QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.

AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate biologie

BtsBTS-uri ca gonoreeea, sifilis si SIDA pot dauna organelor nereproducatoare, incluzand ochii, inima si creierul. Deoarece ele apar la femeile care sunt la inceputul perioadei reproductive, femeile sub 25 de ani care avut minim un contact serios ar trebui sa se gandeasca la a se testa, chiar daca nu au simptome. Cum se trateaza BTS-urile ?
Cu cateva exceptii considerabile (SIDA, hepatita B si herpesul), BTS-urile sunt tratabile cu antibiotice. Nu exista inca nici un remediu pentru hepatita B, herpes sau SIDA, care sunt cauzate de virusi ce pot ramane in stare latenta in corp ani intregi. Exista insa medicamnte care pot atenua simptomele, iar in cazul SIDA exista tratamente care pot incetini boala.

Cum sa previi BTS-urile ?
Chiar daca se fac teste regulat, acestea nu constituie un panaceu. Din cauza rusinii, multa lume evita sa efectueze controale pana cand nu le apar simptome grave si, deseori, ireversibile. Cel mai eficace mijloc de a evita nefastele consecinte ale BTS-urilor este sa nu le dobandesti. Practicarea sexului protejat (folosirea prezervativului si a spermicidelor)ódesi nu constituie o garantieóreduce considerabil riscurile. Femeia careia ii este pus un diagnostic de BTS, ar trebui sa-i informeze cat mai repede pe toti partenerii recenti, astfel incat acestia sa mearga la control si sa se trateze inainte sa raspandeasca virusul.

Riscul de B.T.S. in continua crestere
Desi frecventa BTS-urilor a crescut dramatic in ultima vreme, multe femei nu cred ca ele personal sunt predispuse riscului. Mai putin de 1/3 din femeile active sexual folosesc prezervativul pentru a se proteja impotriva BTS-urilor. Nu numai ca femeile sunt predispuse BTS-urilor, riscul este chiar mai mare decat la barbati. Mediul cald si umad al vaginului este propuice dezvoltarii organiselor ce produc aceste boli. Acestea pot exista in sperma care intra in vagin in timpul actului sexual. Intr-un singur act neprotejat cu un partener infesta, femeia este supusa unui risc de doua ori mai mare de a contracta o boala ca chlamydia sau gonoreea, decat barbatul. Poate fi, de asemenea, mai usor pentru o femeie sa contacteze HIV, virusul care cauzeaza SIDA, de la un barbat, decat viceversa, deoarece tesutul delicat al vaginului este mai predispus decat penisul la mici picaturi prin care virusul poate intra in sange.
La femei, simptomele de BTS, deseori, nu sunt observabile, deoarece apar in vagin. Din acest motiv, BTS-urile pot fi greu de diagnosticat la femei. Cateodata o femeie poate fi infectata cu o BTS, mai multe luni sau ani inainte ca ea sau doctorul ei sa o descopere. Pana atunci infectia poate sa se fi intins prin uter in trompele uterine, cauzand boala pelvio-inflamatorie. BPI este extrem de serioasa, putand produce raniri ale trompelor uterine care le pot bloca, ducand la sarcina ectopica, infertilitate sau durere pelviana persistenta.

Pe langa pericolele aduse propriei sanatati, o femeie insarcinata poate transmite o BTS fetusului, in timpul sarcinii sau nasterii. Unele BTS-uri pot duce la pierderea sarcinii sau la o nastere prematura. Virusii pot determina aparitia SIDA, a hepatitei, care sunt prezente in fluidele din corpul unei femei infectate si pot fi transmise in timpul alaptatului. Copiii nascuti de femei ce au hepatita B au un risc crescut de ciroza si cancer la ficat. Majoritatea copiilor infectati cu HIV mor la varsta de 8 ani. Un copil nascut de o femeie cu gonoree sau sifilis poate avea o greutate scazuta la nastere, probleme respiratorii sau defecte severe de nastere cum ar fi orbirea si retardarea mintala.
Unele BTS-uri cum ar fi chlamydia, gonoreea sau sifilisul sunt datorate unor bacterii si, deci, pot fi tratate cu antibiotice. Altele cumar fi herpesul sunt cauzate de virusi si pot fi tratate dar nu pot fi complet vindecate. SIDA este incurabila si fatala.

Prevenirea B.T.S.
Singura cale sigura de a te proteja de BTS este abstinenta incluzand sexul vaginal, anal sau oral, in timpul carora se pot transmite infectii. Dupa abstinenta, cea mai buna metoda de preventie impotriva BTS-urilor este folosirea corecta a prezervativului.
Cele mai populare forme de contraceptieósterilizarea chirurgicala si pilulele contraceptiveónu ofera protectie impotriva BTS-urilor, deoarece nu ofera o bariera intre organismul infectat si celalalt. Cu toate acestea, pilulele contraceptive si sterilizarea protejeaza impotriva aparitiei bolii pelvio-inflamatorii.
Trebuie folosit un prezervativ de fiecaredata cand faceti sex, deoarece o singura data este de ajuns pentru transmiterea unei boli. Daca nu aveti o relatie stabila, reciproc monogama, nu este nici o cale sigura de a sti daca partenerul are o BTS sau nu. Puteti intreba, dar partenerul poate avea o infectie si sa nu stie sau sa nu va spuna adevarul. El ar fi putut sa contracte infectia inainte ca relatia voastra sa inceapa.
Ar trebui sa va uitati la zona genitala a partenerului, cautand rani sau scurgeri, dar aceasta nu este o asigurare ca persoana nu are o BTS.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }