QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate biologie

Notiuni introductive asupra sistemului nervosNotiuni introductive asupra sistemului nervos


Sistemul nervos (SN) cuprinde totalitatea cailor de conducere (ascendente, descendente si de asociatie) si a centrilor nervosi care receptioneaza, conduc, depoziteaza si prelucreaza diverse informatii senzitivo senzoriale primite din mediul intern si extern si elaboreaza raspunsuri de aparare si adaptare a organismului. Astfel sistemul nervos stabileste relatiile dintre organism si mediu si coordoneaza activitatea organelor interne, realizand unitatea organismului.
Activitatea sistemului nervos este strans corelata cu cea a sistemului endocrin. Astfel sistemul nervos regleaza in general activitatea musculaturii si a glandelor secretorii (endocrine, exocrine si mixte), iar sistemul endocrin coordoneaza procesele metabolice.

Structura sistemului nervos

Unitar ca structura si functie, sistemul nervos poate fi impartit in sistemul nervos somatic si sistemul nervos vegetativ.

Sistemul nervos somatic (al vietii de relatie) are functia principala de a stabili legatura organismului cu mediul inconjurator, intervenind in reglarea sensibilitatii exteroceptive si a activitatii somatice motorii. Este format din sistemul nervos central (SNC, nevrax sau sistemul cerebro-spinal) si sistemul nervos periferic. SNC cuprinde maduva spinarii si encefalul (format din trunchiul cerebral, cerebel, diencefal si emisfere cerebrale), iar sistemul nervos periferic este format din nervi (senzitivi si motori) si ganglioni nervosi.

Sistemul nervos vegetativ (al vietii vegetative) coordoneaza activitatea organelor interne (viscerelor), intervenind in reglarea activitatii musculaturii netede si a glandelor secretorii (exocrine, endocrine si mixte) El este format din sistemul nervos vegetativ simpatic (a carui actiune este mediata chimic de adrenalina si noradrenalina) si sistemul nervos vegetativ parasimpatic (a carui actiune este mediata chimic de acetil-colina). Fiecare dintre aceste componente este formata dintr-o portiune centrala, alcatuita din centri vegetativi si o portiune periferica, formata din ganglioni si nervi vegetativi.De mentionat ca sistemul nervos vegetativ functioneaza in general autonom, dar se afla in interactiune cu SNC, de la care receptioneaza comenzi si caruia ii furnizeaza informatii. De asemenea activitatea sistemului nervos simpatic si a celui parasimpatic nu se desfasoara separat, ci intr-o unitate perfecta.

Organele din structura sistemului nervos sunt alcatuite in mod predominant din tesut nervos, dar contin si diferite tipuri de tesut conjunctiv si vase de sange.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }