QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate biologie

Latirul (Lathyrus sativus L.)

Latirul (Lathyrus sativus L.)


Este o planta veche in cultura, cunoscuta de greci și romani. Actualmente se considera ca se cultiva pe plan mondial aproximativ o jumatate de milion de hectare, in special in Asia de S-E (India); (Fig. 2.6.).

Avand cerințe mai mari fața de temperatura și reduse fața de apa, se cultiva in zonele secetoase, in condiții de neirigat. La noi in țara, zona propice latirului este in sud-estul Campiei Munteniei.Boabele conțin 24-30% proteina bruta și se administreaza animalelor. Dar, hranirea numai cu uruiala de latir provoaca imbolnavirea animalelor, boala cunoscuta sub denumirea de ,,latirism” (in special la cai). Se recomanda folosirea lui ca masa verde sau fan in amestec cu ovazul, alcatuind borceagul de primavara cu latir.

Fig. 2.6. Latirul (Lathyrus sativus)

(Sursa: www.eplante.ro)


Este puțin pretențios fața de sol, dand producții bune pe soluri uscate, dar bogate in calciu. Se comporta mai bine decat alte leguminoase, pe saraturi.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }