QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate biologie

Calcitonina si parathormonul: actiuni fiziologice, reglarea secretiei, hipo si hipersecretia

Calcitonina si parathormonul: actiuni fiziologice, reglarea secretiei, hipo si hipersecretiaCalcitonina (CT) este un hormon tiroidian neiodurat de natura polipeptidica secretat de celulele parafoliculare ale glandei tiroide.

Pe metabolismul calciului si al fosfalilor determina hipocalcemie ži hipofosfatemie intensa: scade mobilizarea calciului din rezervele osoase labile de calciu; scade resorbtia osoasa prin inhibarea osteoclastelor; inhibarea resorbtiei osoase are efect hipofosfatemiant; create excretia renala a calciului ži a fosfalilor; favorizeaza deplasarea P din fluidul extracelular in os, ceea ce mareste efectul hipofosfatemiant.Calcitonina scade activitatea gastrointestmala direct prin inhibarea secretiei de acid clorhidric ži indirect prin inhibarea secretiei de gastrina.

Reglarea secretiei de calcitonina

Secretia de calcitonina se autoregleaza prin feed-hack negativ direct (simplu) controlat de concentratia calciului sanguin: cresterea calcemiei (si fosfatemiei) cu aproximativ 10% determina cresterea imediata a secretiei de calcitonina de 3 pana la 6 ori. In caz de hipercalccmie metabolismul calciului este reglat de crežterea secretiei de calcitonina (CT) concomitent cu scaderea secretiei de parathormon (HPT). In hipocalcemie, secretia de CT este inhibata. HPT fiind responsabil de restabilirea concentratiei normale a calciului in fluidele extracelulare.

Hiposecrelia de calcitonina: apare hipercalccmie (hiperfosfatemie) cu osteoporoza

Hipersecrelia de calcitonina: apare hipocalcemie severa cu tulburari ale contractiei musculare.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }