QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate biologie

Fecundatia. Migratia. Nidatia. Implantatia.Fecundatia. Migratia. Nidatia. Implantatia.


Viata unui nou individ incepe in momentul in care un ovocit este fecundat de un spermatozoid.

In momentul ovulatiei, moleculele mucusului cervical se modifica. Dintr-o forma asemanatoare cu sarma ghimpata ele devin paralele, ca frunzele de feriga, pentru a deschide calea spermatozoizilor. Cativa din ei vor ajunge in trompele uterine, unde inoata contra curentului de lichid tubar, primul ajungand la ovocit in cateva minute de la contactul sexual.

Fertilizarea (fecundatia) consta in contopirea celulelor sexuale. Aceasta are loc in ampula tubara, in 12-24 ore de la ovulatie. Capul unui singur spermatozoid strabate corona radiata, celulele acesteia fiind disociate de proteazele acrozomale. Apoi capul patrunde in zona pellucida, ea devenind imediat impermeabila pentru alti spermatozoizi, membranele gametilor fuzioneaza si nucleul spermatozoidului patrunde in citoplasma ovulului. Nucleul spermatozoidului va creste si va forma in 24 ore pronucleul masculin, care contine 22 cromozomi somatici si unul sexual (X sau Y). Ovocitul secundar isi completeaza a doua diviziune meiotica, expulzand al doilea globul polar si devenind ovul matur.Cei doi pronuclei vor fuziona, formand un ou diploid (zigotul). Imediat dupa fertilizare, in serul matern apare EPF (early pregnancy factor), cu rol imunosupresiv.


Migratia reprezinta transportul oului din locul fecundarii in cavitatea uterina prin miscarile peristaltice ale trompei, curentul de lichid tubar, miscarile cililor mucoasei tubare si tactismul endometrului pentru ou. Hrana sa este asigurata in aceasta perioada de secretia celulelor glandulare din trompe si apoi din uter. Calatoria zigotului dureaza 4-5 zile. In acest timp el se divide, trecand prin stadiile de morula si blastocist.

Odata ajuns in uter, se “odihneste” liber in cavitate 2-3 zile, emite pseudopode (prelungiri) care maresc suprafata disponibila schimburilor materno - fetale, apoi patrunde in grosimea endometrului secretor in aproximativ a 22 a zi a ciclului.

Acest proces se numeste nidatie (implantatie). Atasarea oului la mucoasa uterina se face prin exprimarea unor molecule de adeziune celulara cu rol de “crampoane”, si este urmata de eliberarea unor enzime proteolitice care usureaza erodarea tesuturilor materne (endometru si apoi vase). Un deficit genetic fie in exprimarea moleculelor de adeziune, fie in secretia enzimelor proteolitice, duce la un defect de implantare manifestat ulterior prin iminente de avort si disgravidie.Fig.7 Implantatia

 

Dezvoltarea zigotului (oului)

Imediat dupa fecundatie zigotul se divide rapid, fiind inca invelit de zona pellucida. Are loc o crestere a numarului de celule, dar masa citoplasmei ramane constanta. In 24-36 ore se formeaza doua celule-fiice numite blastomere. In momentul patrunderii in uter, oul se afla in stadiul de morula, cu 12-16 blastomere. La 4 zile dupa fertilizare, in centrul morulei apare un spatiu lichidian care separa celulele in doua grupe: externa- trofoblastul, din care se va forma placenta, si interna, sau embrioblast, din care provin embrionul cavitatea vitelina si amniosul. Oul se numeste acum blastocist. Imediat ce trofoblastul se ataseaza la endometru, incepe sa prolifereze si se diferentiaza in doua straturi: intern- citotrofoblast, si extern, sincitiotrofoblast. La suprafata embrioblastului apare endodermul primitiv in ziua a 7 a. Ulterior, intre endodermul primitiv si trofoblast apare un spatiu lichidian mic - inceputul cavitatii amniotice, care va fi tapetata de amnioblaste.Fig.8 Dezvoltarea oului in timpul migratiei

 

Discul embrionar este format la inceput dintr-o placa de ectoderm primitiv si endodermul adiacent. Intre ectoderm si endoderm se formeaza mezodermul   Din aceste trei structuri vor deriva toate organele fetale. In saptamana a 3 a discul embrionar devine trilaminar si are loc neurulatia. In saptamana a 4a tubul neural se inchide si se formeaza somitele. Intre saptamanile 5-8 se formeaza placenta. Intre zilele 13-56 are loc procesul de organogeneza (perioada embrionara cand produsul de conceptie este foarte sensibil la factori teratogeni).

Urmeaza perioada fetala din ziua a 57 a pana la termen, cand are loc cresterea in dimensiuni a organelor. Intre 12-20 saptamani predomina cresterea fatului in lungime, iar intre 21-40 saptamani - cresterea in greutate.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }