QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate biologie

Fiziologia respiratiei

FIZIOLOGIA  RESPIRATIEI


Respiratia face parte dintre functiile vegetative, de nutritie. Se compune din 2 etape fundamentale:

procesul de respiratie externa sau pulmonara prin care se face schimbul de O2 si CO2  la nivel pulmonar.

procesul de respiratie interna sau celulara, prin care se face schimbul de gaze la nivel celular.

Procesul de respiratie este continuu. Oprirea lui duce la scurt timp la moartea celulelor, deoarece organismul nu dispune de rezerve de O2, iar acumularea de CO2 este toxica pentru celule. Oprirea respiratiei precede oprirea cordului.Aerul atmosferic este introdus in plamani prin procesul de ventilatie pulmonara, prin care se mentine constanta compozitia aerului alveolar.

Schimburile gazoase la nivelul plamanului se realizeaza datorita succesiunii ritmice a 2 procese:

inspiratia;

expiratia.

Inspiratia este un proces activ care este rezultatul contractiei muschilor inspiratori, ducand la marirea tuturor diametrelor cutiei toracice.

Inspirul normal dureaza 1 secunda.

In timpul inspirului fortat intervin si muschii inspiratori accesori sternocleidomastoidian, pectoralul mare, dintatul mare si trapezul.

Expiratia normala este un proces pasiv, care urmeaza fara pauza dupa inspiratie. Dureaza aproximativ 2 secunde la adult. In timpul expiratiei, cutia toracica revine pasiv la dimensiunile avute anterior.

In timpul efortului fizic sau in caz de obstacol pe caile aeriene, expiratia poate deveni activa prin interventia muschilor expiratori. Contractia lor comprima viscerele abdominale, care deplaseaza diafragmul spre cutia toracica si apropie rebordurile costale, reducand volumul toracelui.

In inspiratie, prin cresterea volumului pulmonar, alveolele se destind si volumul lor creste. Ca urmare presiunea aerului in regiunea alveolara scade la -1,5 mmHg. Se creza astfel o diferenta de presiune intre aerul atmosferic (unde presiunea ramine neschimbata) si presiunea intrapulmonara (care scade). In felul acesta aerul patrunde prin caile respiratorii pana la alveole, pe baza fortei fizice.In expiratie, prin retractia plamanului si revenirea la forma initiala a cutiei toracice, se intilnesc 2 faze:

prima, in care revenirea cutiei toracice se face pe seama elasticitatii cartilajelor si ligamentelor ei.

a doua, in care plamanul elastic, in tendinta de a se retracta spre hil, exercita o presiune de aspiratie asupra cutiei toracice.

In felul acesta volumul alveolelor se reduce, presiunea aerului intraalveolar creste, devenind superioara presiunii atmosferice + 1,5 mmHg. Diferenta de presiune, face ca aerul din plamani sa fie expulzat in exterior, prin mecanism pur fizic.

Ciclul respirator (1 inspiratie + 1 expiratie) are o durata de 3 secunde ceea ce revine la ~ 14 miscari respiratorii/ minut (normal aprox. 12-14), ce poarta numele de frecventa respiratorie (FR).

In efort fizic, frecventa respiratorie poate ajunge la 40-60 /min, de asemenea si in conditii patologice: febra, hipertiroidism, hipercapnie, hipoxie (tahipnee).
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }