunii. Antrenati-va vointa pentru cuceriri pas-cu-pas, zi de zi: in clipa in care simtiti ca nu mai puteti rezista, spuneti-va in gand: " doar astazi n-o sa fumez" ca sa treaca mai usor ziua aceea.
 Distrugeti tigarile ramase si debarasati-va de obiectele ce au legatura cu fumatul: scrumiere, brichete, chibrituri.
 Nefumatorii nu stiu prin ce chinuri treceti, fostii fumatori se lauda ca s-au lasat usor - asa ca cel mai bine e sa va lasati de fumat impreuna cu un prieten: necazurile impartasite sunt necazuri injumatatite.


 Nu vorbiti colegilor despre faptul ca vreti sa va lasati de fumat: ati fi subiectul lor de discutie si ar fi curiosi sa stie ce progrese faceti. Evitati fumoarele si compania fumatorilor, care v-ar duce in ispita.
 Considerati-va nefumator (si nu fost fumator) din prima zi si daca va servesc cu tigari, refuzati spunand: "Nu multumesc. Nu fumez !". Acesta va face sa va simtiti bine, plin de incredere.
 Lipiti eticheta "Bani in loc de scrum" pe un borcan si la sfarsitul fiecarei zile puneti in el banii pe care i-ati fi cheltuit pe tigari.
 La iceput, primele 2 saptamani sunt cele mai grele, simtomele de sevraj sunt foarte deranjante, dar se pot stapani. Incercati tratament anti-fumat prin inlocuirea tutunului cu Nicorette. Inainte sa incepeti folosirea Nicorette-lui, e bine sa consultati un medic.
Guma de mestecat speciala NICORETTE contine nicotina. Ajuta sa rezisti tentatiei de a fuma, dar nu va da aceeasi satisfactie ca o tigareta.
 E bine sa va cautati alte preocupari, care sa va distraga atentia de la dorinta imperioasa de a fuma. Fiti atenti: veti avea apetit mai bun; supravegheati-va greutatea ! "Alte preocupari" nu insemna sa rontaiti tot timpul ceva sau sa sugeti bomboane toata ziua. Mai bine cititi, uitati-va la televizor, faceti exercitii fizice, excursii, mergeti la spectacole, distrati-va.
Poate nu reusiti la prima incercare. Nu va pierdeti rabdarea ! Multi fosti fumatori recunosc ca au facut mai multe incercari pana s-au lasat definitiv.
Nu abandonati ! Incercati din nou ! Merita !

Dupa o luna - doua, fostul fumator scapa de dependenta si se simte ca si cum ar fi renascut. Gasiti-va hobby-uri placute si nedaunatoare, care sa va bine - dispuna si sa va umple viata cu frumuseti si valori adevarate. Si nu uitati caDescarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }