QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate biologie

Meioza - fazele meiozei

Meioza - fazele meiozei


Meioza repr. un tip particular de diviziune celulara in urma careia, dintr-o celula diploida (2n), dupa doua diviziuni succesive rezulta celule haploide (n) - un nr. de celule redus la jumatate.

Acestea sunt celulele sexuale mature sau gameti, respectiv ovulul si spermatozoidul. Acest tip de diviziune are loc in gonade.

Meioza are doua etape :

- meioza 1 - primara

- meioza 2 - secundara

Meioza primara

Dintr-o celula diploida rezulta prin diviziune doua celule haploide.1. Profaza I - este etapa cea mai lunga si cea mai complicata, are mai multe stadii de succesiune si in aceasta faza se poate realiza un schimb reciproc de fragmente egale intre 2 crs. omologi. Acest proces de schimb se numeste crossingover.

Acest eveniment (crossingover-ul) constituie o premisa a producerii variabilitatii genetice in populatiile care se reproduc sexual.

2. Metafaza I - crs. se orienteaza si se dispun in plaanul ecuatorial al celulei.

3. Anafaza I - crs. omologi se separa si se indreapta in directii opuse catre cei 2 poli ai celulei, dar centromerul nu se divide, ceea ce inseamna ca fiecare celula-fiica va primi cate unul din cei 2 crs. omologi, devenind astfel celula haploida.

4. Telofaza I - structurarea membranei nucleare. In acceasta faza crs. nu isi pierd individualitatea, iar celulele-fiice detinatoare a din nr. initial de crs. nu se despart.

Meioza secundara - se desfasoara in linii mari asemanator mitozei si trecand prin aceleasi faze. De aceea acestei meioze (II secundara) i se mai spune diviziune homotipica.In final, din cele doua celule haploide rezulta 4 celule haploide care poarta numele de gameti. Unirea gametilor masculini si feminini in timpul fecundarii are ca rezultat formarea zigotului la care se reface garnitura diploida de crs. specifica speciei. Fara aceasta injumatatire a setului de crs. in meioza s-ar dubla nr. de crs. la fiecare generatie, ceea ce nu este normal.

Meioza are un rol esential pt. reproducerea organismelor si pt. conservarea insusirilor parintilor.

Ea creeaza conditiile transmiterii informatiei ereditare de la o generatie la alta prin intermediul gametilor.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }