QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate biologie

Penetranta genei si expresivitatea geneticaPenetranta genei si expresivitatea genetica


Penetranta - frecventa cu care se exprima fenotipic o gena dominanta sau o combinatie de gene in raport cu nr. total de purtatori ai acestei gene. Penetratia este de doua feluri :

- penetratie completa - cand o gena dominanta se manifesta fenotipic atat la homozigoti (AA) cat si la heterozigoti (Aa) in conditii de penetranta asemanatoare.

- penetratia incompleta - cand gena nu se manifesta fenotipic.
Penetratia este un fenomen de tip „totul sau nimic”, adica gena ori se manifesta, ori nu. De regula mediul are un rol de control nu numai asupra frecventei indivizilor la care se manifesta gena mutanta ci si asupra intensitatii de exprimare a acestei gene.

Expresivitatea genetica - inseamna gradul manifestarii fenotipice a unui caracter determinat genetic. Referinta se face la manifestarile variate ale unei gene date in aceeasi familie sau intre familii diferite. Aceasta proprietate elimina stereotipia formelor de exprimare a genei.

ex pt. unele tulburari cu substrat genetic in care gena are efecte multiple somatice si psihice, putem intalni forme complete si forme partiale ale simptomatologiei la membrii afectati ai aceleiasi familii.In general, expresivitatea este conditionata de raportul dintre genele alele, de influentele unei gene nealele, de cadrul poligenic sau polialelic, de interferentele dintre gena si factori externi. De asemenea, expresivitatea se coreleaza uneori cu conditii individuale legate de varsta, sex, disfunctii organice.

Ca si penetranta, expresivitatea se refera la modificari de ordin cantitativ in manifestarea unei gene dominante.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }